Decizie CEDO: Statul român nu a încălcat libertatea de asociere refuzând sindicatele preoţilor

sindicat preotiCurtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg a decis că statul român nu a încălcat dreptul la libertatea de asociere atunci când a respins înregistrarea unui sindicat al preoţilor în anul 2008, decizia CEDO confirmând specificul vocaţional al preoţiei care este incompatibil cu acţiunea sindicală, precizează Patriarhia Română, într-un comunicat transmis AGERPRES.

“În ziua de 9 iulie 2013, Marea Cameră a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a comunicat hotărârea definitivă nr. 2330/09 în cauza Sindicatul ‘Păstorul cel Bun’ contra României şi a decis că statul român nu a încălcat dreptul la libertatea de asociere atunci când a respins înregistrarea unui sindicat al preoţilor în anul 2008”, se arată în comunicatul Patriarhiei Române, citat de Agerpres.

În motivarea hotărârii, Marea Cameră a CEDO consideră că statul român a respectat principiul autonomiei comunităţilor religioase din România şi obligaţia de neutralitate religioasă enunţată de articolul 9 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului când nu a admis înregistrarea unui sindicat al preoţilor.

Totodată, Marea Cameră a CEDO apreciază drept rezonabilă decizia Curţii de Apel Craiova care a considerat că înfiinţarea unui sindicat al preoţilor reprezintă un risc real de încălcare a principiului autonomiei Bisericii, stipulat în Constituţia României (art. 29) şi Legea Cultelor nr. 489/2006 (art. 8).

Instanţa europeană de la Strasbourg reţine faptul că în România principiul autonomiei comunităţilor religioase este cheia de boltă a relaţiilor dintre stat şi cultele recunoscute şi, ca atare, decizia de neînregistrare a sindicatului preoţilor a fost întemeiată.

“În concluzie, hotărârea nr. 2330/09 a Marii Camere a CEDO ţine cont de autonomia şi libertatea cultelor, precum şi de statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române. În acelaşi timp, decizia CEDO confirmă specificul vocaţional al preoţiei care este incompatibil cu acţiunea sindicală, deoarece preoţia este o misiune liber asumată pe care Biserica o încredinţează celor care au răspuns la chemarea ei”, susţin reprezentanţii Patriarhiei Române

5 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Sunt sigur ca o vor lua de la capat ! Sindicatul e un pas inainte , o arma impotriva dictaturii episcopilor care se comporeta ca niste despoti !

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Normal, nu ne miram, cine vrea sa aiba putere mai mare de influenta preotii.
    Ideea de separare a bisericii de stat este facuta ca biserica sa ajunga ca ceva de nimic, care are voie sa se manifaste doar in tarcul ei aprobat, sa fie ca o cenusareasa, incapabila sa opreasca hotararile anticrestine luate de stat. De fapt se manifesta acea ura si rautate impotriva bisericii, nefiindu-i permis sa faca nimic iar daca face ceva, face oarecum fara voia statului... de ex. ajutorarea saracilor nu s-ar fi vrut sa fie facuta de biserica ci doar de "institutiile abilitate ale statului" dar se pare ca s-a gasit o solutie de a lua din banii bisericii, punand-o sa ajute saraci, deci sa mai dea niste bani IN LOCUL STATULUI. De aceea sunt permise anumite activitati.
    In Franta cea (nedemocratica si comunista in prezent) mersul la biserica era considerat o asociere de persoane si necesita aprobare de la primarie... in cazul fiecarei cladiri in parte si asta cam pe la inceputul anilor 1800 dupa revolutia anticrestina franceza (lucru parca ramas valabil pana azi). Deci tendinta de marginalizare, de intimidare, de subestimare in ochii celorlalti, de interzicere, este veche si tine de lupta dusmanilor credintei impotriva celor care urmeaza lui Hristos.
    Mai nou a aparut legea aprobata de UE de a INTERZICE BISERICII DE A MAI SFATUI SI INVATA PE CREDINCIOSI DESPRE PACATELE IMPOTRIVA FIRII, reprezentand inceputul oficial al persecutiei impotriva crestinilor, aidoma celei din primele veacuri. Ar trebui sa fie considerata zi de doliu aceasta zi in care nu ai voie "sa persecuti pe homosexuali"??? refuzand blestematia pe care ei o nimesc casatorie, batandu-si joc de cuvantul casatorie care inseamna altceva in acceptia noastra. Nu ai voie cica, sa spui copiilor tai ca e o greseala acest spurcat obicei si nu ai voie sa sustii ca ceea ce consideri ca nu e bun, se intemeiaza pe traditia de veacuri a bisericii.. Acesta NU MAI ESTE ACCEPTAT CA ARGUMENT, dupa mintea lor. Se considera din partea conducatorilor persecutori ca faci o discriminare, (asta e chichita descoperita de ei), daca spui cum e scris in Biblie ca faptele sodomitilor sunt un pacat. Asa cum in primele veacuri refuzul de a te inchina simbolurilor cezarului era considerat un afront??? adus lui si de aici a inceput prigoana din primele secole, cand cei care refuzau erau arestati pe loc si din acest punct, incep faptele martirice, pe care le cunoastem azi, ale celor omorati ca si-au pastrat credinta si nu s-au inchinat cezarului.
    Azi e gasita alta motivatie, esti pus sa accepti ceva ce este gresit In trecut se considera ca nu te inchini cezarului, azi se considera ca persecuti pe cineva daca nu accepti greseala grava a lui, iar acest lucru este considerat abuziv ca trebuie pedepsit. Acesta este inceputul prigoanei, PROVENIT DIN IMPUNEREA UNEI FARADELEGI PE CARE CREDINCIOSUL NU O POATE ACCEPTA. Doamne ajuta-ne sa nu gresim si sa nu acceptam compromisul de a nu invata dreapta credinta.

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    in afara subiectului, dar….f important

    epoca cipului la purtator tocmai a inceput…la Brasov.....orasul unde masoneria are o prezenta deosebit de puternica:

    http://adevarul.ro/locale/brasov/bratari-coduri-bare-pediatrie-1_51dd668dc7b855ff56236c47/index.html

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    nu cunosc ce implica acest sindicat. e de bine, e de rau? poate ma lamureste cineva.
    multumesc.
    Doamne-ajuta!

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @Alexandru Din cate am inteles , acest sindicat a aparut la initiativa unor preoti din Oltenia ca un scut indreptat impotriva abuzurilor la care erau supusi atat din partea episcopilor cat si a protoiereilor sau consilierilor din centrele eparhiale ! Fel si fel de taxe , contributii , donatii sau ajutoare pe care trebuie sa le plateasca fiecare parohie la care se adauga atitudinea despotica , uneori tiranica a majoritatii episcopilor ! Patriarhia insa a avut grija sa ii compromita , sa-i denigreze ! Stiu ca patriarhul a apelat la ajutorul celorlalte culte ca sa-l sustina ! Mizerabil ! Ceri ajutorul adventistilor , baptistilor , penticostarilor etc ! Din cauza sindicatului , episcopii isi pierdeau ciolanul si nu le-a convenit !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*