Sinodul tâlhăresc:

ADORMIREA MAICII DOMNULUI. Cuvinte de pretuire din partea Parintilor Sofian Boghiu, Arsenie Papacioc, Arsenie Boca

Pe Născătoarea de Dumnezeu, cea întru rugăciuni neadormită şi întru folosinţe de nădejde neschimbată mormântul şi moartea nu au ţinut-o.
Căci, ca pe Maica Vieţii, la viaţă a mutat-o Cel ce S-a sălăşluit
în pântecele ei cel pururea fecioresc.

Parintele Sofian Boghiu

Parintele Arsenie Papacioc

“Nu aş vrea să fiu înger ca să vorbesc despre Maica Domnului. Vreau să vorbesc ca om slab, să pot simţi adevărat dragostea şi mila Maicii Domnului.

Maica Domnului se simte, cred, mai bine printre oameni necăjiţi, slabi şi prigoniţi în orice fel, decât s-ar simţi înconjurată de îngeri. Maica Domnului jertfeşte mereu, suferă mereu şi cred că se luptă chiar şi cu dreptatea divină apărând pe neputincioşii care o cer în ajutor. Iubeşte peste închipuire de mult şi fără de alegere şi pe cei ce sunt răi şi chiar şi pe cei nepăsători.

Nici un păcătos, oricât de mare ar fi, să nu se piardă, dacă Maica Domnului îl apără.

O, fericită încredere! O, scăpare sigură! Maica lui Dumnezeu este Maica mea. Cu câtă siguranţă aşadar trebuie să nădăjduim, dacă mântuirea noastră atârnă de voinţa unui Frate atât de bun şi a unei Mame atât de îndurătoare!

„O, ce fericire este a muri în mijlocul atâtor îngeri! (se zice despre călugări). Ah, nu este timp de odihnă chiar acum când se apropie sfârşitul vieţii mele!” Maica Domnului ne iubeşte mult. Ea vede în noi preţul morţii lui Iisus Hristos. Maica Domnului ne doreşte lucruri mai mari decât ne dorim noi înşine.

Ea se arată cu inima largă chiar şi faţă de aceia care, fie din nepăsare sau din nerecunoştinţa, aleargă rar la dânsa. Dar cu cât mai generoasă nu va fi ea cu aceia care neîncetat îi cerşesc ajutorul? Aceştia nu numai că sunt iubiţi mult, dar chiar sunt slujiţi de dânsa.

Maica Domnului ne răpeşte inimile. Aş vrea să am toate inimile sfinţilor şi ale îngerilor pentru a iubi pe Maica Domnului. Şi oricât ar iubi-o cu toată puterea lor îngerii cerului şi pământului, cu toată sfinţenia lor, nu vor ajunge să o iubească cât îi iubeşte ea.

Un păcătos a spus Maicii Domnului: „Arată-te că-mi eşti mamă”, iar ea îi răspunse: „Arată-te şi tu că-mi eşti fiu”. Prin păcatele noastre supărăm pe Maica Domnului care ne este mamă. Haideţi să-i arătăm şi noi că-i suntem fii!

Parintele Arsenie Boca
Nu se poate vorbi numai despre Maica Domnului. Ea e prevăzută de Dumnezeire îndată după căderea omului. Deci pomenirea ei, pune din plin, problema refacerii omului.
Primul om refăcut, e lisus, Fiul Ei, şi toţi ucenicii lui lisus, deci Ea e şi Maica Bisericii. A fost instituită, chiar de lisus, când era pe cruce, ca maică a creştinătăţii, când i-a dat pe loan de fiu şi lui loan i-a dat-o pe Ea de maică.
Dacă viaţa noastră s-ar reduce numai la viaţa aceasta, cea între leagăn şi mormânt, toată zdroaba vieţii ar fi fără sens. Dar viaţa noastră nu e numai atâta.
Ştim de la lisus, că vom purta şi chipul pe care ni l-a arătat El, schimbându-Se la faţă. Aceasta însă, când Se va naşte în noi Iisus, aşa cum S-a născut în sfânta Fecioară.
Prin asceză şi iubire sufletul nostru trebuie să ajungă la curăţia sufletului fecioară, în care se va naşte chipul nostru veşnic.
Nu e prin urmare numai o urmare a Domnului, ci şi o urmare a Maicii Domnului. Iar Maica Domnului n-a fost scutită de niciuna din durerile omeneşti. De mică a cunoscut refugiul şi prigoana lui Irod. Sabia durerilor a fost profeţită pentru sufletul Ei.
Ea e modelul desăvârşit de curăţie şi iubire, duse până la jertfa: dovadă, că puţini erau până sub crucea Răstignitului, şi printre cei puţini, era Maica Domnului.
Tot aşa, pe lângă orice răstignit al vieţii acesteia, puţini mai rămân pentru el către Dumnezeu, şi printre cei puţini, e Maica Domnului. Căci, spre a ajunge la refacerea noastră, trebuie să trecem prin multe răstigniri, şi avem trebuinţă de o inimă de mamă pentru noi către Dumnezeu.
Dumnezeu ne părăseşte uneori; sfinţii nu sunt ascultaţi, dar iubirea de mamă întoarce asprimea Dreptăţii lui Dumnezeu din nou în iubire.
Exod 32: Moise se ruga, strâmtorând pe Dumnezeu: încetează Doamne urgia Ta şi potoleşte-Ţi mânia şi socoteşte cu blândeţe greşala poporului Tău. Adă-ţi aminte de robii Tăi: Avraam, Isaac şi Iacov…
– Nu ! a răspuns Dumnezeu. Lasă-Mă să-i zdrobesc, căci cu urgie M-am mâniat asupra lor şi vreau să-i prăpădesc !
– Dacă nu-i ierţi, şterge-mă şi pe mine din Cartea Vieţii!
Şi a încetat urgia lui Dumnezeu; şi pentru rugăciunea lui Moise i-a iertat pe ei.
Cine-i Moise şi cine-i Maica Domnului ?
Când te-a lepădat Dumnezeu şi nici sfinţii nu se mai roagă pentru tine, a mai rămas cineva care nu te-a părăsit: e Maica Domnului, iar Maica Domnului e ascultată.
„Intre robii lui Dumnezeu şi Maica lui Dumnezeu e o deosebire fără margini” – zice sfântul Ioan Damaschin. Dacă Moise, un rob, poate, prin rugăciunea lui, să oprească urgia lui Dumnezeu şi nu-L lasă să se răzbune pe închinătorii la idoli, – cu atât mai mult rugăciunea sfintei Fecioare Maria, va opri să nu cadă urgia divină, peste păcătosul popor creştin.
Al VII-lea Sobor ecumenic, având în vedere rătăcirile ereticilor despre sfinţi şi despre Maica Domnului, hotărăşte:
„A cinsti şi a mări mai întâi pe Născătoarea de Dumnezeu: mai înaltă decât toate puterile cereşti; iar de asemenea şi pe sfintele Puteri îngereşti, fericiţii şi întru tot lăudaţii Apostoli şi Prooroci, pe sfinţii mucenici, morţi pentru Hristos, pe sfinţii şi de Dumnezeu purtătorii dascăli, şi toţi drepţii cuvioşi bărbaţi, şi a cere mijlocirea lor, pentru că ei ne pot apropia de împăratul tuturor – Dumnezeu.”
Şi cântă Biserica:
„Sub milostivirea Ta scăpăm Stăpână, Născătoare de Dumnezeu Fecioară! Întru rugăciunile noastre nu ne lăsa pe noi în scârbe, ci ne mântuieşte din nevoi: Una, curată, Binecuvântată: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu.”

Întru naştere fecioria ai păzit, întru adormire lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare; mutatu-te-ai la viaţă, fiind Maica Vieţii şi cu rugăciunile tale izbăveşti din moarte sufletele noastre.

10 comments

 1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Astazi va propun ca in loc de rugaciunea " Doamne, Iisuse Hristose, Fiul lui DUmnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul ." sa spunem " Prea sfanta Nascatoare de Dumnezeu miluieste-ma pe mine, pacatosul ."

 2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  "Bucura-te ceea ce esti plina de har ,care intru Adormirea ta ,nu ne lasi pe noi ,"

 3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Frate Vlad G. rugaciunea Maicii Domnului e asa: Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu MANTUESTE-NE pre noi . Si niciodata I se zice milueste-ne si asta o zice Parintele Dumitru Staniloae cartea"Parintii Bisericii despre Maica Domnului"ieromonah Benedict Stancu,editura sophia Bucuresti 2010,o zic rusii,grecii Toti ceilalti ortodocsi
  Scrie si in cartile vechi Si I-a zis-O Maica Domnului Sfantului Nicodim Bujor, I S-a aratat si I-a zis mahnita:EU nu mai pot sa mantuesc?

 4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Din Primul Paraclis al Maicii Domnului ,
  "Apa trecand-o ca pe uscat si din rautatea egiptenilor scapand israeliteanul ,srtiga :Izbavitorului si Dumnezeului nostru sa-I cantam ."
  Stih ,
  "Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu miluieste-ne pe noi "
  Din al doilea Paraclis ,
  "Miluieste-ma ,Maica lui Dumnezeu , precum ai miluit pe femeia aceea ,careia i se umflase tot trupul,ca nu am alta nadejde sau ajutor afara de tine ."

 5. crestinul ortodox

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  " PreaSfanta Nascatoare de Dumnezeu, Fecioara , Bucura-te , Ceea Ce esti Plina De Daruri , Maria , Domnul este cu Tine ; Binecuvantata esti Tu intre femei si Binecuvantat este Rodul Pantecelui Tau ca ai Nascut pe Mantuitorul sufletelor noastre " ;
  "Presfanta Nascatoare de Dumnezeu , miluieste-ne pe noi "
  'PreaSfanta Stapina si de Dumnezeu Nascatoare , Mantuieste-ne si ne pazeste de cel rau "
  "Bucura-te Bucuria Noastra , Acopera-ne pe noi de tot raul cu Cinstitul Tau Acoperamint "
  amin!
  http://www.youtube.com/watch?v=OyYJC9A2X-E
  http://www.youtube.com/watch?v=hXwgTNDBPu8&feature=related

 6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Din cuvantarile parintelui Teofil Paraian,
  ..............."Randuielile de slujba ale Bisericii noastre sunt in asa fel alcatuite ca sa fim in situatia de a ne raporta la Maica Domnului "
  ............."Sunt unii care folosesc formula "Dumnezeu si Maica Domnului ",sunt altii care spun 'Mi-a
  ajutat Maica Domnului ".Fara indoiala ca Maica Domnului este mijlocitoare ,dar noi nu stim in ce masura , ajutorul il primim de la Dumnezeu su de la Maica Domnului ,sau de fapt il primim de la Dumnezeu prin mijlocirea Maicii Domnului ,asa incat nu cred ca e corect sa spuna cineva 'mi-a ajutat Maica Domnului ".
  Eventual poate spune "mi-a ajutat Dumnezeu ,cred ca s-a rugat Maica Domnului "si asa mai departe ..........................
  Biserica o socoteste pe Maica Domnului ,totdeauna mijlocitoare la Dumnezeu ......................."
  Admin,deci in comentariul meu pe care nu mi l-ai postat ,nu cred ca am gresit cu ceva ,dar daca da ,as vrea sa stiu unde ,pt ca omul cat traieste ,are de invatat , ca nimeni nu s-a nascut invatat .

 7. crestinul ortodox

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=2s4HtXqHDew

 8. crestinul ortodox

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  http://www.youtube.com/watch?v=LCshr-eAgVg&feature=related

 9. alexandru cristel

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  O MAICA DOMNULUI CEA PREACURATA TE ROG SA ASCULTI RUGACIUNILE SARACILOR ALE COPIILOR ORFANI ALE VADUVELOR CAND STRIGA LA TINE CU LACRIMI IN OCHI SI LE DU LOR CEREREA CATRE BUNUL TAU FIU SI STAPANUL NOSTRU DOMNUL IISUS HRISTOS . SI MAI TE ROG EU UN MARE PACATOS SA MI ASCULTI SI CEREREA MEA CEA NEVREDNICA DOAMNE IISUSE HRISTOASE SUNT PLIN DE PACATE NU AM FIR DE PAR IN CAP CARE SA NU FIE INTINAT NU AM ORGAN SI MADULAR AL CORPULUI CARE SA NU FIE ATINS DE PATIMA PACATULUI TE ROG SPALA MA IN APA VIETII ALUNGA DIN INIMA MEA NEGREALA SI PATA CEA MARE A PACATULUI . PUN INAINTE MERGATOR PE MAICA TA CARE ESTE SFANTA NOASTRA MAICA ACUM SI PURUREA SI IN VECII VECILOR AMIN.

 10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Nu pot sa cred asa ceva, m-au dat lacrimile doar citind asta. Noi vorbim despre religii, despre dogme si altele, dar uneori pierdem esenta. As vrea sa ma topesc, as vrea sa am credinta, as vrea sa fiu altfel, dar oricum, as fi nu as putea spune mai frumos decat a spus acel calugar: “Nu aş vrea să fiu înger ca să vorbesc despre Maica Domnului. Vreau să vorbesc ca om slab, să pot simţi adevărat dragostea şi mila Maicii Domnului.

  Maica Domnului se simte, cred, mai bine printre oameni necăjiţi, slabi şi prigoniţi în orice fel, decât s-ar simţi înconjurată de îngeri. Maica Domnului jertfeşte mereu, suferă mereu şi cred că se luptă chiar şi cu dreptatea divină apărând pe neputincioşii care o cer în ajutor. Iubeşte peste închipuire de mult şi fără de alegere şi pe cei ce sunt răi şi chiar şi pe cei nepăsători.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*