E oficial! Valoarea celorlalte metale rare de la Roșia Montană e mai mare de patru ori decît cea a aurului

A lucrat vreme de peste 20 de ani la minele de la Rosia Montana, ca inginer geolog sef. Este omul care stie cel mai bine din Romania ce zacaminte sunt acolo. Si cu toate astea, niciun ministru din Romania nu a fost curios sa ii ceara opinia. Cititi mai jos ce crede specialistul Aurel Suntimbrean despre proiectul Rosia Montana.

Reporter: Care-i cea mai mare problema a proiectului Rosia Montana?
Aurel Suntimbrean: Discutiile nesfarsite in necunostinta de cauza. Nu am vazut niciun specialist, un geolog, un miner, un inginer de preparare, care sa discute problema cum trebuie. Trebuie sa analizeze specialistii. Sa se faca dezbateri televizate cu specialisti, nu sa vorbeasca oricine.

Rep.: Unul dintre specialisti sunteti dumneavoastra…
A.S.: Am pretentia, si mi-e jena ca o afirm, ca sunt cel care cunoaste cel mai bine zacamantul de la Rosia Montana.

Rep.: Cat aur este acolo?
A.S.: Aur este mult. As vrea sa va spun ca zacamantul de la Rosia Montana ii un unicat. Astazi, daca merg cu dumneata la Rosia Montana si dezlipim o bucata de roca cu tarnacopul, o macinam si spalam acel macinis cu apa, obtinem aur.

Rep.: Dar foarte putin, banuiesc.
A.S.: Da, dar la nivelul tarnacopului. Mii de ani oameni asa au trait, la nivelul tarnacopului si al lopetii. Azi un gram, maine zece, poimaine nimic. Acum, trebuie sa stiti ca cei de la Gold Corporation exagereaza in privinta cantitatii de aur pe care cica o vor extrage.

Rep.: Dar de ce sa spuna ca e mai mult aur decat in realitate?
A.S.: Nu stiu, banuiesc ca au interese pe bursa. in muntele Cetate si in muntele Carnic sunt evaluate 180 de milioane de tone de minereu. De ce spun asta? Ei au cumparat documentatia noastra, situatia zacamantului de la Rosia Montana, facuta in 1985. Documentatia a fost facuta sub semnatura mea, eram inginer-sef, aveam ultima semnatura. Documentatia facea o evaluare de 30 milioane tone de minereu, cu 1,05 – 1,1 grame de aur pe tona de minereu. Ei, pe baza documentatiei noastre, au recalculat ca zacamant ar fi 218 milioane de tone de minereu din care se pot recupera 300 tone de aur si 1600 tone de argint. Eu la o discutie cu planurile pe masa, pot sa le arat ca zacamintele aurifere de la Rosia Montana sunt distribuite pe verticala. Zonele cele mai bogate au fost si sunt la suprafata si cu cat cobori, continutul in aur scade. La muntele Cetate, daca la suprafata continutul e de 3 grame, la o adancime de 300 metri ajunge la 0,5 – 0,4 – 0,3 grame pe tona de minereu. Va dati seama ce diferenta? S-ar putea sa aiba surprize…

Rep.: An muntii astia care vor fi rasi de pe suprafata pamantului e doar aur si argint, nu mai sunt cumva si alte metale rare?
A.S.: As vrea sa va dau doar niste date, pe care le am si in fata. in 1970, uzina de la Baia Mare a extras din concentratele noastre: seleniu, indiu, galiu. in 1962, Icechim din Bucuresti, evidentieaza prezenta germaniului, 20 de grame pe tona de minereu. in 1973 am recoltat din cariera din muntele Cetate o proba de 350 kilograme de zacamant si am trimis-o la analiza la Institutul de Cercetari din Baia Mare. Vreau sa va prezint cateva din metale identificate: aur – 1,5 grame pe tona, argint – 11, 7 grame pe tona, arseniu – 5000 grame pe tona, titan – 1000 grame pe tona, molibden – 10 grame pe tona, vanadiu – 2500 grame pe tona, nichel – 30 de grame pe tona, crom – 50 grame pe tona, cobalt – 30 grame pe tona, galiu – 300 grame pe tona. Aceste probe si rezultate se afla in documentatia pe care RMCG-ul a cumparat-o de la Agentia Nationala de Resurse Minerale.

Rep.: Aceste metale rare le vor extrage fara sa plateasca nimic?
A.S.: Nimeni nu vorbeste despre ele. in orice discutie se vorbeste de 300 tone de aur, 1600 de tone de argint. De aceste metale nu vorbeste absolut nimeni. Din anumite informatii, in contractul de concesiune secretizat se spune ca orice metal in plus recuperat intra in beneficiul celui care exploateaza zacamantul.

Rep.: Pfaaai de capul meu! Dar, ca pret, care sunt mai valoroase, tonele de aur si argint sau si mai multele tone din celelalte metale?
A.S.: Cantitatile din celelalte metale sunt mai valoroase decat cele 300 tone de aur si cele 1600 tone de argint. intr-un document intocmit de un grup de profesori de la ASE – Bucuresti se spune, pe calcule, nu pe povesti, ca valoarea celorlalte metale rare de la Rosia Montana e mai mare de patru ori decat valoarea aurului si argintului de acolo.

Rep.: Pe langa aceste alte metale rare, mai e si problema patrimoniului cultural, care nu se poate cuantifica in valute.
A.S.: Absolut. Sunt sapte biserici: una greco-catolica in Rosia, de la 1741, apoi una ortodoxa, de la 1620, biserica ortodoxa din Corna, de la 1710, biserica greco-catolica din Corna, de pe la 1846 si restul biserici maghiare, de pe la 1850. Ar fi multe de povestit. Familia Gritta, o mare familie, renumita in toti Apusenii, cu Mihaila Gritta, care a trait intre 1762-1837 si care a gasit in galeria lui proprie 1700 kilograme de aur. Cu acest aur a facut sapte biserici si sapte scoli confesionale in Muntii Apuseni. Cine mai face asa ceva azi? Noi cica vom scoate 300 tone de aur, cu pretul caruia vom rade de pe fata pamantului doua localitati cu tot patrimoniul lor cultural-istoric, cu sapte biserici vechi, cu galerii romane unice in Europa, care pot fi vizitate in frac si cu pantofi cu lac, atat de bine-s amenajate si pastrate.

de Alexandru Cautis |  Buciumul.ro

23 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Actiune de protest impotriva abuzurilor Jandarmeriei Romane

    ASOCIATIA VICTIMELOR MINERIADELOR 1990-1991 DIN ROMANIA (A.V.M.R.)tel.076.890.862.,0766.482.999.

    http://www.avmr.ro.

    01.02.2012

    COMUNICAT DE PRESA

    Asociatia noastra oripilata de violentele jandarmilor din ultima perioada (noii mineri din iunie 1990), va aducem la cunostinta ca in zilele de 06-07.02.2012, intre orele 14-15, va organiza un protest in fata sediului Partidului Democrat Liberal din Romania(PDL)- aleea Modrogan nr.1. prin care cerem demiterea Ministrului de Interne, Traian Igas si a sefului tortionarilor gen. Eugen Meran seful jandarmeria Bucuresti.
    Chemam la protest pe toti cei ce au avut de suferit din cauza acestor tortionari.

    Ene Viorel

    Va rugam sa publicati si dvs acest comunicat de presa. Va multumim anticipat.

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Dimensiunea acestei afaceri este colosala. Au cumparat toate televiziunile si pe toti politicienii, bucata cu bucata!

    http://iondelachiuiesti.blogspot.com/2012/01/ultimul-tun.html

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Pacat, romanii au ramas prosti si vor ramane asa si in continuare.De ce spun asta?
    Realitatea este cea mai buna dovada. Ne uitam ca prostii unii la altii si altii fura si pamantul de sub picioarele noastre, si stam,tacem,ridicam din umeri,rabdam.....
    Asta este PROSTIE desavarsita!
    Mai sculati-va mai adormitilor si puneti mana pe gunoaiele astea, care ne conduc spre prapastie si sa dam cu ei de pamant.
    Momailor, dormiti in continuare....

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Romania s-a cam trezit... Si o sa fac ce imi este cu putinta sa ne pastram calmul, sa luptam pentru ortodoxie si neamul romanesc. Dumnezeu este cu noi, daca si noi ii cerem, smeriti, sprijinul!!!

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    asta o inceput sa le zica bine ! daca poate ii bun, adica face o treaba buna, i-o rasplati Bunul Dumnezeu pe "apologeti" ! dar, cine iese concret la "munca de teren" ?
    popor ortodox sub tutela masonica ? pricep greu !!! care va sa zica ne conduce o alta (se pretinde) "religie" !
    devine "interesant" dar, care era treaba, pardon, misiunea pe care Hristos Dumnezeu le-a dat-o apostolilor, ucenicilor ... deci si preotilor, ca-mi scapa ideea ? ceva de genul... " mergand invatati toate neamurile, botezandu-le in numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh ? " (scuze am citat din memorie, poate am gresit ceva... )
    ii cumplit nu doar gerul de afara si situatia de "afara" ! am citit undeva ca: " s-a urcat scroafa in copac.." si nu pricepeam cine-i scroafa si zis-a Domnul Hristos: "patriarhul" ! auuu ..!

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    achiesez Mosu nervos !
    pacat ca sunt putini cei care trec la fapte, nu doar vorbe

    ma intreb oare ce ar putea trezi neamul acesta de adormiţi, de zombi, de pinguini...
    scroafa-i demult in copac da problema e mai dureroasa decat e la prima vedere
    nu vrea boborul asta romârlănesc s-o trântească de pământ, acolo unde-i este locul !

    un trecător .....

  7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Stati linistiti ca si valoarea zacamintelor de aur e de cel putin de.... noua ori mai mare, acum cativa ani se vorbea de peste 2400 de tone de aur, dupa ce au intrat pe fir "canadienii" lui Soros brusc cifrele au inceput sa se modifice, scazand, ceva tipic pentru privatizarile din Romania.

  8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    http://altarulortodox.blogspot.com/

  9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Linistit-va bre' oameni buni.

    Sunt doar cateva pulberi de metale suflate peste muntii aia.

    Ca sa aduni pulberea aia trebuiesc topti tot muntii respectivi in cianuri. Operatinune nerentabila chiar daca ar fi facuta in mod cinstit de statul roman pentru romani.

    Scopul este otravirea populatiei si a Romaniei.

    Taina faradelegii este urmatoarea. Cei care vor sa extraga metalele, vor ca statul roman sa finanteze proiectul prin BNR caci daca ar plati compania nu ar scoate nici un profit.
    Adica noi platim extractia metalelor si pe urma le facem cadou si aur si wolfram si tot. Iar noi ramanem cu costurile de extragere si cu problemele de mediu.

    Acelasi lucru este valabil si pentru gazul se sist. Si punct!

  10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Aurel sîntimbrean. nu suntimbrean

  11. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Reblogged this on Diverse diversificate.

  12. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Off-topic: E oficial! Am mai ramas numai 19 milioane in Romania!
    http://camarasdelumini.wordpress.com/2012/02/02/romania-are-numai-19-milioane-de-locuitori/

  13. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Am citit cu atentie articolul. Din ce stiu eu, din ce imi amintesc din anii petrecuti la Alba Iulia, unde am prins chiar inceputurile acestui plan de spoliere a statului roman de o valoare mult subestimata, in fapt e vorba de uraniu. Aurul e doar un paravan, interesul urias il reprezinta celelalte metale rare si mai cu seama uraniul.

  14. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Monica Macovei, declaratie socanta: Licenta pentru Rosia Montana a expirat!

    Monica Macovei semnaleaza un aspect de-a dreptul socant in contextul scandalului Rosia Montana: conform legilor in vigoare, licenta de exploatare detinuta de Rosia Montana Gold Corporation a expirat, iar acordul de mediu despre care se vorbeste in aceste zile trebuia dat ... in urma cu 12 ani.

    "Am citit ca Ministerul Mediului si Padurilor va lua o decizie in privinta acordului de mediu pentru proiect. Vreau sa insist asupra unui aspect despre care nu s-a vorbit foarte mult: expirarea licentei de exploatare.

    Reamintesc ca Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) sustine ca are o licenta de exploatare valida (47/1999), acordata prin HG 458/10.06.1999, ale carei prevederi sunt, in mod nejustificat, inca secrete.

    In realitate, Legea minelor (art.22) spune ca pentru inceperea activitatii miniere prevazute in licenta este necesara obtinerea unui acord de mediu in maximum 180 de zile de la acordarea licentei de exploatare. Conform unui simplu calcul, acest termen a fost depasit cu circa 12 ani (!). In aceste conditii, orice activitate miniera la Rosia Montana ar fi ilegala, iar autoritatile competente trebuie sa constate expirarea licentei de exploatare 47/1999 si obligativitatea reluarii procedurilor pentru o noua licenta", scrie Monica Macovei pe blog.

    Ministerul Mediului: Acordul pentru Rosia Montana, doar daca se respecta protectia mediului

    In plus, fostul ministru al Justitiei, in prezent europarlamentar PDL, mai arata ca licenta de exploatare 47/1999 a fost acordata societatii Minvest Deva (statul roman), ca titular, si companiei RMGC, ca afiliat, iar ulterior licenta a fost transferata de la Minvest (statul roman) la RMGC, Minvest ramanand companie afiliata.

    "Licenta nr. 47/1999 era, insa, pentru mina veche, exploatata de Minvest (statul roman) si inchisa in 2006. Pentru noul proiect minier pe care il promoveaza RMGC, perimetrul a fost modificat de cateva ori, astfel ca toate operatiile de explorare, cercetare arheologica, descarcari de sarcina arheologica, certificat de urbanism etc. se bazeaza pe un perimetru ilegal. Logic, asta inseamna ca pentru noul proiect nu exista licenta de exploatare", atentioneaza Monica Macovei Guvernul.

    In opinia sa, Ministerul Mediului nu are calitatea de a acorda un aviz de mediu pentru un proiect minier a carui licenta este inexistenta, iar intreaga procedura legata de exploatarea aurului la Rosia Montana ar trebui reluata si intoarsa la Agentia Nationala de Resurse Minerale si Guvern.

    Monica Macovei face doua propuneri foarte clare. Prima este aceea a crearii de locuri de munca la Rosia Montana "prin inscrierea in patrimoniul UNESCO, refacerea galeriilor antice si investitii in turism in aceasta zona".

  15. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Sunt convins ca subsolul nostru poarta nu doar aur si metale rare cunoscute, de o valoare extraordinara si de interes pentru outsideri, dar si zacaminte de materii noi, necunoscute publicului larg, carora li s-au depistat valori si proprietati extraordinare, pentru care lupta a inceput demult...Asemenea valori trebuie sa apartina omenirii in sensul de bine general, si nu sa deserveasca doar anumitor grupuri de interese, al caror tel e sa se ridice pe apoteoza cadavrelor noastre...Tara asta are o mare valoare, fizica si spirituala; ne trebuie credinta in cuget sa inlaturam Noaptea grea ce s-a abatut asupra sa!!!

  16. buceginatura2000

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Vor sa impuste mai multi iepuri deodata...si sunt ajutati de tradatorii care ne conduc de 20 de ani! Ne vor lua totul daca nu suntem uniti!

  17. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Trebuie oprit cu orice preţ distrugerea zonei! Trebuie solicitat referendum pentru acest lucru. Nu trebuie sa-i lasam sa-şi facă de cap pe toţi neaveniţii şi veneticii care se pripăşesc în ţara noastră doar cu setea nebună de a se îmbogăţi. Însă...cu asemenea guvernanţi, noi înşine trebuie să fim foarte atenţi şi să-i monitorizăm în permanenţă pe aceşti vânzători de neam şi ţară!

  18. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Daca v-ati saturat sa va uitati de pe margine cum Romania este distrusa zi de zi si cum viitorul copiilor vostri devine din ce in ce mai intunecat, daca sunteti gata sa va implicati si sa conduceti Romania spre un alt drum, cititi programul w w w.numacalca.ro , copiati-l, dezbateti-l, trimiteti-l tuturor persoanelor/organizatiilor de incredere, inscrieti-va pe site si puneti umarul si voi.

  19. Maria Ibolya Mos

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    E foarte trist ceea ce se intimpla. Daca Rosia Montana va trece sub patrimoniul UNESCO, ar disparea o mare Sansa pentru oamenii din aceasta tara. Sansa de a prospera. Sper intr-o posibilitate de folosinta a acestor zacaminte, prin care Omul si Natura sa nu fie afectate.

  20. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Haideti sa facem niste calcule simple. Continutul in grame de metal pur pe tona de mineru: Au 1.5, Ag 11.7, As 5000, Ti 1000, Mo 10, V 2500, Ni 30, Cr 50, Co 30, Ga 300. Cat minereu au evaluat ei ca se gaseste acolo? 210-220 milioane de tone? Pretul pentru metalul pur in USD/g (ca sa fie mai usor): Au 55.4, Ag 1.2, As 3.2, Ti 6.6, Mo 0.4, V 2.2, Ni 0.1, Cr 0.3, Co 0.2, Ga 2.2. Un calcul simplu: ~29000 USD per tona de minereu, in total ~6500 miliarde USD. La cat a evaluat in datele oficiale RMGC zacamantul de la Rosia Montana? In total 14 miliarde USD (11 miliarde USD aur si 3 miliarde USD argint). Mai este ceva de comentat? Sunt de acord, costurile de extractie si de purificare sunt si ele mari, dar valoarea reala a zacamantului este colosala.

  21. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    http://www.youtube.com/watch?v=EJ3KOa5wohY

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*