APEL CATRE “PRESA”: Nu va mai vindeti Roşiei Montana Gold Corporation (RMGC)!

Scrisoare deschisă privind încălcarea eticii şi
obiectivităţii jurnalistice pe subiectul Roşia Montană

Liberatatea presei este unul din cele mai preţuite principii în Europa, dar în acelaşi timp, poate fi cu uşurinţă erodată în mod flagrant sau pe tăcute. Ne adresăm astăzi asociaţiilor care veghează ca acestă libertate fundamentală să fie respectată peste tot în lume. Prin această scrisoare vă transmitem îngrijorarea noastră profundă referitoare la modul în care un subiect extrem de important pentru societatea românească este reflectat în presa naţională se arata intr-o scrisoare apel a Asociatiei Alburnus Maior, preluata de Romanian Global News.

Propunerea de proiect pentru deschiderea a celei mai mari mine aurifere de suprafaţă din Europa este unul din cele mai importante subiecte de dezbatere publică implicând pe lângă opiniaproponentului şi o amplă opoziţie.

Campania Salvaţi Roşia Montană reprezintă vocea opoziţiei faţă de proiectul minier propus de Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) reunind sute de organizaţii şi foruri ştiinţifice şi zeci de mii de persoane private care doresc păstrarea Roşiei Montane şi dezvoltarea durabilă a zonei. Cu toate acestea, acoperirea media pe acest subiect este în mod vădit determinată de contractele de publicitate încheiate de RMGC şi trusturile de presă în detrimentul obiectivităţii jurnalistice.

În ultimii ani, eforturile RMGC de a demara proiectul minier s-au intensificat în mod considerabil. Iar cele mai consistente demersuri pot fi remarcate în campania şi bugetul de publicitate al companiei miniere. Publicitatea RMGC a fost difuzată pe toate canalele româneşti, inclusiv pe postul public de televiziune, deşi în repetate rânduri Consiliul Naţional al Audio Vizualului a declarat reclamele companiei ca fiind
înşelătoare. Un exemplu în acest sens este decizia Consiliului Român al Publicităţii din august 2011, organism ce are rol consultativ în publicitate, care a decis că spoturile difuzate la acea vreme dezinfo rmează. Manipularea exercitată prinpublicitate a fost semnalată în repetate rânduri atât de societatea civilă, cât şi de alţi junalişti.

APEL CATRE PRESA: Nu va mai vindeti Roşiei Montana Gold Corporation (RMGC)!
În plus, ne sunt semnalate în ultima vreme din ce în ce mai multe cazuri de presiuni incacceptabile care se fac asupra jurnaliştilor din diferite redacţii pentru a retrage articolele care prezintă într-o lumină nefavorabilă proiectul minier.
Presiunea financiară exercită asupra trusturilor de media din România este copleşitoare şi acest lucru se reflectă pe deplin şi în conţinutul editorial al acestora.

Un exemplu relevant în acest sens este şi emisiunea „Patrimoniul Nimanui”difuzată la postul de televiziune Realitatea TV, duminică, 5 februarie, ora 16.30, având drept subiect patrimoniul de la Roşia Montană.
Asociaţia Alburnus Maior a atras atenţia, printr-o scrisoare deschisă realizatorului că emisiunea se constituie ca un pur exerciţiu de relaţii publice contestând multiplele aspecte ale modului cum emisiunea este realizată, precum şi faptul că moderatorul emisiunii, Mihai Tatulici a beneficiat în 2010 de o o excursie în Noua Zeelandă platită de Roşia Montană Gold Corporation.

Deosebit de grav este că dl. Tatulici, ce este perceput ca formator de opinie de către publicul larg. Nu a ezitat însă să se folosească de statutul său profesional pentru a manipula şi denatura prezentarea situaţiei de la Roşia Montană exprimându-se inclusiv în favoarea nerespectării legilor în procedura de autorizare a minei, şi ajungând chiar la încurajarea şi orchestrarea presiunii publice asupra invitaţilor care
nu împărtăşeau punctul de vedere al companiei. Comportamentul moderatorului nu doar aduce atingere statutului de jurnalist, dar este şi unul potenţial periculos, instigând mase de oameni la fapte şi manifestări incalificabile.
Considerăm că prin lipsa de profesionalism a dlui Tatulici se aduce atingere imaginii profesiunii de jurnalist şi obiectivităţii care trebuie să caracterizeze această breaslă.
În plus, încurajează demersuri similare în rândul colegilor jurnalişti şi legitimizează pseudo-dezbateri ce încalcă regulile de bază privind obiectivitatea dezbaterilor televizate şi corecta informare a publicului în probleme de interes major.

Exemplul de mai sus, nu este un caz singular, aceeşi tendinţă remarcându-se la întreaga presă românească. Subiectul Roşia Montană fie estre tratat în interesul companiei, fie este ignorat.
Considerăm că situaţia prezentată mai sus este în mod direct corelată cu modul în care trusturile de presă, pe baza politicii de finanţare, aleg să prezinte anumite subiecte în detrimentul obiectivităţii jurnalistice. Cum independeţa conţinutului editorial nu poate fi garantată, clauzele contractelor de publicitate sunt secrete şi în lumina exemplului de mai sus, vă solicităm spijinul în denunţarea publică a acestor practici, solicitarea retragerii publicităţii RMGC de pe postul public de televiziune şi sancţionarea dlui Tatulici pentru denigrarea profesiei de jurnalist.

Pentru informaţii suplimentare vă rugăm să o contactaţi pe Ştefania Simion, consilier juridic Alburnus Maior, tel. 0040 0741 137266, e-mail: [email protected] Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Romanian Global News reaminteste ca Mihai Tatulici a fost unul dintre apropiatii clanului comunist al lui Ceausescu, acesta avand conform presei, numeroase avantaje de pe urma acestei relatii.

| RGNpress

8 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Tatulici ,un gunoi care inainte de '89 ii aducea osanale lui Ceausescu,a fost reactivat ,stapanii au din nou nevoie de srviciile lui.Un alt articol despre manipulare in legatura cu Rosia Montana(desi imi displace individul ) aici :http://fatanevazutaalumii.blogspot.com/2012/02/adevarul-despre-rosia-montana.html#comment-form

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    SA NE TREZIM FRATI ROMANI CRESTINI ! Stramosii nostri nu au luptat degeaba ca noi sa lasam cativa policitieni sa ne vanda tara ! PUTEREA STA IN UNITATE ! SA NE RUGAM IN FIECARE SEARA LA ORA 22.00 PENTRU TARA NOASTRA SI NEAMUL ROMANESC !

  3. Claudia Vacanta de Vis

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Din dorinta de a aduce unitate intre toti cei care simt sa lupte pentru pastrarea valorilor romanesti crestin ortodoxe am creat site-ul www.unitate-in-romania.ro (in lucru momentan)

    PUTEREA STA IN UNITATE !

    E IMPORTANT SA SA COMUNICAM PENTRU A FI UNITI , PENTRU A ADUCE SPERANTA CELOR CARE AU PIERDUT-O !

    ROMANII INCEP SA SE TREZEASCA !

    E iminenta o "revoluţie a conştiinţei" în această ţară, într-un viitor foarte apropiat.

    Va trimit acest mail intrucat site-ul
    www.unitate-in-romania.ro are obiective comune cu http://apologeticum.ro

    Doresc sa va postez anumite articole pe site si imi puteti trimite si un banner sa va trec la parteneri . Cand va fi gata site-ul si daca consideratio va voi trimite si banerul nostru.

    AM VAZUT CA VA IMPLICATI IN SALVATI ROSIA MONTANA

    SA NE AJUTE DUMNEZEU SI SA II DEA SANATATE PARINTELUI IUSTIN PIRVU !

    Doamne ajuta !

    Claudia Gabriela Paun
    Sibiu
    www.unitate-in-romania.ro

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    IATA cum vad eu ce se poate intampla cu Muntele nostru plin de AUR si alte materiale ,dupa cum se spune ,mult mai valoroase ; cu toate aceste materiale RARE ,cu banii din ELE ,se cumpara multi oamenii din popor ,atat romanii de radacini romanesti cat si alte neamuri , deci se pot corupe f. multi ,ducand la marele dezastru 1 , si al 2 /lea ,cu banii din Muntele nostru tot ei masonii ,vor pompa in distrugerea credintei ca ,toti stiu ce manevreaza si vrea acest om SOROS cu organizatia/le lui anticrestine.....Deci cu bogatiile noastre care sant de la CREATORUL ,TATAL CERESC ,lasand stramosilor nostrii DACI , deci si cu armene noastre ,cu oamenii nostrii ,vor acesti dusmani ai poporului sa ne aranjeze pe f. multe fronturi . Cred ca ,cu ajutorul lui DUMNEZEU ,daca poporul in nr. f. f. mare se opune ,se poate bloka exploatarea ,chiar pana in ultimul PAS la fata locului ,in fata utilajelor ,totul este VOINTA ca ,puterea ne/o da bunul DUMNEZEU cerand/o . DUMNEZEU sa ne ajute in toate .

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Recent:
    http://www.hotnews.ro/stiri-mediu-11524458-sase-europarlamentari-romani-straini-cer-premierului-ungureanu-blocheze-urgent-proiectul-rosia-montana.htm

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    IMPORTANT:
    http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/mai-multi-europarlamentari-ii-cer-lui-ungureanu-blocarea-de-urgenta-a-proiectului-minier-de-la-rosia-montana-253929.html

  1. Pingback: ARTICOLE BLOGURI ORTODOXE (16.02.2012) « Saccsiv's Weblog

  2. Pingback: APEL CATRE “PRESA”: Nu va mai vindeti Roşiei Montana Gold Corporation (RMGC)!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*