Cat de justificate sunt interventiile violente ale jandarmilor? Pe jandarmii “huligani” cine ii sanctioneaza?

ATENTIE: IMAGINI SOCANTE[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=sryBk_2UuOk]

Iata firul evenimentelor: O coloana de tineri barbati cu fetele acoperite si cu glugi pe cap, flancati de cativa jandarmi vorbind in casti, au patruns in masa protestatarilor pasnici. La putin timp dupa aceea, cativa dintre acestia i-au atacat pe jandarmi cu pietre, provocand o reactie violenta din partea acestora. A fost semnalul, practic, pentru inceputul violentelor, pentru ca este foarte greu sa mai controlezi oameni loviti pe nedrept cu bastoanele, dupa ce, mascatii care au aruncat pietre initial, au disparut din zona.

Confruntari intre tinerii deveniti violenti si jandarmii la fel de violenti, s-au soldat cu devastarea centrului Bucurestiului. De aceasta data, confruntarile s-au extins inspre Piata Unirii, care a fost blocata timp de mai multa ore, la fel ca si Universitatea. Protestatarii au rupt banci, au spart magazine, chioscuri de ziare, au incendiat sau lovit mai multe masini si au aruncat cu pietre in jandarmi, care au ripostat cu gaze lacrimogene si bastoane, dar si cu o violenta superflua care ar trebui cercetata pentru a se vedea in ce norma legala se incadreaza.

Televiziunile au prezentat pe larg tineri cazuti pe jos sau bagati in dube si tinuti de unul sau doi jandarmi, dar continuand sa fie loviti cu picioarele sau cu bastoane de catre ceilalti jandarmi, in conditiile in care ei erau deja imobilizati.

Interesanta si strategia aplicata de Jandarmerie in ceea ce priveste comunicarea cu mass-media, reprezentantii sai reusind, si ca urmare a naivitatii posturilor tv, sa transmita permanent mesajele convenabile jandarmeriei, si sa evite intrebarile care ii puneau in dificultate.

Ceea ce este de remarcat pana in acest moment a fost respingerea in bloc a clasei politice de dupa 1990 de catre protestatari. Chiar daca cel mai huiduit este Traian Basescu si guvernul PDL-UDMR, atunci cand sunt intervievati, protestatarii blameaza intreaga clasa politica pentru situatia grea pe care populatia o suporta acum, dar si pentru coruptie sau sau lipsa moralitatii.

De acest lucru ar trebui sa fie constienti liderii opozitiei, cu nimic mai buni decat cei actuali, atunci cand incearca, jalnic dealtfel, sa profite de nemultumirea oamenilor, nemultumire generata inclusiv de ei.

Unii jandarmi si persoane neidentificate, imbarcate in civil, care insoteau fortele de ordine, au actionat cu agresivitate nejustificata, exact ca niste huligani, in timpul protestelor din Piata Universitatii.

Tinerii care au atacat cu pietre jandarmii duminica seara, in Piata Universitatii si Piata Unirii, au fost dur catalogati: huligani, vandali, descreierati. Luni seara, Jandarmeria a facut controale stricte, lasand impresia ca actioneaza cu maxim profesionalism. Dincolo de aceste imagini este si o alta realitatea: unii jandarmi si politisti au actionat si ei exact ca niste huligani.

Martorii oculari ai interventiilor in forta ale jandarmilor, care incercau sa filmeze cu telefonul mobil aceste incidente, erau rapid blocati, bruscati si amenintati foarte agresiv. Cel mai grav aspect este ca aceste interventii in forta erau executate si de persoane care nu purtau uniforma sau vreun alt insemn oficial.

Rolul “civililor” in operatiunile de ordine publica este necesar, dar devine un abuz foarte grav in momentul in care aceste persoane trec dincolo de observarea ostilitatilor si transmiterea informatiilor si intervin brutal.

Sigur, violenta trebuie stopata si integritatea si drepturile fiecarei persoane trebuie respectate. Dar, dincolo de asta, oare de ce ne miram atita de izbucnirea violentei intr-un stat care a suprimat dialogul, care guerneaza prin legi asumate de Guvern, care a desfiintat de facto opozitia prin ruperea unor bucati din partidele de opozitie si contopirea lor intr-o armata de mercenari? Unde e marea mirare?

Violenta stradala este riscul evident pe care si-l asuma orice regim autoritar si, cred, in mod paradoxal cu atit mai mult un regim simili-autoritar, care transmite impresia ca are control perfect si care, fara indoiala, practica sistematic actiuni de forta si abuzuri, si legislative si politienesti, dar care de fapt e mult mai aleator si haotic decit pare.

Sigur, intrebarea din titlu este retorica. Evident, nu se va intimpla, din mai multe motive. Vroiam doar sa spun ca atita timp cit legea nu se aplica la fel jandarmilor si protestatarilor violenti, orice palavrageala despre democratie, lege si “normalitate” este inutila.

Binenteles, sa oprim cat mai repede violenta fizica, ca pre-conditie a orice. Dar violenta poate fi dusa mai departe in forme mai insidioase chiar de catre cei mai aprigi eradicatori ai ei. Putina retinere si reflectie din partea autoritatilor care nu prea stiu pe cine apara de huligani, ca si din partea celor care ii linseaza pe huligani in media nu ar strica.

Piticu.ro: Cine au fost provocatorii? Jandarmeria i-a chemat

Surse din Politia Romana mi-au declarat ca protestele de aseara din centrul Bucurestiului nu au fost intamplatoare. Se stia de dinainte de grupurile de agitatori, care nicidecum nu erau suporteri de fotbal sau cum s-a auzit azi suporteri de la Ploiesti. In schimb, pe langa faptul ca se stia cu 10 minute inainte cand vor incepe bataile, sursele din politie mi-au spus ca protestatarii erau masa de manevra a jandarmilor pentru aceste momente.

Adica erau baieti pregatiti de jandarmi si adusi de jandarmi acolo ca sa provoace scandal, ca sa sparga si sa ii intarate pe jandarmi, tocmai pentru a-i speria pe ceilalti protestatari din piata si pentru a gasi motive ca sa se foloseasca forta asupra tuturor. De altfel ca jandarmii dupa ce agitatorii au plecat, au folosit forta asupra tuturor nu e necunoscut. Si cetatenii pasnici au fost agresati de jandarmi.

Sursele declara ca aceste lucruri au fost facute tocmai pentru a se minimaliza puterea politiei si a legii si pentru a se institui legea fricii facuta de jandarmerie, de batausii din jandarmerie (cu comentariile standard “nu vezi ca nu mai avem politie, nu mai avem guvern, nu mai avem lege, doar jandarmeria in strada”).

UPDATE: se pare ca principalii protestatari, agitatori, cei cu sticle incendiare si pietre au primit cate 1.500 de lei de caciula, inainte de protest, ca sa isi exercite pregatirea temeinica in a agita masele, a denatura evenimentul si de a putea provoca fortele de ordine sa intervina in forta.

Jandarmii te caftesc fara niciun motiv

Un jandarm din fortele de ordine publica actioneaza abuziv impotriva unui martor ocular care filma cu mobilul retinerea unor tineri

O alta inregistrare video, oferita de un cititor, prezinta un alt abuz provocat tot de faptul ca se filma cu telefonul mobil retinerea unor tineri. De data aceasta, insa, cel care a comis abuzul este chiar un jandarm in uniforma. Acesta se adreseaza pe un ton dur unui barbat care inregistra cu telefonul mobil si apoi il bate fara alte avertismente. In fundalul sonor se aude si limbajul suburban folosit de jandarm.

Intrebat daca s-au dat ordine fortelor de ordine sa blocheze martorii oculari care filmeaza cu telefonul mobil actiunile Jandarmeriei, reprezentantul institutiei nu a dat un raspuns clar.

“Eu reprezint Jandarmeria Capitalei, nu comentez ordinele. Sunt situatii diverse. Oamenii pot filma, cat timp nu afecteaza desfasurarea activitatilor de ordine publica si respecta indicatiile fortelor de ordine. In legatura cu agresarea unor persoane pot spune ca sunt invitati toti cei care au fost lezati sa se adreseze institutilor abilitate. Sunt cazuri izolate si punctuale”, a mai spus a declarat George Enache, purtator de cuvant al Jandarmeriei Capitalei.

Igas ii premiaza pe jandarmii care s-au remarcat in timpul protestelor

Jandarmii si politistii care s-au remarcat in timpul protestelor din capitala, mai ales in noaptea de duminica, atunci cand avut loc incidentele violente, vor fi premiati.

Ministrul de Interne spune ca va gasi metode prin care cei ce au iesit in evidenta sa fie rasplatiti.

In acelasi timp, Traian Igas anunta ca salariile din ministerul pe care-l conduce vor ramane la acelasi nivel. Totusi, anul acesta vor fi achitate obligatiile restante catre angajati.

9 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Nu pot sa cred auzi sa sectionezi piciorul omului sa-I faca si lui la fel dupa cum merita

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Dana, cred ca esti in legea mozaica, nu in legea crestina !

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Iata pe cine am lasat sa ne conduca destinele!
    Noi suntem vinovati pentru ca suntem blegi si nu reacctionam.
    înțelegeți că dacă și de data asta ne lăsăm manipulați și înșelați precum în ’89, șleahta care va veni la putere fie și prin alegeri anticipate, nu va face nimic altceva decât să continue agenda de distrugere a României, din toate puterile lor și pentru cât timp se poate, până vom înțelege că iarăși am fost trași pe sfoară, ori asta se va întâmpla numai când va fi prea târziu. Vorba din Piața Unirii, Cluj-Napoca:

    “PDL, USL – aceeași mizerie!“

    Asta e șansa să schimbăm România, dacă o ratăm e gata pentru noi. Dați mai departe, treziți-i pe cât mai mulți. Urmează lucruri mari, dar cum nu avem măcar un corp de armată la îndemână, e absolut crucial ca lumea să se trezească din stupoare și oricum e preferabilă o masă de cetățeni destepți și alerți, oricărei forme de dictatură, fie aceasta și una luminată.

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    preluat de pe blogul fratelui Eufrosin:
    -De ce “solutia Islanda”? Pentru ca imprumuturile nu sunt ratificate de un parlament legitim, rezultat din alegeri, ci prin distorsionarea deciziei electoratului. In toata lumea, consecintele uzului de fals nu sunt acceptabile juridic. Daca imprumutatorii vor banii inapoi, sa-i ia de la cei ce i-au cerut, recte alde Basescu si gasca.

    -De ce o noua clasa politica? Pentru ca, in 22 de ani, actuala clasa politica a folosit prezenta in demnitati statale exclusiv in interes personal. Averile acumulate de catre oameni ce au lucrat numai la stat nu sunt justificabile altfel decat prin fraude, mai mult sau mai putin, mai inteligent ori mai rudimentar acoperite de hartii conforme cu legi concepute special pentru a facilita frauda. Chiar si simpla tolerare a astfel de actiuni constituie complicitate. Iar povestea ca cineva poate lucra la stat si sa se ocupe si de firma sa privata…e o poveste. Conducerea unei firme iti ia 24 ore pe zi…

    -De ce ortodoxie? Pentru ca suntem un popor ortodox, pentru ca apartenenta la ortodoxie ofera prezumtia de moralitate, si pentru ca preceptele ortodoxe condamna erga omnes furtul, invidia, adulterul, inselaciunea…spre deosebire de alte religii care ofera exceptia apartenentei la alta religie. ori, principiile sunt universale, si nu admit exceptii.

    -De ce este acceptabila schimbarea de sistem? pentru ca sistemul ofera promovarea in functii publice unor indivizi ce cheltuie bani pe campanii electorale. Ori, in capitalism, astfel de “investitii” se fac numai cand banii se intorc cu profit. Deci indiferent de provenienta acestor bani, viitorul demnitar va frauda banul public pentru interese private. Concluzia? Accesul la functii publice trebuie conceput pe alte criterii, legate de fidelitatatea fata de interesul general, asa cum este el stabilit democratic.

    -Se schimba sistemul. Exista resurse? Exista, atat interne, cat si rezultate din reevaluarea relatiilor cu tari de care am uitat sau pe care am reusit sa le ofensam de-a dreptul…

    -Vor exista reactii externe negative? Cu siguranta, dar sa nu uitam ca Viktor Orban tocmai a amenintat PE cu iesirea din UE…a pune la colt doua tari vecine dintr-o data nu e taman cea mai buna idee. Plus ca, unul e unul, dar doua se pot transforma foarte repede in trei, patru…

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Aceasta cerere trebuie auzita de tot poporul:

    - Demisia imediata a lui Basescu si guvernului Boc, impreuna cu Codruta Kovessy, Daniel Morar, si sefii serviciilor secrete.

    - Inchiderea imediata a granitelor.

    - Preluarea guvernarii de catre un guvern interimar, din care sa faca parte exclusiv profesionisti neimplicati politic,si fara legaturi stranse cu oamenii de afaceri de evidenta extractie infractionala.

    - Rezilerea imediata a contractelor oneroase incheiate de entitati ale statului pentru energie, gaze, resurse.

    - IESIREA DIN UE SI NATO (adaugat de admin)

    - Militarizarea imediata a Agentiei pentru Resurse Minerale.

    - Inventarul urgent al rezervelor de stat si al rezervelor monetare al BNR.

    - Inceperea anchetelor asupra tuturor hotiilor desfasurate impotriva patrimoniului Romaniei si romanilor, cu suspendarea dreptului de a ocupa functii publice ori de a conduce afaceri, pentru cei anchetati. Ca “bibliografie”, presa geme de astfel de cazuri.

    - Initierea de alegeri pentru o Adunare Nationala care sa elaboreze o Constitutie crestina.

    - Numirea unui Sfat al Batranilor, cu drept de cenzura asupra activitatii guvernamentale, compus din oameni cu cariera si moralitate ireprosabile.

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Va spun din sursa sigura civilii care au provocat violentele sun elevi ai scolii militare Campina.

  7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Pentru caderea actualei puteri nu este nevoie de nici o violenta si de nici o lupta fizica. Tot ce trebuie e sa iasa in strada 5-6 milioane de oameni pasnici si linistiti si atunci toti conducatorii vor pleca. Cu cateva mii sau chiar zeci de mii de demonstranti nu cred ca se rezolva mare lucru, indiferent cat de energici or fi.

  8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Regret ca gandesc aceste lucruri, dar realitatea le demonstreaza din plin.In primul rand, faptul ca am ajuns aici, se datoreaza indiferentei si prostiei noastre, fara nici o indoiala.Cu mici nuante avem o vina comuna, in tot ce se intampla cu tara noastra.Simplu, alte natiuni si-au rezolvat deja o serie de probleme social-economice, fara sa se lamenteze clasa politica la nesfarsit.
    In al doilea rand, credinta noastra crestin-ortodoxa este departe de ceea ce ar trebui, ca sa vedem clar pe cine sa votam, pe cine sa alegem, sa ne conduca destinele, cum sa ne randuim viata, ca sa fie cu folos spre mantuire.
    Insasi faptul ca vin sa protesteze doar cateva sute de oameni, spune cat de mult ne pasa de noi toti si de tara.Egoismul,Frica,Lenea si mai ales PROSTIA ne tine in mlastina asta a mediocritatii si nimicniciei cotidiene.
    Daca oamenii ROMANI, ar cauta mai mult la cel de alaturi, poate ca am face lucruri extraordinare.

    Mosul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*