Sarbatoarea Sfantei Cuvioase Parascheva de la Iasi – Programul evenimentelor cu ocazia hramului

In fiecare an, sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva este un prilej de apropiere si de marturisire creștina pentru credinciosi din tara si din strainatate, care vin la Iasi pentru a se inchina la moastele Sfintei Parascheva si ale altor sfinti ai Bisericii Ortodoxe. Anul acesta, pelerinii care vor veni sa se inchine la moastele Sfintei Parascheva se vor putea inchina si la moastele Sfantului Policarp, Episcopul Smirnei, care vor fi aduse de la Manastirea Ambelakiotissa din Grecia de catre Inaltpreasfințitul Hierotheos Vlachos, Mitropolit de Nafpaktos și Aghios Vlasios.

 

Sarbatoarea Sfintei Parascheva 2011 (370 de ani de la aducerea sfintelor ei moaste la Iasi, in anul 1641)

Program 09-17 octombrie 2011

Duminica, 09 octombrie 2011:

Orele 07.00-12.00 – Miezonoptica, Utrenia si Sf. Liturghie (in Catedrala Mitropolitana)

Orele 13.00 – vernisajul expozitiei de fotografii ORTHPHOTO 2011 – Turnul Manastirii Golia. (Expozitia va putea fi vizitata in perioada 09-16 octombrie 2011).

– Orele18.00-19.30 Concursul coral Laudati pe Domnul, editia a VIII-a (la Centrul de Conferinte Providenta). Etapa din concursul organizat de Patriarhia Romana.

Luni, 10 octombrie 2011 :

Orele 07.00-11.30 – Miezonoptica, Utrenia si Sf. Liturghie (in Catedrala Mitropolitana).

Marti, 11 octombrie 2011:

Orele 06.30 – Procesiune cu moastele Sf. Cuv. Parascheva, inconjurul Catedralei prin Bulevardul „Stefan cel Mare si Sfant” si depunerea lor pe platoul din fata Catedralei pentru inchinare.

– Orele 08.00-11.30: Miezonoptica, Utrenia si Sf. Liturghie arhiereasca in Catedrala Mitropolitana.

Miercuri, 12 octombrie :

Orele 07.00-11.30 Miezonoptica, Utrenia si Sf. Liturghie arhiereasca in Catedrala Mitropolitana.

– Orele 11.30 Sfintirea apei (aghiazma mica) si Sf. Maslu, in curtea Catedralei Mitropolitane, langa Biblioteca „D. Staniloae”.

Orele 12.00 – Inaugurarea expozitiei Arta pelerinajului. Piese creștine in spațiul est și sud-est carpatic (secolele IV-XVI) (la Muzeul Unirii) sideschiderea Simpozionului Monumentul – Traditie si Viitor, editia a XIII-a (la Muzeul Unirii, Sala Dublei Alegeri).

Orele 17.35Sosirea delegatiei din Grecia cu moastele Sf. Sfintit Mucenic Policarp, episcopul Smirnei (Aeroportul din Iasi).

Orele 19.00-20.30 Pelerinajul Calea SfintilorProcesiune cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva si ale Sf. Sfintit Mucenic Policarp, episcopul Smirnei. Se va desfasura pe traseul: Str. Sf. Andrei, Str. Palat, Biserica Sf. Nicolae Domnesc, B-dul Stefan cel Mare si Sfant si se va incheia cu depunerea sfintelor moaste pe platoul din fata Catedralei Mitropolitane pentru inchinare.

Orele 21.00-01.00Slujba de priveghere in cinstea Aducerii moastelor Sf. Ap. Andrei la Iasi in anul 1996 (Vecernia, Litia si Utrenia – in Catedrala Mitropolitana).

Joi, 13 octombrie:

Orele 07.00-11.30 – Miezonoptica, Acatistul Sf. Apostol Andrei, Ceasurile si Sfanta Liturghie in Catedrala Mitropolitana cu participarea Corului “Apostolii” al preotilor din Protopopiatele I si II Iasi.

Orele 11.00 – deschiderea expozitiei de carte dedicata Sfintei Cuvioase Parascheva si lansare la Manastirea “Sf. Trei Ierarhi” – Sala Gotica a doua lucrari: Albumul Sfanta Cuvioasa Parascheva – multfolositoare si lucrarea Binefacerile Sfintei Cuvioase Parascheva. Marturii ale inchinatorilor. Lucrarile sunt editate si publicate de catre Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

Orele 16.00 slujba desfintire a noii locatii a Depozitului de Obiecte Bisericesti “Sf. Ap. si Ev. Luca” aflat in curtea Catedralei Mitropolitane din Iasi.

Orele 17.30 slujba de sfintire a lucrarilor de extindere a Spitalului Providenta al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

Orele 21.0003.00 – Slujba de priveghere a Sf. Cuv. Parascheva (Vecernia, Litia, Utrenia si Sfanta Liturghie- in Catedrala Mitropolitana).

Vineri, 14 octombrie:

Orele 07.00– Miezonoptica, Acatistul Sf. Cuv. Parascheva si Ceasurile (in Catedrala Mitropolitana).

Orele 09.00-13.00– Sfanta Liturghie (pe podiumul din fata Catedralei Mitropolitane).

Orele 19.00 – Conferinta sustinuta de Mitropolitul Hierotheos Vlachos de Nafpaktos (Grecia): Teologia ca traire din perspectiva invataturii Parintelui Ioannis Romanidis (in Aula Magna „Mihai Eminescu” – Universitatea „Al. I. Cuza” – Iasi).

Orele 19.30 – Concert muzica psaltica „Byzantion canta pelerinilor” in Catedrala Mitropolitana.

Orele 21.00 Slujba de Priveghere (Vecernia, Litia si Utrenia) – in Catedrala Mitropolitana.

Sambata, 15 octombrie :

Orele 07.00-11.30Miezonoptica, Ceasurile, Sfanta Liturghie (in Catedrala Mitropolitana).

Orele 10.00 – Sfintirea Centrului social multifunctional pentru varstnici „Vovidenia” Iasi.

Orele 16.00 – 18.00– Ceasul al IX-lea, Vecernia si Paraclisul Sf. Cuv. Parascheva.

Duminica, 16 octombrie :

Orele 08.30 – 12.30 – Miezonoptica, Utrenia si Sf. Liturghie (in Catedrala Mitropolitana).

Orele 18.30 – Concert de muzica religioasa, populara si patriotica interpretat de Corul Sanctus al Catedralei Mitropolitane din Iasi si de corul barbatesc Neam de voievozi – dirijor Dr. Costel Mirel Nechita (la Centrul de conferinte Providenta).

Evenimentul va fi insotit de lansari de carte si CD-uri.

Luni, 17 octombrie :

Orele 10.00, in Sala „Iustin Moisescu” de la Centrul eparhial Iași:

Deschiderea Simpozionului international Tainele Bisericii – pelerinaj spre sfintenie organizat de catre Facultatea de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae” din Iasi.

Deschiderea Anului universitar 2011-2012 la Facultatea de Teologie „Dumitru Staniloae” a Universitatii „Al. I. Cuza” din Iasi.

Deschiderea cursurilor pentru obtinerea gradelor profesionale in preotie.

| Doxologia

5 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Masonii isi infoaie penele in Cotidianul (http://www.cotidianul.ro/marele-maestru-tudorel-nitulescu-am-fost-si-suntem-recunoscuti-de-marea-loja-a-frantei-160654/). sa fi devenit oare acest ziar unul masonic, pentru ca prea apara in ultima vreme Masonii din Marea Loja. Dar oare ce legatura are acest Nitulescu cu Marean Vanghelie? se intreaba oare cineva si… poate surpriza pentru unii, dau o bila alba daca cineva reuseste sa-mi faca legatura intre Nitulescu, Marea Loja si Baronul din Buzau, Presedintele Consiliului judetean si fiul acestuia, tanarul deputat de PSD….

    Oare ce de se pune si in Masoneria problema Frantei? Se prea poate ca lumea ortodoxa sa nu realizeze insa acest tip Nitulescu vorbeste despre: “Încă o dată vă asigur că nimic nu poate opri din drum Marea Lojă Națională a României. România are dreptul aprioric și mai ales în fața lui Dumezeu de a fi o țară respectată pe tot mapamondul. Depinde și de noi masonii ca acest lucru să devină realitate”.

    Nu va sperie aceste cuvinte? Nu vor ele sa releve adevarata lor misiune?

    Iata ce mai supune: “în urmă cu o lună de zile Supremul Consiliul Francez, grad 33, s-a deplasat la Bucureşti şi a instalat Supremul Consiliu Român de grad 33. În aceste condiţii a fost creat cadrul armonios al respectării cutumelor masonice, toate subordonate Ritului Scoţian Antic şi Acceptat”.

    Atentie, vorbeste de subordonare!!! Si daca cititi mai sus aflati ca exista o… MARE LOJA UNITA a EUROPEI!!!! Poftim?! In curand aflam si de o Mare Loja a Pamantului. Noi stim ca Noua Ordine Mondiala se implanteaza, insa nu stiam ca deja la nivelul Europei exista o Mare Loja supracontinentala. Si atentie nu vorbeste despre Uniunea Europeana, ci de EUROPA intreaga… Si cu astia la noi in tara care sunt mana lor lunga, ne mai intrebam de ce nu ne merg lucrurile….

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    7. INCHINAREA LA INGERI SI SFINTI

    ” Iar îngerului Bisericii din Filadelfia scrie-i: Acestea zice Cel Sfânt, Cel Adevărat, Cel ce are cheia lui David, Cel ce deschide şi nimeni nu va închide şi închide şi nimeni nu va deschide: 8. Ştiu faptele tale; iată, am lăsat înaintea ta o uşă deschisă, pe care nimeni nu poate să o închidă, fiindcă, deşi ai putere mică, tu ai păzit cuvântul Meu şi nu ai tăgăduit numele Meu. 9. Iată, îţi dau din sinagoga satanei, dintre cei care se zic pe sine că sunt iudei şi nu sunt, ci mint; iată, îi voi face să vină şi să se închine înaintea picioarelor tale şi vor cunoaşte că te-am iubit.”
    ( Apocalipsa 3: 7- 9).
    Deci: ” iată, îi voi face să vină şi să se închine înaintea picioarelor tale şi vor cunoaşte că te-am iubit.” ( Apocalipsa 3: 9).
    ” 13. Aflându-se însă Iosua aproape de Ierihon, a căutat cu ochii săi şi iată stătea înaintea lui un om; acela avea în mână o sabie goală. Şi apropiindu-se Iosua de dânsul, i-a zis: “De-ai noştri eşti sau eşti dintre duşmanii noştri?” 14. Iar acela a răspuns: “Eu sunt căpetenia oştirii Domnului şi am venit acum!” Atunci Iosua a căzut cu fala la pământ, s-a închinat şi a zis către acela: “Stăpâne, ce porunceşti slugii tale?” 15. Zis-a către Iosua căpetenia oştirii Domnului: “Scoate-ţi încălţămintea din picioare, că locul pe care stai tu acum este sfânt!” Şi a făcut Iosua aşa.”
    ( Iosua 5: 13- 15);
    Apostolul Ioan s-a inchinat la ingeri: ” Şi eu, Ioan, sunt cel ce am văzut şi am auzit acestea, iar când am auzit şi am văzut, am căzut să mă închin înaintea picioarelor îngerului care mi-a arătat acestea.” ( Apocalipsa 22: 8), dar ingerul, ca sa dea o pilda de smerenie, l-a refuzat.

    http://saccsiv.wordpress.com/2011/08/19/mic-indrumar-biblic-ortodox-ce-putem-raspunde-neoprotestantilor/

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Doamne ajuta !

    Va trimit mai jos linkul de pe care puteti vedea de la Iasi, live pe internet, videoconferinta Mitropolitului de Nafpaktos si Aghios Vlasios HIEROTHEOS VLACHOS,
    vineri, 14.10.2011 ora 19.Unde scrie ENTER GUEST NAME va trebui sa scrieti numele dvs. si apoi sa dati ENTER.Nu trebuie sa completati nimic nici la USERNAME si nici la PAROLA.

    http://1032948.livebroadcast.talkfusionlive.com/golive/m/G8JFUkaoClBAEZD

    Puteti trimite linkul si altor persoane din tara si din strainatate sa vada aceasta conferinta.

    Cu pretuire si binecuvantare,

    Pr. Vasile

  1. Pingback: ARTICOLE BLOGURI ORTODOXE (13.11.2011) « Saccsiv's Weblog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*