Mitropolitul Bartolomeu Anania: pentru salvarea Rosiei Montane, a Transilvaniei si a zonelor invecinate de la un dezastru ecologic sigur. Rosia Montana trebuie sa ramana a romanilor. Este un foarte pretios patrimoniu istoric, cultural si economic. Opriti procesul “criminal asupra Muntilor Apuseni”!

Intr-o scrisoare deschisa adresata ministrului mediului de atunci, Attila Korodi, Mitropolitul Clujului Bartolomeu Anania ia apararea Rosiei Montane. Inaltul ierarh precizeaza: “Rosia Montana se afla acum intr-o faza fierbinte, de maxima tensiune intre cei care cred ca in Romania totul poate fi cumparat cu bani (inclusiv constiintele) si cei care se lupta din rasputeri pentru apararea unui foarte pretios patrimoniu istoric, cultural si economic, precum si a demnitatii noastre nationale.

(…) Imi fac o datorie de constiinta in a va ruga, domnule ministru, sa depuneti toate eforturile si sa folositi toate parghiile legale pe care vi le confera functia pe care o detineti pentru salvarea Rosiei Montane, a Transilvaniei si a zonelor invecinate de la un dezastru ecologic sigur.

Stim ca Rosia Montana e amenintata de saracie, dar acum are de ales intre a fi saraca sau a nu fi deloc.
Impotriva saraciei pot exista solutii, dar nu si impotriva crimei ecologice pentru infaptuirea careia se cheltuiesc sume enorme, se consuma intrigi de culise, se falsifica expertize si se sustrag documente intocmite de specialisti”.

Bartolomeu Anania se pronunta din nou impotriva proiectului de la Rosia Montana

Mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania, a vorbit in cadrul liturghiei dedicate sarbatoririi Sf. Maria la Manastirea Nicula, despre poluare si s-a intrebat cine are interes ca Romania sa instraineze mina de aur din Muntii Apuseni, transmite corespondentul ROMPRES.
“Voi tine predici ecologice atat timp cat va fi nevoie. Si este nevoie. Va spuneam ca Dumnezeu i-a lasat omului pamantul ca sa-l stapaneasca. Dar a stapani ceva nu inseamna a-ti bate joc de el. Daca stapanesti o vita, un bou, cu care te hranesti, ari si semeni, nu inseamna ca trebuie sa-l bati sau sa-l flamanzesti. Stapanul ingrijeste de bunul lui. Numai ca omul a primit in dar de la Dumnezeu Pamantul perfect, frumos, curat si, ca un stapan netrebnic, acesta isi bate joc de el. Asa se face ca suntem mai putin siguri pe bucata de paine pe care o mancam si pe cana de apa pe care o bem”, a rostit mitropolitul.
El a amintit ca, de peste tot, ”ne vin semnale prin care suntem avertizati asupra otravii care ajunge in mancarea pe care o punem pe masa si in apa pe care o bem, insa aceasta stricaciune a fost produsa tot de om, care a desfigurat pamantul primit in dar de la Dumnezeu”.
Legat de acest subiect, mitropolitul Bartolomeu Anania a spus ca va relua anul acesta problema Rosiei Montane, deoarece, in ciuda faptului ca, lunile trecute, toate bisericile din Transilvania, indiferent de cult, au cerut autoritatilor sa opreasca acest proiect, totusi, nimic nu s-a facut.
“Voi vorbi si anul acesta de Rosia Montana, pentru ca nu s-a schimbat nimic, cu toate ca toate bisericile au cerut ca Rosia Montana sa nu fie vanduta celor care cred ca in Romania totul se poate cumpara pe bani, chiar si constiinta. Se pare ca nu ne-a auzit nimeni. E posibil ca poporul sa implore puterea sa nu vanda un bun national si puterea sa se faca ca nu aude?”, a spus mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.
Acesta a facut un apel la politicienii aflati, miercuri, la slujba de Adormirea Maicii Domnului de la Nicula, sa sprijine lupta impotriva proiectului de exploatare a minei de aur si sa opreasca acest proces “criminal asupra Muntilor Apuseni”.
Mitropolitul s-a intrebat astfel cine are interes ca Romania sa piarda acest zacamant, care se afla in tara noastra de la inceputul pamantului si care nu consuma nimic, dar care, in vremuri grele, ar putea sa-i salveze pe romani.
Oare ce interes are Romania sa scape din mana o mina de aur? Un munte de aur si de argint care sta acolo de la inceputul pamantului si care poate sa mai stea pana la sfarsitul lumii. Un mare bulgare de aur care nu rugineste, nu putrezeste, nu piere, nu cere de mancare, nu cere impozite. Ce interes este? Americanii au descoperit in Alaska uriase zacaminte de petrol si, cu toate acestea, cumpara petrol de la arabi atata cat pot cumpara si pastreaza rezerva lor pentru vremuri de restriste”, a spus Bartolomeu Anania, amintind ca fiecare popor poate sa treaca prin vremuri de foamete, prin razboaie si ar trebui sa aiba o rezerva nationala.
Mitropolitul s-a intrebat daca in Romania nu se gandeste nimeni ca si pe aceste meleaguri pot veni vremuri de restriste pentru popor, iar Rosia Montana este “a noastra” si nu trebuie sa o instrainam pentru cativa bani, mai ales ca, din aceasta afacere, statul roman castiga foarte putin.

Mitropolitul a mai facut apel pentru pastrarea zacamintelor aurifere de la Rosia Montana in administrarea statului roman si a pledat impotriva actualului proiect minier initiat de Rosia Montana Gold Corporation, catalogandu-l ca fiind un proces “criminal asupra Muntilor Apuseni”.

Implicarea inaltului ierarh in scandalul iscat de acest proiect nu este o noutate. In perioada in care era retras la Manastirea Nicula pentru recuperarea starii de sanatate, i-a scris ministrului mediului Attila Korodi o scrisoare, in numele a peste patru milioane de cetateni din Ardeal, de diferite confesiuni, cerandu-i sa depuna toate eforturile si sa gaseasca parghiile legale pentru salvarea Rosiei Montane“, a Transilvaniei si a zonelor invecinate de la un dezastru ecologic sigur.“ “Impotriva saraciei pot exista solutii, dar nu si impotriva crimei ecologice pentru infaptuirea careia se cheltuiesc sume enorme, se consuma intrigi de culise, se falsifica expertize si se sustrag documente intocmite de specialisti“, spunea la vremea respectiva Mitropolitul Bartolomeu Anania.

Un pacat impotriva creatiei lui Dumnezeu
Cu mai bine de o luna in urma, la Sibiu, s-a desfasurat chiar o conferinta ecologica cu tema “Rosia Montana Eldorado sau Apocalipsa?“, cu participarea reprezentantilor Bisericilor Ortodoxa, Catolica si Evanghelica, a teologilor si a unor specialisti in ecologie. Evenimentul a fost organizat de Academia Evanghelica “Transilvania“, la care a participat si presedintele Academiei Romane, dr. Ionel Haiduc. Acesta a reafirmat pozitia inaltului for stiintific de a conserva specificul si patrimoniul zonei aurifere de la Rosia Montana. Cu acel prilej, s-a afirmat ca crestinii nu pot sa priveasca nepasatori cum se distruge creatia si au vorbit despre contestatul proiect ca despre “un pacat impotriva creatiei lui Dumnezeu“.
Mai trebuie spus ca Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si-a exprimat inca din 2003 opozitia fata de acest proiect, alaturi de Academia Romana si Episcopatul cultelor maghiare din Transilvania.

5 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    MUNTII NOSTRI AUR ,POARTA NOI CERSIM DIN POARTA IN POARTA.! DA NE VAND NU NUMAI TARA CA SI PE NOI.UITE CUM NEAU HUIDUIT DIN TARA ...ATAIA ROMANII PLECATI SASI GASEASCA.TRAI MAI BUN PRIN ALTE TARI CA IN ROMANIA NU SE OFERA ...NIMIC DACA POATE ITI IA SI CE AI....NERUSINATII BAJOCURA CURATA FAC DE NOI ROMANII...!!!!!!!

  1. Pingback: Parintele Justin Parvu despre cazul Rosia Montana: “Burghezia occidentala” vrea sa ne ia si sufletele. Toata manevra este in mana strainilor – masoneria care dirijeaza lumea. Biserica ar trebui sa se opuna! | † APOLOGETICUM: Ortodoxie,

  2. Pingback: Parintele Justin Parvu despre cazul Rosia Montana: “Burghezia occidentala” vrea sa ne ia si sufletele. Toata manevra este in mana strainilor – masoneria care dirijeaza lumea. Biserica ar trebui sa se opuna! | † APOLOGETICUM: Ortodoxie,

  3. Pingback: Parintele Justin Parvu despre cazul Rosia Montana: “Burghezia occidentala” vrea sa ne ia si sufletele. Toata manevra este in mana strainilor – masoneria care dirijeaza lumea. Biserica ar trebui sa se opuna! | † APOLOGETICUM: Ortodoxie,

  4. Pingback: UDMR din judetul Alba se alatura celor care sustin proiectul Rosia Montana | † APOLOGETICUM: Ortodoxie, neam si tara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*