Sfantul Atanasie Athonitul – Minunea izvorului creat de Maica Domnului

Sfantul Atanasie Athonitul s-a nascut in Trapezunt, din parinti crestini. Ramas orfan la o varsta frageda, a fost crescut de un ofiter. Pe cand era copil, isi conducea prietenii in padure sau in apropierea unei pesteri si juca rolul de egumen. Acest lucru a fost o prorocie, caci mai tarziu avea sa ajunga staret.

Dupa ce si-a desavarsit educatia, a intrat in monahism. La rugamintea lui Nichifor Focas (963-969), Sfantul Atanasie va ridica o biserica inchinta Sfintei Fecioare Maria. Cand participa la masa cu fratii din manastire, isi impartea partea lui in asa fel incat, fara ca cineva sa isi dea seama, el nu manca mai nimic in afara anafurei impartite dupa Sfanta Liturghie.

Plin de dumnezeiescul har, Athanasie s-a invrednicit de venirea la el a Nascatoarei de Dumnezeu. Aceasta a scos in chip minunat apa dintr-o stanca, si i-a fagaduit ca ea va fi intotdeauna Stareta Lavrei. Pe locul cu pricina se afla astazi Izvorul Sfantului Atanasie, avand zidita o micuta biserica, un foisor cu minunata vedere spre mare si o chilie.

In vremea Sfantului Atanasie Athonitul in manastirea Marea Lavra traiau mai bine de doua mii de calugari. Fiind mare saracie, o parte dintre calugari au inceput a parasi manastirea. Printre ultimii calugari ramasi in Lavra se numara si Atanasie. Peste inca ceva vreme, pleca si el spre Careia, ingrijorat din pricina lipsurilor banesti si alimentare.

Se povesteste, din vechime, urmatoarea intamplare, petrecuta pe drumul spre Careia. Mergand sfantul spre Careia, in apropiere de Manastirea Morfono (din aceasta se mai pastreaza doar ceva ruine si o parte din turnul portului), el s-a intalnit cu o femeie.

Vazand femeia, sfantul i-a spus:
– Ce-i cu tine, femeie, aici, pe munte?

Femeia i-a raspuns, zicand:
– Eu nu sunt o femeie oarecare, eu sunt Maica Domnului.

Sfantul nu a crezut minunii, alegand a pune aceasta aratare pe seama diavolului, care de multe ori se arata in chip mincinos marilor nevoitori, spre a-i insela si a-i pierde.

Maica Domnului, privind la el, i-a spus:
– Ce ai in mana?
Sfantul a raspuns, zicand:
– Toiagul.

Toiagul sfantului era din fier masiv, el fiind astazi pastrat in biserica centrala din Marea Lavra, infipt langa mormantul sau. La gat, sfantul purta o cruce din fier, grea de trei kilograme, pastrata si ea tot in biserica actuala a manastirii.

Spre a-i adeveri minunea si a-l incredinta de binecuvantarea ei, Maica Domului i-a spus sfantului sa faca cruce peste piatra si sa loveasca cu toiagul in stanca de langa el. In acel moment, din acea stanca a tasnit apa curata, dulce si rece. Pana astazi, locul este cunoscut sub denumirea de “Izvorul Sfantului Atanasie”, iar apa ce curge din el se numeste “Aghiasma Sfantului Atanasie”.

Maica Domnului a zis sfantului Atanasie:
– Eu sunt econoama manastirii, eu va port de grija.

Umilindu-se sfantul, ceru binecuvantare Maicii Domnului si se intoarse la manastire.

Intors la manastire, Maica Domnului l-a intampinat langa chiliile cele vechi, aratandu-i sa intre in pivnita cea mare a manastirii. Coborand treptele pivnitei, sfantul gasi vasele si lazile pline cu alimente: masline, branza, ulei si cereale.

Cititi si: TREPTELE SFANTULUI ATHANASIE ATHONITUL

4 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Valoarea Sf. Liturghii ! http://www.youtube.com/watch?v=3mk_9PBJP-8

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Doamne ajuta!

    Va scriu deoarece cunosc o persoana pe care voi ati putea sa o ajutati intr-un fel, deoarece aveti rubrica anunturi in care postati asemenea cazuri sociale.
    Este vorba de o vaduva, Florica Nicuta, in varsta de 58 de ani, care creste 3 copilasi, nepotii ei: Matei si Maria (4 ani), si Mihail (7 ani, trece clasa a II-a). Problemele acestei familii sunt numeroase. Dupa moartea sotului ei casa le-a luat foc si dna Florica, fiica ei Angela(insarcinata atunci cu Matei) au fost nevoiti sa se adaposteasca intr-o cladire abandonata din Bucuresti.
    Dupa nasterea lui Matei, Angela a murit de meningita, boala de care a fost bolnav si copilul avand acum sechele. Are nevoie de un RMN acum.
    Cu purtarea de grija a lui Dumnezeu au ajuns sa locuiasca in cele din urma cu chirie la un om credincios si cu ajutorul unei familii de crestini chiar sa plateasca o rata la aceasta casa, proprietarul fiind milostiv si lasandu-o de atunci fara sa-i mai ceara chirie. Venitul dnei Florica fiind de sub 100 RON pe luna. Au acum o oarecare stabilitate dar nu au cu ce sa se plateasca facturile, alimentele si medicamentele.
    Mihail de asemenea sufera de astm, deseori nu are inhalator, iar Matei mai sufera si de o forma de hernie, tratamentul fiind o curelusa de 1800 ron cat mai repede(in decurs de un an aproximativ), deoarece risca sa ramana impotent tot restul vietii (pretul acesta este cel redus la jumatate de catre Ministerul Sanatatii). De asemenea medicamentele pentru el sunt 100 ron pe luna
    Saptamana trecuta dna Florica a avut un preinfarct, medicamentele ei costa aprox 200 ron pe luna.
    Am sunat pentru ea la unele asociatii si manastiri din Bucuresti si din apropiere fara raspuns.
    Ajutorul cu care ea supravietuieste este in principal de la manastiri si de la crestini de rand.
    Cu rugamintea de a cerceta acest caz pentru Domnul, iar daca il considerati vrednic, de postarea unui apel ajutorare pe situl dumneavoastra, va las numarul de telefon unde o puteti contacta: Florica Nicuta nr tel. 0720113520
    Multa sanatate. Doamne ajuta!
    Catalin din Bucuresti

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    http://www.youtube.com/watch?v=HN0jMmwXe2U&feature=player_embedded

    Neoprotestanţii au invadat spaţiul ortodox.‬

    Toate “reformele” astea neoprotestante, apar nu din dorinta de a găsi “adevărul” ci din dorinţa de a colecta zeciuială.
    Asta se explica zecile de mii de secte care merg toate cu Biblia in mană ,dar cu doctrine total diferite.

    Daca vrei sa colectezi tu zeciuială nu e suficient sa fi neoprotestant ,trebuie sa ai gruparea ta cu propia ta viziuni asupra Bibliei, asa ai ceva nou ce nu are si altul si atragi mai multi platitori de zeciuială.
    Asta se explica de ce exista neoprotestantii…. sa colecteze si ei zeciuială , deci hai la “reformă”.
    Neoprostestantii , prin prozelitii lor au napadit tarile ortodoxe precum lacustele lanurile de grau. Datoria de onoare a orcarui ortodox este sa-si apere Biserica, identitatea si demnitatea in fata oricarui trădător vandut sectelor.

    http://mihailandrei.wordpress.com/2011/07/06/neoprotestantii-au-invadat-spatiul-ortodox-%e2%80%ac%e2%80%8f/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*