Toleranta care duce la lepadare: De teama sa nu fim numiti extremisti, renuntam sa mai fim crestini

“Ai grija sa nu fii fundamentalist!” Asa se formuleaza sau se defineste unul dintre cei mai nocivi virusi mentali care au infestat vreodata popoarele lumii. Astazi nu ti se mai zice: „ai grija sa nu privesti cu pofta la femeie straina”, „sa nu minti”, „sa nu judeci sau sa mahnesti pe aproapele”; nici macar „sa nu desfranezi”, „sa nu furi” si „sa nu ucizi” nu ti se mai spune. Dimpotriva: „Baga de seama sa nu fii extremist!”.

Ai dreptul „sa iubesti” si „sa-ti refaci viata” (ori de cate ori se intampla), ai „dreptul asupra propriului corp”, adica esti libera sa faci avort, ba chiar ti se recomanda pentru o multime de motive. La fel, ti se cere sa cunosti cat mai multe religii si sa fii deschis la inchinarea la cat mai multi dumnezei, ca doar „Dumnezeu e acelasi”. Altfel, te numesti fundamentalist.

Nu se scapa nici o ocazie in spatiul public pentru a se face rechizitoriul fundamentalismului. Eventual, se manipuleaza in asa fel faptele si sensurile incat extremismul musulmanilor sa se extinda si asupra imaginii crestinilor. Si de atatea ori ni se repeta aceste lucruri incat pana la urma, ajungem si noi sa credem in ele — sau, cel putin, sa ne autocenzuram in marturisirea adevarului, in manifestarea ca si crestini. Nu cumva sa zica lumea ca suntem fundamentalisti!

Ba, mai mult, se naste un fel de crestinism relativist, al jumatatilor de masura, al sferturilor si zecimilor de masura. Adica, ceva de genul: „Auzi draga, asta tine tot postul – credinciosi suntem si noi, dar nici chiar asa!”. Sau: „Astia sunt extremisti rau de tot, cica nici la televizor nu se uita!”. Intotdeauna exista o stacheta si mai jos, care indica ceea ce este de bon ton, pentru ca „o face toata lumea”. Dar oare crestinismul inteles si trait astfel ne mai poate mangaia si odihni sufleteste? Ne mai poate lumina mintea cu intelesuri dumnezeiesti? Acest fel de cres­tinism ne mai poate oare mantui?

Ati constientizat oare vreodata ca virusul autocenzurii, de teama sa nu fim luati drept fundamentalisti, ne impune tot timpul sa traim si sa gandim intr-un duh complet strain Evangheliei? V-ati gandit vreodata ca atunci cand lumea se va afla intr-un stadiu avansat al patologiei obsesiei de a nu fi extremist ni se va impune sa ne lepadam de Sfanta Scriptura, ca fiind o carte extremista, homofoba si incorecta politic? In unele parti ale lumii occidentale, lucrul acesta a inceput sa fie afirmat deja pe fata. Si, in contextul credintei in corectitudinea politica, cei ce o fac sunt consecventi cu ei insisi, caci Biblia este o carte prin excelenta fundamentalista, dupa cum este definit astazi acest virus. Ca doar Dumnezeu spune: „Eu sunt Cel ce sunt; sa nu ai alti dumnezei afara de Mine!” (Ies 20:3), iar in Cartea Psalmilor se precizeaza clar: „Toti dumnezeii neamurilor sunt draci” (Ps. 95:5).  Mantuitorul nu lasa loc de confuzii, spunand: „Eu sunt Calea, Adevarul si Viata; nimeni nu vine la Tatal meu decat prin Mine” (Ioan 14:6) – deci nu prin Buddha, Brahma, Mahomed sau prin altcineva.

De asemenea, insasi viata Fiului lui Dumne­zeu, Care S-a facut om, este o marturie graitoare a lipsei de echivoc a Evangheliei – sau daca vreti, in mentalitatea zilei, a fundamentalismului ei.

Domnul Iisus Hristos, incepand de la ispita de pe Muntele Karantaniei si pana la suirea pe Cruce, nu este deloc preocupat sa nu scandalizeze prin marturisirea adevarului, sa nu creeze impotriviri prin incalcarea traditiilor omenesti.

Cautati sa Ma omorati, pentru ca cuvantul Meu nu incape in voi. Eu vorbesc ceea ce am vazut la Tatal Meu, iar voi faceti ceea ce ati auzit de la tatal vostru. (Ioan 8:58)Voi sunteti din tatal vostru diavolul si vreti sa faceti poftele tatalui vostru.” (Ioan 8:44).

Oare cum ar raspunde mentalitatea corect politica a zilei la ispitirile diavolului de pe Muntele Karantaniei: „Si I-a spus diavolul: Daca esti Fiul lui Dumnezeu, zi acestei pietre sa se faca paine” (Luca 4:4) ? Am mai zice noi astazi precum Mantuitorul: „Scris este ca nu numai cu paine va trai omul, ci cu orice cuvant al lui Dumnezeu”? Sau ne-am gandi sa nu fim atat de extremisti si sa luam ce este bun din ceea ce ni se ofera: „Oare nu putem face ciment sau scoate piatra de constructii din pietrele astea, dupa care sa le vindem si sa ne imbogatim?”…

Dar la ispitirea diavolului: „Tie iti voi da toata stapanirea aceasta si stralucirea lor, caci mi-a fost data mie si eu o dau cui voiesc; deci daca Tu te vei inchina inaintea mea, toata va fi a Ta” (Luca 4:7-8), am mai raspunde noi precum Man­tuitorul: „Mergi inapoia Mea, satano, caci scris este: «Domnului Dumnezeului tau sa te inchini si numai Lui Unuia sa-I slujesti»” (Luca 4:9)? Sau, ca sa nu cadem in fundamentalism, ne-am gandi: „Pe fata ma inchin astuia, dar in inima mea imi pastrez credinta cea adevarata in Dumnezeu. Iar de bogatia pe care o voi castiga astfel ma voi folosi ca sa fac mult bine: voi ridica spitale, voi face asistenta sociala si sponsorizari la biserici — si uite asa imi castig si sufletul!”

Mantuitorul a fost prigonit pentru ca marturisea adevarul despre lume si ii chema pe oameni la adevarata pocainta. Nu cumva noua ne este teamaca vom fi luati drept fundamentalisti daca-i sfatuim pe ceilalti sa-si asume o viata si o marturisire crestina? Sau vom spune: „Ia sa-mi vad eu de treaba mea, ca, pana la urma, fiecare cu credinta lui…” Oare oamenii care gandesc asa cunosc cuvantul Mantuitorului, Care spune: „Cel ce se va rusina de Mine si de cuvintele Mele, in neamul acesta desfranat si pacatos, si Fiul Omului Se va rusina de el, cand va veni intru slava Tatalui sau cu sfintii ingeri” (Marcu 8:38)?

Iisus Hristos ar fi putut foarte usor sa scape de ura si prigoana carturarilor si a fariseilor. Trebuia doar sa le vorbeasca putin mai frumos, mai cu ocolisuri, mai diplomatic, facandu-se totodata exponent al poporului in lupta pentru eliberarea poporului evreu de sub romani… Atat trebuia, sa le treaca cu vederea ipocrizia si fanatismul sau, cel putin, sa nu le stigmatizeze in fata multimii. Atunci, toata clasa politica a Israelului l-ar fi proclamat profet si conducator mesianic al poporului. Insa Mantuitorul a fost cu totul extremist pentru duhul lumii! Pana intr-atat incat nici cu Pilat nu a vrut sa vorbeasca, sa-i explice, sa-l roage sa-L elibereze. El s-a lasat complet in mainile Tatalui, pentru a mantui lumea! Si, ca rod al acestei atitudini fundamentaliste pe care a avut-o, Fiul lui Dumnezeu a fost rastignit, a murit pe cruce, a fost ingropat si a treia zi a inviat. In cele din urma, invierea lui Hristos, invierea mortilor si mantuirea noastra au fost posibile numai pentru ca Fiul lui Dumnezeu, de la nastere si pana la moartea pe Cruce, a spus lumii adevarul privind pacatele ei, privind calea cea stramta, judecata care va sa vina si imparatia Cerurilor. Cu alte cuvinte, in mentalitatea comuna a zilelor noaste, pentru ca a fost fundamentalist.

Oare prin teologia jumatatilor de masura – si cu lumea, si cu Dumnezeu – ne vom putea mantui? Nu ni se pare ca acest „si cu lumea, si cu Dumnezeu” a ajuns in zilele noastre sa fie mai mult cu lumea si mai deloc cu Dumnezeu?!

In intreaga istorie a crestinismului, de la martirii primelor secole si pana la cei din pus­cariile comuniste, de la ascetii pustiei Egiptului si pana la cuviosii parinti ai zilelor noastre, crestinii au marturisit cu putere in mijlocul lumii in care au trait credinta in Hristos, s-au nevoit, au rabdat, au suferit pentru Evanghelie, pentru a dobandi harul Duhului Sfant aici pe pamant si a castiga astfel Imparatia Cerurilor.

Acesta este mesajul Invierii lui Hristos: fa­ra asumarea unei vieti cu adevarat cres­tine, a caii celei inguste si a crucii, nu se poate intra in imparatia lui Dumnezeu. Totul este sa scoatem cat mai mult din viata noastra duhul lumii, al relativismului, al amestecului binelui cu raul, adevarului cu minciuna si luminii cu intunericul. Pe masura ce vom reusi aceasta, s-ar putea sa fim tot mai mult aratati cu degetul de catre lume, ca fiind fundamentalisti, dar vom simti tot mai mult prezent Duhul lui Dumnezeu in inima noastra. Atunci nu ne va mai fi frica de ceea ce spun oamenii si legile strambe ale acestei lumi, ci vom fi cuprinsi de dorinta de a ne impartasi cat mai mult din Adevarul care este Hristos – si asa vom trai cu adevarat, si intens, Invierea lui Hristos, poarta vietii vesnice. Hristos a inviat!

 (de Gheorghe Fecioru, editorial aparut in revista Familia Ortodoxa nr. 4/2011)

48 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Excelent articol.
    FUNDAMENTALIST-IZOLATIONIST-INTOLERANT - "calitati" cu care sunt deja etichetati crestinii ortodocsi, intr-o lume din ce in ce mai corecta politic.
    "Si fericit este acela care nu se va sminti intru Mine." (Luca 7,23)
    Sa urmam sfintii parinti si nu oamenii zilei.
    Doamne ajuta

  2. VELA GHEORGHE

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Hristos a Inviat !

    Pe cand romanii incep sa SE RUSINEZE de marturisirea ORTODOXIEI in tara lor, Hristos ii INTARESTE cu Harul Sau pe cei care-L iubesc ca sa-L marturiseasca cu curaj intr-o lume NEcrestina si ostila Crestinismului!

    Urmariti cu atentie AL DOILEA material postat pe prima pagina a urmatorului site:

    http://corbiidepiatra.wordpress.com/

    despre curajul si BUCURIA cu care crestinii ortodocsi arabi din Liban il marturisesc public si ATAT DE FRUMOS pe Domnul Hristos cel INVIAT fara sa le pese de posibile consecinte nefaste pentru aceasta marturisire!

    Este un gest de un exceptional curaj, care arata o credinta in HRISTOS si in INVIEREA LUI, reala si vie...si plina de bucurie sufleteasca.
    Poate tocmai pentru ca STIU SA SE BUCURE, arabii crestini ortodocsi asa de frumos si asa de gingas de partasia lor cu Hristos, randuieste Bunul Dumnezeu ca in fiecare an LUMINA SFANTA sa vina la Sfantul Mormant al Domnului, NUMAI DUPA CE VIN SI ARABII la Mormant!

    Cat de multe avem de invatat de la ei!

    Hristos a Inviat!

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Initial, totul a plecat de la o tema propusa aici de catre un frate ortodox, apreciat pentru mai toate postarile sale:

    http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=12778

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Iar la faza cu fundamentalismul ,parerea mea este ca toate rasele au chestia asta indiferent de religie.
    Eu ma declar fudamentalist convins pentru ca eu asa cred de cuviinta :
    "Ca nu am decat un singur Dumnezeu,si ca sunt tot timpul in tovarasia lui si sub protectia Lui(totul este lucrarea Domnului),si nu o sa ma doara vreodata capul de ce sau in ce fel ii spune cel cu care impart o paine lui Dumnezeu"
    Cautati sa Ma omorati, pentru ca cuvantul Meu nu incape in voi. Eu vorbesc ceea ce am vazut la Tatal Meu, iar voi faceti ceea ce ati auzit de la tatal vostru. (Ioan 8:58)Voi sunteti din tatal vostru diavolul si vreti sa faceti poftele tatalui vostru.” (Ioan 8:44).
    citat din (de Gheorghe Fecioru, editorial aparut in revista Familia Ortodoxa nr. 4/2011) aka articolul de mai sus.
    Alin

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Articolul amestecă în mod voit adevărul cu aberaţiile. Se lasă de înţeles că în Ortodoxie ar fi doar două căi: laxismul secular şi fanatismul bigot (gen apologeticum). Greşit. Sfinţii Părinţi au condamnat laxismul secular, după cum au condamnat şi bigotismul şi fanatismul.
    Aşa că nu vă mai amăgiţi: sunteţi extremişti şi punctum. Atitudinile şi tonul vostru, lipsa culturii teologice, dar şi a celei generale, tonul permanent vindicativ, persiflarea ierarhiei bisericeşti, spumele cu care împroşcaţi etc. vă recomandă ca pe o ceată de talibani în versiune românească, cu acces la internet. Talibani au fost dintotdeauna în Ortodoxie (în trecut se chemau parabolani). Din fericire, NU talibanii au dus înainte Ortodoxia, iar astăzi, din fericire, NU talibanii vorbesc cu adevărat în numele ei.

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @ Ioan-Florin

    Care este aportul tau aici ? Sa ne arati filosofia si cuvintele tale academice ?
    Ai venit sa zidesti sau sa darami ?

    Ironia denota lipda DRAGOSTEI !
    HRISTOS n-a fost ironic. Nici tu nu ai voie sa fii.

    Dreapta Credinta, Sfanta Simplitate si Smerita Smerenie ne vor mantui.

  7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    *** Rectific ***

    IRONIA denota lipsa DRAGOSTEI.

    (Alaturi de judecarea aproapelu, ironia este greseala cea mai mare si mai frecventa in care cadem cu totii. Lucifer a fost mandru, viclean si ironic)

  8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @Ioan-Florin, esti o clona, asa cum te arata si numele tau facut din doua bucati, adica unul fara identitate precisa. Nici tu nu stii sigur cum te numesti. Ori Ioan, ori Florin. A propos, maica-ta cum te striga ? Caci noi te strigam simplu : potaie diversionista, mars de pe acest blog ! Cum indraznesti sa ne faci talibani si extremisti, pecetluitule ?!!! Ai portofelul burdusit de carduri cu cip, crezi ca nu stim cum gandesti ? Gandesti stramb ,asa ca scuteste-ne de comentariile tale ticalosite de sistemul puturos la care ai aderat cu tot sufletul tau coclit. @Adminstrator, te rog din suflet, nu ma cenzura, cum nimeni nu l-a "cenzurat" pe sfantul Nicolae cand l-a palmuit pe netrebnicul Arie ! Eu nu sunt sfantul Nicolae, dar nici presul de la usa nu sunt ca sa se stearga toate putregaiurile pe el !

  9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Aurora,ce legatura are faptul ca il cheama Ioan-Florin cu ce a spus?
    Si pana un alta,voi va considerati extremisti.Vezi articolul de pe blogul Saccsiv.
    Oricum,nu-i frumos pentru o doamna,care se considera si crestina pe deasupra sa vorbeasca asa urat. La urma urmei, omul nu te-a jignit cu nimic.

  10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Caporale,
    Imi pare rau pt. tine ,dar nu meriti acest grad pe care ti-l arogi. Adica esti un caporal de paie, pt. ca daca ai fi un ostean adevarat al lui Hristos ,ai sesiza pericolul ce se ascunde in spatele cuvintelor mestesugite si nu ai mai da apa la moara la pseudo-crestini. Cand e vorba de apararea credintei crestine nu se mai pune problema ca trebuie sa vorbim cuviincios cu leprele. M-am legat de numele lui pt. ca e un dedublat, nu un om intreg, liber si independent, ci individul multiplicat de care vorbea Dostoievski. Astia cu limba cleioasa sunt mereu in apararea unor hristosi falsi care sa le satisfaca vanitatile. N-am nevoie sa ma inveti tu sa ma port ca o "doamna" pt. ca titlul asta nu ma mantuie, ci trebuie sa ma lupt ca o crestina pt. Ortodoxia noastra. Eu nu pot sa stau la adapostul frazelor frumoase in timp ce se inmultesc lupii si serpii pe plaiul ortodox !

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      Aurora, pai hai sa ii ardem pe rug, ce mai incolo si-ncoace, ca doar aceste "lepre" nu mai sunt capabile sa reactioneze la iubire, nu? Sa te lumineze Dumnezeu sa iti dai seama ca genul asta de atitudine aduce deserviciu ortodoxiei. Ceea ce faci tu este ca argumentul "nu primim cardul de sanatate deoarece card invers inseama drac", argument de care au ras si curcile. Da, Hristos a fost fundamentalist, dar l-a aplicat cu iubire si durere, nu cu ura. Si da, i-a criticat pe fata pe farisei si carturari, dar cand S-a rastignit, a facut-o si pentru ei.
      Ce sanse crezi ca sunt ca admin-ul sa nu te fi cenzurat tocmai ca sa citesti raspunsurile la atitudinea ta?

  11. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Aurora,si cum te lupti tu in apararea crestinatatii?
    Comentezi articole pe forum? Jignesti pe altii care nu sunt de acord in proportie de 100% cu tine?
    In locul tau,i-as fi dat argumente omului ca sa-i arat ca se insala.
    L-ai facut in toate felurile,argumente 0,si gata a fost lupta.
    Ai invins.

  12. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    "Genaralului Ioan" Florin si avocatului " caporal",
    Hai sa argumentam:
    1. Ce intelegeti prin "fundamentalism"?
    2.ioan florin, defineste termenul "laxism"(scuza-ma pentru incultura, dar te adresezi unor" necunoscatori")
    3. Suntem extremisti, in opinia ta; defineste termenul si argumenteaza-ti punctul de vedere.
    Concluzia mea este (daca admin va posta) este ca ,asa "inculti teologic " ,cum suntem noi, avem bunul simt pe care tu nu il ai .Punct!

  13. Bogdan Andrei

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Umila mea parere:

    Cum ar trebui sa definim faptul ca exista 18300 biserici in Romania, spre deosebire de doar 370 spitale? Nu e oare o dovada de extremism, acest lobby nemarginit pentru religie?

    Din cauza religiei au murit peste 1 miliard de oameni in decursul istoriei... Pana in secolul 17 stiinta nu a avansat din cauza religiei... astea sunt semne de echilibru?

    Islamismul a aparut abia in secolul 7, pana atunci crestinii au avut tot timpul sa dea dovada de extremism.

    Dumnezeul din vechiul testament nu a dat dovada de echilibru, ci de un extremism odios.

    In fine, extremismul nu e bun in nici un aspect al vietii, in nici un domeniu.

    Doamne-ajuta,
    Bogdan

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @Bogdan Andrei
      Dureros este ca acele biserici sunt mai mult goale. Si crede-ma ca sunt putine raportat la populatia ortodoxa a Romaniei. Daca bisericile ar fi pline, atunci si lumea ar fi mai putin bolnava. Cat priveste intelegerea pe care o ai fata de Sf. Scriptura, e mai bine sa nu-ti mai dai cu parerea. Esti total pe langa si judeci stramb, pornind de la prejudecati.

  14. vultulturul legionar

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Si va veni un timp cand cei care va vor omori o sa o faca crezant ca aduc inchinare lui Dumnezeu. Pazete-ne Doamne. SA STAM BINE SA LUAM AMINTE!

  15. Bogdan Andrei

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @admin

    Sunt deschis sa imi schimbi convingerile, daca spui ca sunt strambe... mie imi place sa invat, sunt sigur ca eu nu le stiu pe toate, de aceea apelez la minti mai luminate decat mine, sa vina cu argumente. La cum te exprimi se pare ca esti atoatestiutor si ai luat numai note de 10 la scoala la orele de interpretare a Sf Scripturi. Eu daca interpretez de nota 7, vad ca nu e bine deloc.

    Daca doresti sa-mi cenzurezi dreptul la libera exprimare, nu te pot opri, doar e blogul tau... numai ca in cazul asta, pune un banner mare pe site: "primim doar pe cei care sunt 100% de acord cu noi, ca sa putem da aprobator din cap la unison".

    Si ca sa fii sigur ca nu mai scot nici o vorba pe viitor, fa o petitie sa fiu ars pe rug. Nu ai fi primul crestin care sa comita un asemenea act lipsit de extremism.

    Cu drag,
    Bogdan

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @Bogdan
      MAtalee confuzi crestinismul cu papismul. Crestinii (ortodoxcsii) au preferat sa moara decat sa omoare sau sa se lepede de Hristos.
      Ti se vor aproba comentariile pe blog atata timp cat nu blasfemiezi.

  16. Bogdan Andrei

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @admin

    Multumesc pentru raspunsuri, nu am de gand sa blasfemiez. Voi citi in continuare stirile de pe blogul acesta, pentru ca am multe de invatat din ele.

  17. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Bogdan Andrei,

    In ce circumstante au murit acei oameni "din cauza religiei?
    Dar din cauza comunismului ateu , cati oameni au murit?
    Din cauza celor doua razboaie mondiale, sau a gripei spaniole, cati oameni au murit?
    De ce incerci sa pui centrul de greutate pe "religie" ?
    Ca sa fim corecti, ar trebui sa nuantezi, sa specifici care religie a fost implicata in genocid.Si-atunci , vei afla ca papismul a fost in fruntea multoor atrocitati,etc,etc.
    Poporul roman si-a identificat patriotismul , nationalismul, dragostea si sacrificiul pentru TARA, cu ortodoxia crestina. Si a dat jertfe, nu gluma.
    Daca vrei sa inveti , ca si mine, ca si altii, incepe cu istoria acestui popor greu incercat.
    Si mai citeste-l si pe Eminescu, ca sa te lamuresti, ca , la carma politica a acestei tari, au stat, in marea lor majoritate, TRADATORIII DE NEAM.
    Deci, ca sa intelegi, ortodoxia nu a facut decat sa pastreze unitatea acestui popor, pe care" mai marii "Tarii ,si strainii, au incercat sa-l ingenunchieze cu orice ocazie.

  18. Bogdan Andrei

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @Mihaela

    Acum ma grabesc si iti dau doar doua strofe din Eminescu:

    Religia - o frază de dânșii inventată
    Ca cu a ei putere să vă aplece-n jug,
    Căci de-ar lipsi din inimi speranța de răsplată,
    După ce-amar muncirăți mizeri viața toată,
    Ați mai purta osânda ca vita de la plug?

    Cu umbre, care nu sunt, v-a-ntunecat vederea
    Și v-a făcut să credeți că veți fi răsplătiți...
    Nu! moartea cu viața a stins toată plăcerea -
    Cel ce în astă lume a dus numai durerea
    Nimic n-are dincolo, căci morți sunt cei muriți.

    din fericire pentru mine sunt f pasionat de poezii, am citit pe toti poetii romani si pe multi din strainatate. la restul intrebarilor tale iti raspund diseara, trebuie sa fug.

    Cu drag,
    Bogdan
    P.S. eu am fost botezat crestin ortodox. nu stiu daca asta ma face mai bun, mai destept sau mai frumos, decat daca as fi fost botezat intr-o alta din cele peste 10 mii de culte religioase din lume.

  19. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Bogdan,

    Pentru ca ai fost botezat crestin ortodox, insemna si o mare responsabilitate , care nu trebuie sa se refere la afisarea unui egalitarism formal ,fata de alte confesiuni, credinte.
    Daca tu inlocuiesti conceptele crestin ortodoxe autentice cu unele neclare,dubioase,incercand sa pui egalitate cu alte "credinte", ei , iata , asta inseamna ca , ori esti rau intentioinat, facandu-te ca nu simti duhul negru antihristic care se impregneaza in viata cotidiana, ori nu-ti pretuieti menirea ta de crestin in lume,pentru ca nu-ti cunosti credinta .Adevarata invatatura crestina , pentru care primii crestini au murit in mari chinuri , iti este probabil necunoscuta.
    Daca unii crestini ortodocsi isi permit sa afiseze aceasta inadmisibla toleranta pentru alte "credinte" ,NESTIIND NIMIC DESPRE CREDINTA IN CARE S_AU NASCUT, atunci inseamna ca sunt patrunsi de un indiferentism periculos, inacceptabil pentru un ROMAN.
    Cat despre Eminescu, in versurile pe care le-ai citat,Poetul se refera la autoritatea lumeasca a bisericii, care este azi deseori prost folosita de catre ierarhi, fara ca acestia sa mai apere Adevarul Hristic.Ei doresc numai "ascultare".
    Dar ce zici de aceasta poezie eminesciana:

    INVIEREA
    de Mihai Eminescu

    "Prin ziduri înnegrite, prin izul umezelii,
    Al morții rece spirit se strecură-n tăcere;
    Un singur glas îngână cuvintele de miere,
    Închise în tratajul străvechii evanghelii.

    C-un muc în mâni moșneagul cu barba ca zăpada,
    Din cărți cu file unse norodul îl învață
    Că moartea e în luptă cu vecinica viață,
    Că de trei zile-nvinge, cumplit muncindu-și prada.

    O muzică adâncă și plină de blândețe
    Pătrunde tânguioasă puternicile bolți:
    „Pieirea, Doamne sfinte, căzu în orice colț,
    Înveninând pre însuși izvorul de viețe.

    Nimica înainte-ți e omul ca un fulg,
    Ș-acest nimic îți cere o rază mângâioasă,
    În pâlcuri sunătoare de plânsete duioase
    A noastre rugi, Părinte, organelor se smulg."

    Apoi din nou tăcere, cutremur și sfială
    Și negrul întuneric se sperie de șoapte...
    Douăsprezece pasuri răsună... miez de noapte...
    Deodată-n negre ziduri lumina dă năvală.

    Un clocot lung de glasuri vui de bucurie...
    Colo-n altar se uită și preoți și popor,
    Cum din mormânt răsare Christos învingător,
    Iar inimile toate s-unesc în armonie:

    „Cântări și laude-nălțăm
    Noi, Ție Unuia,
    Primindu-L cu psalme și ramuri,
    Plecați-vă, neamuri,
    Cântând Aleluia!

    Christos au înviat din morți,
    Cu cetele sfinte,
    Cu moartea pre moarte călcând-o,
    Lumina ducând-o
    Celor din morminte!"

  20. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Versurile astea din "Imparat si proletar" ne erau varate pe gat, cu aceeasi viclenie, in malefica scoala comunista. Sensul real al poeziei e cu totul altul (lumea cazuta e un vis al mortii eterne) prea subtil pentru unii. Eminescu a fost un crestin profund, iar ateii il urasc, dar cu incorectitudinea si machiavelismul care ii caracterizeaza, extrag din context si arunca inspre crestini cu tot ce pot. Si nu vor inceta pana la sfarsit, desi e evident ca din toata agitatia perversa anti-crestina nu iese decat rau.
    Hristos A Inviat!

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      si inca ceva.. una sunt religiile si alta este Credinta... religiile reprezinta toate ererziile, iar Credinta este doar in Biserica cea Una, Ortodoxa.

  21. Bogdan Andrei

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Foarte frumoasa poezia Invierea. Ai punctat f bine Mihaela cu asta: "autoritatea lumeasca a bisericii, care este azi deseori prost folosita de catre ierarhi, fara ca acestia sa mai apere Adevarul Hristic. Ei doresc numai “ascultare”".
    Faptul ca sunt 18300 de biserici mai mult goale la noi, inseamna ca oferta depaseste cu mult cererea, ceea ce se traduce ca biserica nu a investit cum trebuie banii nostri, puteau sa construiasca doar 10mii de biserici si de restul banilor sa faca scoli, spitale, parcuri.
    Cum se face ca fiecare din cele peste 10mii de religii, spune despre ea insasi, ca doar una exista pe lume si ar trebui dezvoltata, iar restul sunt niste erezii... ?
    Fiecare cioara isi lauda puiul ca e cel mai frumos dintre pasari.
    Fiecare cult si-a dezvoltat o strategie corporatista. Asa cum Coca-Cola se bate cu Pepsi, asa se vor bate marile religii intre ele, isi vor fura clienti etc.
    Mie nu-mi place ca voi ii numiti pe catolici - papistasi (papism suna peiorativ)... ei poate ne poreclesc pe noi altfel ?(nu stiu cum, sa-mi spuneti voi cum) si tot asa...
    Vreau sa devin cel mai mare fan al Bisericii Ortodoxe, dar ma impiedica unele nelamuriri pe care le am, asa ca v-as fi recunoscator la toti, daca m-ati lumina. As putea sa insir aici prejudecatile mele, sau ne-am putea intanli undeva, sa ma lamuriti direct in fatza, ca e mai simplu sa ne vedem decat sa scriem.
    Eu locuiesc in Iasi, am 31 de ani. Cine se ofera sa se intanleasca cu mine si sa ma invete sa interpretez drept, scriptura si rolul bisericii ortodoxe?

    Merci!

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @Bogdan Andrei
      Tu vezi doar solutiile lumesti. De exemplu, crezi ca prin mai multe spitale s-ar rezolva problemele de sanatate ale oamenilor. Dar daca ai sti ca in spitale mai mult te imbolnavesc si te omoara cu zile, n-ai mai fi fanul lor, ci "fan" al lui Dumnezeu, care prin tainele Bisericii vindeca atat sufletul, cat si sufletul. Si ai dreptate cand zici ca toate religiile isi aroga dreptul ca detine Adevarul. Insa, daca ai inima sincera si te rogi lui Dumnezeu iti va descoperi ca Cel cara a zis: "Eu sunt Calea, Adevarul Si Viata" este propovaduit drept, asa cum s-a pastrat de la Sfintii Apostoli, doar in Ortodoxie. Papistasii nu sunt crestini, caci ei nu-L au pe Hristos drept conducator al Bisericii, ci pe papa, asa ca este logic sa se numeasca papistasi, iar noi crestini, de la (C)Hristos. Pana sa te intalnesti cu vreun ortodox, mai intai da'ti "intalnire" cu Sfintii Parinti, citind din scrierile lor.

  22. Bogdan Andrei

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Pana acum am citit 80 de carti despre marile religii ale lumii, plus inca 80 de carti stiintifice care aduc argumente impotriva religiei in general. Asta ca sa fie egal. E adevarat, ca acele carti religioase nu mi-au fost interpretate de vreun mare cap bisericesc, insa asa cum am putut studia o multime de materii in scoala primara, secundara, universitara si postuniversitara... fara ca vreun mare cap bisericesc sa-mi interpreteze matematica, istoria, geografia, psihologia, dreptul etc... eu zic ca nu sunt atat de batut in cap incat sa nu pricep ce scrie negru pe alb in cartile religioase, respectiv in cartile stiintifice ce combat religia.

    Unde gresesc? Trebuie sa citesc 4000 de carti religioase, toate despre biserica ortodoxa numai, ca sa pricep dogma si abia apoi sa pot avea parte de un dialog fatza in fatza cu ortodocsi luminati? Sau trebuie sa asist la o slujba repetitiva timp de 50 de ani, duminica de duminca... pentru ca repetitia e mama invataturii?

    Eu chiar vreau sa inteleg, poate nu am talentul sa inteleg religia la adevarata ei valoare. Insa gustul ciocolatei eu cred ca-l simt la fel cu oricare cap bisericesc, cerul il vad la fel.

    As deveni fanul nr 1 al lui Dzeu daca ar aparea de maine, zilnic, timp de 10mii de ani, asa cum vad soarele sa-l vad si pe el, sa-si arate puterea... si cred ca atunci ar disparea toate religiile lumii si ar ramane doar biserica ortodoxa. Pana atunci, imi rezerv dreptul de a sta deoparte de orice culte religioase, insa imi voi face prieteni din toate religiile lumii... bineinteles, persoane care nu vad in mine un dusman si care nu ma ataca imediat cum imi aud parerea.
    Credinciosii diferitelor culte religioase se vor bate ca chiorii pentru coada ursului din padure, pana la pastele cailor, iar eu vreau sa fiu neutru de aceste razboaie.

    A nu se confunda singularitatea cu miracolul. Din 100,000 (o suta de mii) de bolnavi care merg in pelerinaj la moashte sfinte sau locuri ce se lauda cu miracole, doar 0.002% (doua persoane) se insanatosesc dupa ce viziteaza acele locuri celebre... si asta din pura coincidenta sau datorita ca au avut vointa sa se trateze cu medicamente, sa lupte, sa tina regim etc, si nu datorita locurilor sfinte. Eu as defini drept miracol, vindecarea a 99,98% din o suta de mii de bolnavi, datorita vizitei la locurile sfinte - ceea ce nu s-a intamplat niciodata. Faptul ca a inviat o persoana acum 2mii de ani [ceea ce nu e dovedit, ci doar e transmis prin indoctrinare], asta nu dovedeste ca acea persoana e fiul unui zeu, si mai cu seama, fiul dzeului bisericii ortodoxe.

    Doctrinele religioase prind foarte bine la persoanele superstitioase. Personal cred ca toti zeii din toate religiile lumii, au fost inventati de oameni, pentru a-si crea in cap o varianta de back-up, un fals sentiment de siguranta, o scuza. Adultii credinciosi simt nevoia de o autoritate, de cineva mai puternic decat ei care sa-i indrume, la fel cum copii simt nevoia sa fie protejati si indrumati de parinti. Adultii credinciosi sunt copii mari. Cand s-au inventat religiile, nu existau psihologi. Personal iubesc si respect pe toate persoanele de pe pamant, atat pe credinciosi, cat si pe oamenii de stiinta, pe sceptici, atei, sau pe cei care considera ca religia este un virus.

    Eu m-am nascut fara nici o religie, un om liber, insa la 30 zile dupa nastere, biserica cu cea mai mare cota de piata de la mine din cartier - cea ortodoxa - a obtinut prin manipulare, traditie si perseverenta, un contract de exclusivitate de la parintii mei pentru ca eu sa devin crestin ortodox... asta in conditiile in care eu nu aveam discernamant la varsta de o luna; pur si simplu ei si-au asumat ca daca ei cred in dzeu, voi crede si eu; mi se pare o incalcare a dreptului de libertate a constiintei omului.

    Din partea mea, fiecare poate sa creada in ce vrea: in Dzeu, in Alah, in Krishna, in Buddha, in Thor, in Zeus, in Apollo, in Mos Craciun, in iepurasul de Pasti, in barza care aduce copii pe lume, in serpi vorbitori. Sunt mii de zei creati de oameni pe acest pamant si toti sunt imaginari, iar toate cartile religioase trebuiesc puse la categoria literatura science-fiction. Viata asta e prea frumoasa ca s-o traim cu frica de zei, nu trebuie sa ne simtim datori la nimeni ca existam, singura datorie e catre parinti pentru ca ne-au oferit educatie primara, insa nu pt ca ne-au dat nastere, caci nasterea nu a fost alegerea noastra, ci a lor. Pozitia geografia si locul nasterii fiecaruia, determina religia in care va creste si zeul in care va crede fiecare. Un credincios ortodox din romania, ar fi fost un credincios islamist daca s-ar fi nascut intr-o tara din Orientul Mijlociu, respectiv ar fi fost un credincios catolic daca s-ar fi nascut in Italia, respectiv ar fi fost ateu sau buddhist sau taoist, daca s-ar fi nascut in China. Trebuie sa avem curajul sa fim proprietari pe propria viata si pe propriile alegeri, fara frica de nimic, pentru ca frica produce boli psihice. Putem fi morali si fara zei. Morala si etica nu au orientare religioasa. E mai bine sa fim morali pt ca asa trebuie si ca asa ne-ar placea sa fie si semenii nostri cu noi .... decat sa fim morali doar de frica vreunui zeu.

    Pentru orice probleme ati avea in viata, cea mai buna solutie e sa ganditi rational, logic, sa fiti optimisti, pozitivi, iar daca nu aveti puterea sa treceti peste unele probleme, mai eficient este un psiholog, decat un preot. Oricine poate sa-si infiinteze propria religie in ziua de azi, trebuie doar sa stranga un numar de semnaturi, sa conceapa un motto, un logo, sa-si creeze o poveste, sa-si creeze un zeu...

    Nu-s atoatestiutor, insa pe zi ce trece invat tot mai multe.
    Voi incheia cu definitia iubirii, asa cum o inteleg eu: iubirea e o stare evoluata din instinctul de supravietuire, folosita in principal pentru a tine persoanele/ animalele unite (pentru ca unite fac fatza mai bine amenintarilor externe) si pentru a facilita reproducerea si continuarea speciei.

    Cu respect, sinceritate si iubire,
    Bogdan
    P.S. in viata mea n-am furat, n-am omorat, n-am talharit, am incercat sa fac cat mai multe fapte bune, iar telul meu in viata e sa ajung suficient de puternic incat sa pot ajuta concret mii si sute de mii de oameni, neconditionat. Eu sunt un idealist, iubesc pacea, nu-mi plac certurile, nici bataile, nici razboaiele... si mi-ar parea rau sa fiu stigmatizat doar pt ca nu-mi place untul de arahide sau stirile de la ora 5 sau religia.

  23. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Bogdan,

    'Pentru orice probleme ati avea in viata, cea mai buna solutie e sa ganditi rational, logic"...

    Ajunsi la aceasta discutie ,previzibila(, pentru ca tu spui niste lucruri ca pe o lectie memorata,)ajunsi la discutia despre cunoasterea rationala,unii spun ca nu sunt decat doua cai:cunoasterea "in duh si adevar",9(Ioan4,23),care nu poate fi posibila decat prin prezenta harului prezent in Biserica Ortrodoxa, si cea ratonala,preferata de masoni.
    Eu cred CA,orice alt mod de cautare, fara raportare la Sfintii Parinti si la Evanghelie,,te pot arunca in ghearele practiilor magice, cabalistice, hinduse, yoghine,etc.Si ,uite-asa ajungi usor usor demonizat...
    Referitor la cunoasterea rationala, culturala,Mircea Eliade a cazut in aceasta ispita,sustinand "botezul prin intelect", "initierea livreasca";dar acest lucru nu naste crestinul, ci un nou tip de"desavarsire",respectiv "eruditul";acesta ,dintr-un complex al neintelegerii stiintifice a oricarui lucru , se autoconvinge ca,incultura ar fi un impediment spre implinire, iar eruditia ar rezolva-o.
    Aceasta interpretare gresita a cuvantului lui Dumnezeu o intalnim des, mai ales la adevaratii inculti, dintre care multi fac parte din tagma intelectualitatii, care simt nevoia inlocurii sfinteniei cu stiinta de carte.Iudaismul a luat-o pe aceasta cale, punand , ca si papistii, in centrul vietii lor,tagma preoteasca, devenita treptat tagma carturareasca.
    La acest lucru s-a referit Domnul cand a spus ca "Litera ucide,dar DUHUL face viu"(II Cor 3,6).
    INTELECTUALISM ARID...MARE GRESEALA. Decat sa studiezi la egalitate 4000 de carti de fiecare parte, mai bine te-ai ruga;ai avea cu siguranta raspunsul.
    Problema oamenilor nu este incultura, ci "cultura patimilor"(mandria,desfranarea, avaritia, slava desarta)
    Sfentul Teofan Zavoratul spunea ca omul nu se poate intoarce la Dumnezeu prin convingere bazata pe argumente,ci prin atragerea harului, care ii poate deschide ochii credintei.
    Daca "cura de cultura" va cuceri "cultura Duhului" , vrajmasul va fi fericit.
    In Apus, papa, cazand de la biserica, a fost cel dintai care a imbratisat paganismul, tradus prin trufie si idolatrie. Au urmat toate ereziile pamantului, inclusiv acceptarea vietii extraterestre,sau a evolutionismului.Papa a "batul palma " cu" stiinta".
    PS : Explica-mi, te rog , siintific , MInunea Luminii de Pasti, care vine DOAR IN BISERICA ORTODOXA( cred ca stii ce s-a intamplat cand armenii monofiziti au incercat sa slujeascsca in locul ortodocsilor crestini).
    HRISTOS A INVIAT!

  24. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    >>Voi incheia cu definitia iubirii, asa cum o inteleg eu: iubirea e o stare evoluata din instinctul de supravietuire...<<

    Iata un exemplu trist de om care multe a invatat dar nu intelege nimic. Si sunt multi asa, din pacate.
    Parintii lui l-au iubit din sufletul lor cand l-au botezat - si nu cu 'iubirea' din definitia evoluatului - dar mai tarziu au savarsit o greseala: l-au dat la scoala; desi nu prea aveau incotro, caci era si inca este obligatoriu. Si l-au pierdut.

    Va mai dura mult pana sa se dezmeticeasca multimile ca scoala, prin tot felul de mijloace subliminale, e o institutie sinistra de distrugere a sufletelor. Dar lumea se tot inghesuie pe ideea 'ai carte, ai parte'. Trebuie o schimbare grabnica, caci pierim. Homeschooling ar fi o incercare.

    In fine, scolitul cu studii postuniversitare pretinde ca 'nu e batut in cap'. Dar in realitate chiar asta s-a intamplat si in plus s-a mai si pleznit singur peste cap cu vreo 160 de carti anti-crestine, ca sa se 'lumineze' bine.
    Si apoi vine pe un sit crestin ca sa dea lectii. Lipsa de bun simt? Sa nu fie mai rau.
    Doamne ajuta!

  25. Bogdan Andrei

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Va multumesc pentru raspunsuri. Faptul ca avem ideologii diferite asta nu ne face dusmani. Chiar daca doctrina voastra nu va permite sa va bucurati pentru mine si pentru felul meu de a privi si trai viata, eu ma bucur pentru voi ca sunteti fericiti si multumiti de voi si ca impartasiti o credinta comuna.

    Stiu realitatea din spatele la majoritatea dintre metodele de impresionare a credinciosilor de catre biserica, asa numitele miracole... pe unele le pot realiza chiar si eu care nu sunt un expert... dar n-as vrea sa va spun acum pentru ca v-ati simti raniti in orgoliu si in sentimente... si-apoi nici nu vreti sa auziti cu adevarat asta, caci daca ati fi vrut sa stiti adevarul nealterat, ati fi citit si altceva decat dogma ortodoxa. Eu nu am intentia sa va conving sa va schimbati obiceiurile si modul de a gandi. Atata timp cat voi sunteti multumiti si fericiti de voi, eu sunt multumit. Dar daca va ofticati ca pasarile nu zboara pe cer in sensul dorit si dictat de voi, atunci inseamna ca aveti o problema psihica.

    In lume sunt aprox 300 milioane de ortodocsi inregistrati (practicanti sunt mult mai putini), iar pe planeta sunt 6.7miliarde de oameni... va fi greu doar prin persuasiune si critica celorlalte religii sa convingeti pe toti de pe planeta sa intre in clubul vostru. Aceleasi metode de persuasiune sunt folosite de toate religiile.

    Granitele tarilor sunt deschise, nu puteti sa ridicati un gard mare si sa nu vina nici o influienta diferita de a voastra peste voi. Si nici pe alta planeta nu puteti sa mergeti, ca sa va bucurati in tihna doar voi si Dumnezeul vostru.

    E greu pentru voi, va inteleg. Dar trebuie sa traiasca toata lumea. Nu ne putem omori intre noi, si nici acuza de erezie - pentru ca in fond asta e o calomnie. A trecut vremea cand biserica tortura si omora pe cine vroia. Dar daca se va inventa teleportarea spre trecut, dupa ce se va dezvolta la scara larga si se vor ieftini biletele, din partea mea puteti sa va teleportati in perioada cand traia Cristos. Nu stiu ce sa mai zic, e viata voastra, v-o puteti trai cum vreti, dar nu ne obligati si pe noi astia diferiti de voi s-o traim la fel. Nu de alta, dar de la asta se nasc raboaie si crime.

    Intimitate si liniste si tihna si lipa influientelor din exterior le puteti avea pana una alta, pe o insula. sunteti multi ortodocsi in romania, puneti mana de la mana, si cumparati-va o insula unde sa limitati accesul dinspre exterior catre voi, va faceti regulile voastre, va bucurati doar voi de dragostea infinita a lui Dumnezeu... si nu glumesc, asta chiar e un plan realizabil. Doar daca punem 10milioane de ortodocsi x 10mii euro fiecare = 100miliarde euro [f multi bani, v-ati putea cumpara o tzara cu banii astia]. Numai ca nu sunteti voi chiar atat de uniti sa faceti asta :))

    Eu vreau sa va fiu prieten, dar daca voi va comportati ca niste dusmani cu mine, atunci o sa fac pe-a prostul si o sa va evit, va las sa dati singuri din cap la unison.

    O sa va salut si eu in acelasi mod ca al vostru, asta pentru ca da bine la public...

    Doamne-ajuta!

  26. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    >>Eu vreau sa va fiu prieten, dar daca voi va comportati ca niste dusmani cu mine...<<

    Nu e ceva personal. Am fost la fel si blamez scoala. Mi-au trebuit cateva decenii si multa experienta de viata ca sa curat gunoiul si cliseele de gandire ce-mi fusesera turnate in cap prin programa atee.
    Cautand sincer vei afla Adevarul.
    Hristos a Inviat!

  27. Bogdan Andrei

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Multumesc de raspuns, Niculae. Sa auzim numai de bine!
    Doamne-ajuta!

  28. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Bogdan,

    In primul rand, Romania se scrie cu R mare. In al doilea rand, papistasii au creat inchizitia; ortodocsii au facut mucenicie;nu crezi ca este o mare diferenta?
    In al treilea rand , inteleg ca esti botezat ortodox, dar esti antiortodox.Tu , de fapt, vrei sa insinuezi faptul ca trebuie sa fim "politic corecti ", "toleranti cu ORICE. NU SE POATE! Adevarul este UNUL.
    De fapt, tu (sau voi ) faci jocul mult mai perfid al celor care s-au straduit , in numele tolerantei , sa promoveze un antiortodoxism crestin acerb, SUB MASCA UNUI DISCURS TOLERANT SI PACIFIST.Tu vrei sa spui ca ,orice invatatura inventata de cativa indivizi,cu un minimum de caracteristici, se poate ridica la rangul de "religie".De fapt , creati o mare confuzie , o lipsa de discernamant intre Adevar si minciuna.Adica puneti egalitate intre HRISTOS si ereziile antihristice.
    "Multi chemati, putin alesi!"(iti raspund la afirmatiile "demografice" pe care le-ai facut).
    Tu exprim ideile spatiului occidental,"evoluat " si "civilizat",unde intoleranta,razboaiele intre papistasi si protestanti mai ales , sunt la ordinea zilei,dar sunt mascate de discursuri pro "pace",pro"toleranta",pro "libertate".
    Iti dau un citat din ziaristul Eminescu:"De cate ori un crestin se apuca sa scrie un rand, sa lumineze neamul,de atatea ori el pune mana in raft si scoate la iveala o carte nemteasca ,sau una frantuzeasca... ;precum ni se-aduc toate de-a gata din strainatate,n-avem alt chin decat sa bagam mainile in manecile paltonului de la viena si picioarele in cizma pariziana,tot asa facem si cu cunostintele;le asternem pe hartie in limba pasareasca, si facem (procedam ) ca negustorul care vinde marfa numai sa se treaca" (adica fara scrupule).Deci povestea are "bataie lunga...
    Toleranta pe care o afisezi este de fapt o antiortodoxie intoleranta .
    " Nu ne putem omori intre noi, si nici acuza de erezie – pentru ca in fond asta e o calomnie".In primul rand , eu nu inteleg ce vrei.De fapt, Tu calomniezi si acuzi apoi de calomnie("hotul striga hotul").
    Ceea ce evaluam statistic , numeric , nu poate fi evaluat la fel dpv duhovnicesc. Prea se pune accent pe numar, si nu pe calitate.Halal "democratie"!
    Solutii ta , ca ortodocsii sa mearga pe o insula , este extrem de intoleranta. Cat fariseism al vorbelor afisezi!
    Eu nu te mai consider crestin ortodox, ci un oarecare adept al unei oarecari ideologii antihristice!

  29. Bogdan Andrei

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Mihaela,

    Te porti cu mine de parca ai fi guvernanta la o scoala de papistasti :)) tu crezi ca eu nu stiu ca numele de tari se scriu cu majuscula? aici vorbim despre religie, n-ar fi frumos din partea mea sa te corectez si sa-ti spun ca dupa virgula se pune spatiu, inainte de orice virgula nu se pune spatiu... tu vrei sa te iei la intrecere cu mine? Noi nu concuram, tu esti un voluntar care apara interesele unei religii, iar mie imi place sa urc pe munte. Eu nu sunt dusmanul tau. Eu nu fumez, dar cum ar fi sa te condamn daca tu ai fuma? Sa te excomunic pe simplul motiv ca ai ochii verzi. E un paradox pe care orotodocsii [si multe alte culte] il fac: intai fac reclama unei religii si invadeaza spatiul celorlalti cu aceasta, iar cand apar unii care nu sunt de acord sa joace in hora asta, ortodocsii arunca cu pietre in ei. Eu as vrea sa te scutesc din a ma excomunica, ai putea acoperi toate bisericile cu cearsafuri, ai putea sa-ti tii ascuns lantisorul cu cruce pe care il porti la gat, ai putea sa te rogi la tine acasa si sa nu mai faci lobby pro religios ortodox in public, si atunci cei ca mine nu se vor mai simti invadati. Si n-ar mai exista nici un conflict intre noi. Asa cum viata intima nu se afiseaza in public, asa si religia ar trebui sa fie. Tie iti convine cand iti este invadat email-ul cu spam? cu reclame la Viagra, la site-uri porno etc? Uite nici mie nu-mi convine sa vad biserici peste tot pe unde ma plimb, nu poate omul sa stea linistit intr-un parc, ca peste 3 zile se cesioneaza terenul sa se mai construiasca o biserica. N-ati putea sa va rugati direct la dumnezeu? [acum iar o sa spui ca eu nu stiu sa folosesc majuscula] Ati putea sa va intanliti in parc sau padure sa va rugati, nu e necesar sa construiti 18300 de biserici ca sa stea goale in 99% din timp.

    Eu nu am fost ipocrit/ fariseu cu voi, ci v-am spus sincer si direct nelamuririle mele fatza de formele de organizare religioasa. Dar vad ca nu se poate negocia cu voi. Ori totul, ori nimic spuneti voi. Ok, admit ca nu vreau totul [adica sa ma integrez intr-o religie si sa respect litera legii ei], dar am dreptul sa nu vreau nimic, iar in acest caz am pretentia sa fiu respectat, e alegerea mea, iar voi n-ar trebui sa aruncati cu pietre in mine doar ca eu spun PAS ideologiei voastre.

    Spui ca papistasii au creat inchizitia, ok de acord cu tine, urat din partea lor. Ei au avut avantajul imperiilor si al bogatiei lor, de aia catolicii s-au dezvoltat mai tare decat ortodocsii, nu trebuie sa-ti fie ciuda ca papistasii au mai multi adepti decat ortodocsii. Pur si simplu ei au fost mai buni manageri si si-au dezvoltat brandul mai tare.

    Insa au existat mucenici/ martiri in fiecare religie din lume, tu vrei sa pui monopol pe o virtute, cum de altfel vrei sa pui monopol pe conceptul de credinta. Adica ceilalti credinciosi de alte religii sunt zero in opinia ta, nu valoreaza nimic, iar ortodocsii sunt mierea lui Dumnezeu. Cum ar fi ca toate celelalte religii sa se uneasca si sa va arunce afara de pe planeta pe voi? Asa cum tu ai indraznit sa ma excomunici pe mine, doar pentru ca am opinii opuse cu tine.

    Hotul striga hotul spui, si arati spre mine. Eu nu am calomniat pe nimeni, pana sa vad ca voi calomniati zilnic pe credinciosii celorlalte religii, si ii porecliti, ii considerati eretici, demonizati, etc. Eu la asta m-am referit, ca se poate ajunge la razboaie: voi calomniati pe cei diferiti de voi, iar ei se simt ofensati si va omoara pe voi. Iar voi sunteti mai putini ca ei. Tu, prin caracterul tau Mihaela, faci un deserviciu grupului de ortodocsi pasivi, pentru ca nu te gandesti la riscul la care ii supui cand ataci pe cei de alte credinte. Instigi la violenta cand acuzi de erezie [un termen inventat tot de religie] pe cei diferiti de voi.

    Spui ca nu accepti toleranta, asta inseamna lipsa de echilibru ceea ce duce la extremism, dictatura, iar ca specie risti sa ajungi la extinctie cu metoda asta.

    Eu nu te-am injurat de mama, nu am zis ca ai nasul mare si bube pe fatza... eu doar mi-am exprimat opinia ca nu sunt de acord cu o anume ideologie. Dar tu vad ca ma privesti ca pe un criminal.

    Ma folosesc de citatul tau din Eminescu si iti raspund: da, ni se aduc multe din strainatate - paltoane de la Viena, pantofi de la Paris, iar crestinismul ni s-a adus de pe teritoriul care azi este statul Israel. Tu esti un voluntar a unei religii de import. Stramosii nostri pana sa ajunga crestinismul la noi, aveau credinta in mai multi zei, adica religie politeista... care apoi s-a transformat cu timpul in religie monoteista... credeau in zeu propriu [Zamolxe], inventat de stramosii nostri si nu de altii..., si abia apoi a patruns crestinismul aici si a prins bine la romani. Se lauda americanii ca au inventat marketingul, insa se inseala :)) marketingul a fost inventat de fondatorii religiilor monoteiste, abrahamice :))

    Mihaela, te-ai simti ofensata de prezenta mea, daca am citi carti diferite, unul langa altul, intr-o biblioteca, stiind ca eu nu sunt credincios? Ai putea trai cu asta?
    Nu sunt dusmanul tau, ba din contra, am putea deveni cei mai buni prieteni... pentru ca nu o religie comuna sau aceeasi rasa sau aceeasi orientare sexuala determina formarea unei prietenii.

    Asa cum sportivii diferitelor sporturi se respecta intre ei, eu vreau ca si credinciosii diferitelor culte religioase sa se respecte intre ei si sa se accepte asa cum sunt. Daca s-ar vedea asa lucrurile, lumea ar fi mai lipsita de razboaie. Eu pentru asta ma lupt, sa schimb un mic pasaj din statutul majoritatii formelor de religie organizata: sa nu mai afirme adeptii fiecarei religii in parte ca ea e buricul pamantului si ca restul sunt niste limbrici, sa nu mai critice la nivel organizat pe celelalte religii, si sa se limiteze construirea de biserici, sinagogi, moscheie la un numar decent. In rest, fiecare are dreptul sa se inchine la ce vrea, sa creada in ce vrea, atata timp cat nu face rau la cei din jur si nu incearca cu tot dinadinsul sa-i converteasca.

    Te pup amical, Mihaelo! Nu mai fi asa de inversunata! Poarta-te ca o floare.

    Cu drag,
    Bogdan

  30. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Bogdan,

    Discurs bine pus la punct, dovada ca ai scoala unui anumit tip de limbaj ,bineinteles un limbaj anticrestin:
    "ai putea acoperi toate bisericile cu cearsafuri, ai putea sa-ti tii ascuns lantisorul cu cruce pe care il porti la gat, ai putea sa te rogi la tine acasa si sa nu mai faci lobby pro religios ortodox in public" de fapt voi asta urmariti, nu?Va arde crucea?
    Te arde crucea?
    Ei bine, in spatiul public eu voi purta cruciulita , voi merge la bisericile pe care nu vrei tu sa le vezi, pentru ca traiesc intr-o tara in care am acest drept. Greu veti reusi sa faceti aceste lucruri sa dispara, si cu multe jertfe.
    In schimb, cred ca esti pefect de acord cu mitingurile homosexualilor, cu legalizarea drogurilor, cu prostitutia, nu , cu ateismul, cu evolutionismul??
    Te-am injurat de mama?....
    Nu incerca sa deturnezi sensul cuvintelor si semnificatia unei afirmatii,in avantajul tau,ca este cam rusinos sa aduci discutia la nivelul asta.
    Crestinismul acestui popor, daca te faci ca nu intelegi, este adus in spatiul acesta geografic, la ROMANI, de 2000 de ani;cand lumea era in mare parte pagana , noi ne crestinam.Lucrul asta a pus o amprenta ,nu gluma!
    "Se lauda americanii ca au inventat marketingul, insa se inseala :)) marketingul a fost inventat de fondatorii religiilor monoteiste, abrahamice ."
    Daca tu identifici o religie cu marketingul, atunci cred ca stiinta si ratiunea iti sunt "arhitectul gandirii".
    Marketing... putin respect ....acel respect pe care mi-l ceri tu,si tu nu il ai!
    "eu vreau ca si credinciosii diferitelor culte religioase sa se respecte intre ei si sa se accepte asa cum sunt. "Adica fara obiectii, fara critici ,fara Adevar, ca trebuie sa accept orice aberatie, asa cum este ea, ca mi s-a pus pumnul in gura!!!
    Esti ecumenistul perfect! Adica ai vrea sa amesteci pe diavol cu Hristos, pentru ca sa nu se mai inteleaga nimic. ADEVARUL ESTE UNUL.Ti-am mai explicat , dar se pare ca te faci ca nu intelegi.Lumea va avea razboaie atata timp cat Hristos nu va fi primit, asa cum ne-a invatat el acum 2000 de ani, nu cu inventii eretice contemporane.
    In mod anticrestin, apar din ce in ce mai mult "pastori "'legitimi " reprezentanti ai unui numar din ce in ce mai mare de "biserici",care aduc confuzia si uniformitatea, ca sa nu se mai poata deosebi binele de rau,sa stearga imortanta lucrurilor esentiale.
    ".Eu pentru asta ma lupt, sa schimb un mic pasaj din statutul majoritatii formelor de religie organizata: sa nu mai afirme adeptii fiecarei religii in parte ca ea e buricul pamantului si ca restul sunt niste limbrici, sa nu mai critice la nivel organizat pe celelalte religii, si sa se limiteze construirea de biserici, sinagogi, moscheie la un numar decent."
    Se vede bine ca te lupti pentru asta!!!! !
    Deci : tu vrei un fel de decor cultural ,muzee, in care sa intri, sa vizitezi, sa te simti bine....!Apostzie antihristica!Tu vrei ca biserica sa fie o institutie lumeasca,sa inlocuiesti calitatea de "Trupul tainic al lui Hristos",cu aceea de membru intr-o grupare administrativ bisericeasca...deh, esti " tolerant "si "echidistant"!VREI SA PUI EGALITATE INTRE HRISTOS si grupari care se screm sa gaseasca formule canonice,ca sa se simta legitime.Tu nu intelegi ca mantuirea (adica salvarea) nu are nimic de-a face cu echidistanta,cu "corectitudinea politica", ci este UN SINGUR DRUM , ingust , pe care poti , sau nu poti alege sa mergi.Savoarea adevarata a Ortodoxiei nu ai gustat-o, altfel ai fi fost alt om.Macar viata Apostolului Pavel ai putea sa o citesti.
    Tu vorbesti de o unitate exterioara, ca si cum asta ar echivala cu cea duhovniceasca a Bisericii. Tu polemizezi cu mine, si ma faci intoleranta, pentru ca nu sunt de acord cu scopul tau.Dar doresti cu toata intoleranta din lume, SA-MI IEI DREPTUL DE A CRITICA CEEA CE EU CONSIDER CA NU ESTE ADEVARAT SI DREPTUL DE A-MI APARA CREDINTA!Falsa ipocrizie! In numele "tolerantei" tu esti intolerant !
    De fapt,tu vrei sa faci pe plac tuturor oamenilor, sa-i multumesti pe toti;de fapt, vrei sa ii ligusesti pe toti.
    Tu doresti o credinta "reconditionata " dupa gustul tau, nu sa asculti de glasul lui Hristos.Tu crezi ca Ortodoxia este o "chestiune" teoretica si exterioara;tu nu intelegi ca ,la incepulul crestinismului a existat o daruire apostolica a vechilor crestini,care nu se va mai repeta , a fost unica, iar noi la acele timpuri trebuie sa ne raportam.
    Papistasii cei bogati nu sunt mai mult decat o organizatie omeneasca, care cauta sa conduca lumea,aplicand disciplina religioasa pana la spalarea creierelor, sunt o institutie bagata in politica si afaceri grele.Ei au o conceptie lumeasca despre autoritate,creazand ca,daca aparatul bisericesc "functioneaza" ca ierarhie de putere,autoritate si bogatie , ei sunt mantuiti; doresc supunere, asultare,alcatuiesc norme sociale de buna purtare,dar pacatuiesc impotriva Duhului Sfant si au piedut Harul Divin;slujbele lor s-au redus la 40 minute, stau comod tolaniti in scaune, au peste tot in bisericile lor simboluri pagane,si ....cred in "mantuire"...
    Ortodoxia poate aduce, prin adevaratii ei pastori (din ce in ce mai putini) mantuirea, ca vrei tu sau nu;
    Glasul constiintei...ce-ti spune,cand scalciezi Adevarul in mod voit si defaimezi legea in care te-ai nascut?!
    HRISTOS A INVIAT!

  31. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @Bogdan-Andrei,
    Esti ratacit rau, infatuat si incerci sa-i ratacesti si pe altii. Ai fost pe la scoli multe,se vede, dar ai invatat numai partea gaunoasa a lucrurilor. Tu nu poti sa crezi decat in ceea ce cade sub puterea simturilor tale, n-ai habar de credinta , de revelatie, de har. Pacat de tine ca nu esti om prost, dar mandria iti intuneca mintea. Nu-ti place ortodoxia pentru ca te indeamna la smerenie si umilinta, la curatie si cumpatare, pe cand tu, liber-cugetator ca si Lucifer, vrei sa treci intotdeauna linia. Dincolo de care te asteapta moartea. Mananca din toate poamele, daca asta ti-e voia, adica mananca tot ce e toxic daca asa poftesti, bea din apa otravita a liber-cugetatorilor ca tine si propaga cat mai mult ideile anticrestine pe care le-ai copiat de la ''maestrii "pe care i-ai citit nopti in sir ! Rezultatul este dinainte cunoscut : vei ajunge in iad ! Daca asta iti doresti, noi nu te putem opri. Degeaba s-a ostenit sora MIhaela sa te lamureasca, tu n-ai sa intelegi nici peste trei secole cata iubire are in inima ei pentru rataciti ca tine. Minunat suflet ! Eu n-am rabdarea ei muceniceasca. Eu nu te iubesc atat de mult. Ca dovada, te las in plata Domnului, sa te lumineze El cand va vrea El, caci pe noi ne-ai scarbit cu atata tupeu si incapatanare ! Dumnezeu si Maica Domnului sa aiba mila de tine !

  32. Bogdan Andrei

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Aurora, Dumnezeul tau nu e gelos ca porti numele zeitei zorilor din mitologia Romei antice?
    In fine, sa lasam ironia la o parte :D... chiar daca tu ma iubesti mai putin decat MIhaela, eu unul va respect pe amandoua in mod egal, insa pentru ca MIhaela a avut rabdare cu mine, o voi considera "primus inter pares" si ii voi dedica o declaratie de dragoste.

    In clasa a 8-a am descoperit un text care in interpretarea credinciosilor, reprezinta alegoria dragostei lui Dumnezeu pentru copiii lui Israel si pentru Biserica, iubirea lui Cristos pentru Maria, pentru Biserica si pentru fiecare dintre noi.

    Eu, necredincios fiind, apreciez textul acesta ca fiind esenta iubirii dintre un barbat si o femeie, dar si esenta iubirii dintre toti barbatii si toate femeile de pe planeta; asa cred eu ca ar trebui sa ne privim toti, indiferent de orientarea religioasa. In timpul liceului am invatat pe de rost Shir ha-Shirim [capitolul 4 din Ketuvim], text scris pe la jumatatea secolului 5 i.e.n. [444] si care cuprinde 2483 de cuvinte, iar in 2005 l-am modificat in urmatoarea forma, ca o dedicatie de dragoste din partea mea pentru toate femeile din lume [iar in cazul particular de azi, pentru MIhaela]:

    '''Cat de frumoasa esti tu, cit de frumoasa esti! Ochi de porumbita ce in lapte trupu-si scalda la izvor - sunt ochii tai, umbriti de arcuitele sprancene. Capul tau e aur curat, iar parul tau, par ondulat, negru-nchis, pana de corb. Cordelute purpurii sunt ale tale buze, la fel cu crinii rosii, in mir mirositor sunt scaldate si miere izvorasc , iubito, miere curge, lapte curge, de sub limba ta si gura ta-i incantatoare, negrait de dulce si totul este in tine fermecator. Porumbita mea, ce-n crapaturi de stanca, la loc prapastios te-ascunzi, arata-ti fata ta! Lasa-ma sa-ti aud glasul! Ca glasul tau e dulce si fata ta placuta, doua jumatati de rodii par obrajii tai, ca doi trandafiri mirositori, strat de ierburi aromate. Miere ai mancat din faguri, vin si lapte ai baut, iubita mea esti alba si rumena si intre zeci de mii, esti intaia. Cat de frumoasa esti tu, draga mea, si fara nici o pata. Mirosul imbracamintei tale e cea mai parfumata mireasma: nard, sofran si scortisoara cu trestie mirositoare, cu felurime de copaci, ce tamaie lacrimeaza, cu mirt si cu aloe si cu arbusti mirositori. Cei doi sani ai tai par doi pui de caprioara, doi iezi care pasc printre crini sau doua gazele, sunt doua cupe rotunjite, pururea de vin tamaios pline. Trupul tau e snop de grau, incins frumos cu crini din camp. Cat de frumoase sunt, domnita mea, picioarele tale in sandale! Rotunda-i coapsa ta, ca un colan, de mester iscusit lucrat. Cat de frumoasa esti si atragatoare, prin dragalasia ta, iubito! Eu sunt al tau, tu dorul meu il porti, dragostea cea desavarsita. Cat de dulce cand dezmierzi, esti tu, cea draga mie, si mai dulce decat vinul este mangaierea ta. Tu mi-ai robit inima numai c-o privire-a ta si cu colanu-ti de la san. Marea nu poate stinge dragostea, nici raurile s-o potoleasca. In ochii tai eu am aflat pacea, caci tu esti numai una, porumbita mea, curata mea. Al tau sunt, ca un pui de cerb sau ca narcisul din campie, crinul de prin valcele. Sunt perinita de mirt ce se ascunde intre sanii tai. Cum este marul intre copaci, asa sunt eu printre flacai. Sa stai la umbra marului iti place, dulce este rodul meu in gura ta. Bratele-mi sunt drugi de aur cu topaze-mpodobite, gatul meu e stalp de fildes, pieptul meu e scut de fildes, cu safire ferecat. Stalpi de marmura sunt picioarele mele, pe temei de aur asezate. Stanga mea este sub capul tau si cu dreapta te cuprind. '''

    Parerea mea umila este ca daca Dumnezeul vostru ar exista si ar sti de lipsa mea de credinta in El, dupa ce ar vedea cat de mult iubesc eu textul asta, mi-ar ierta toate pacatele si mi-ar rezerva un loc central in Paradis.

    Viata mea mi-o traiesc conform textului de mai sus. Randurile astea reprezinta asternerea in pagina a sufletului meu.

    Va doresc la toti o duminica frumoasa!

    Cu dragoste,
    Bogdan
    P.S. pericolul pentru voi nu vine din partea ateilor, ci din partea islamului.

  33. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Bogdan,
    Ca o paranteza ,am aproape de 90 ani, un neg pe nas si trei dinti lipsa in fata...cred ca as putea sa-ti fiu strabunica.
    In legatura cu textul "dedicat " mie, bineinteles ca iti raspund, " fiule", in felul meu!
    Eei, maica, acum vreo 70 ani , gandeam si eu la fel.Imi faceam idealuri din inchipuirile , pe care le proiectam in realitate ca dorinte.
    Dar :din experienta mea, acest ideal nu exista, si , chiar daca ar exista, exista MARELE RISC ca, in momentul cand cunosti aceasta persoana ideala, ea sa-ti provoace dezamagiri pe multe planuri.
    Mai este posibil sa intalnesti o alta persoana, plina de defecte, dar care, in timp, sa-ti stimuleze interesul datorita acelei compatibilitati pe care o vei descoperi zi de zi, si care te va lega dea ea mult mai mult, in ciuda unor imperfectiuni fizice ale ei.
    Eu cred ca cuplurile perfecte se intalnesc destul de rar ,iar oamenii raman descurajati, cu fantasmele lor.
    Iti recomand sa nu pui erosul inaintea sufletului si sa cobori in viata reala,care este mult mai dura decat poeziile.
    Poate ca rugaciunea, acea comunicare tainica si personala cu Hristos, te-ar ajuta enorm , si te-ar proteja de ispitele demonilor "carismatici".
    Eu, in micimea mea, am incercat , la nivelul meu scazut , sa ma rog, in momentele grele ale vietii mele , si am vazut cat de miraculoasa este rugaciunea.
    Bine, eu nu am cerut un mos frumos si atragator, sau cine stie ce ineptii, dar, pentru problemele reale si dureroase, am avut o salvare de la Hristos.
    Eu ma tem ,de multe ori,ca nu merit atata ajutor.
    Dumnezeu sa te aiba in paza!

  34. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    PS:pericolul vine in egala masura de la atei si eretici(in "eretici "includ sectele,papistasimea, islamul,etc,etc).

  35. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    "“Adica fara obiectii, fara critici ,fara Adevar, ca trebuie sa accept orice aberatie, asa cum este ea, ca mi s-a pus pumnul in gura!!!
    Esti ecumenistul perfect! Adica ai vrea sa amesteci pe diavol cu Hristos, pentru ca sa nu se mai inteleaga nimic. ADEVARUL ESTE UNUL.Ti-am mai explicat , dar se pare ca te faci ca nu intelegi.Lumea va avea razboaie atata timp cat Hristos nu va fi primit"

    Nu pune nimeni pumnul in gura dar am observat ca pentru credinciosi daca li se cere sa nu puna ei pumnul in gura altora considera ca li se pune pumnul in gura lor. Cu alte cuvinte daca eu vreau sa nu va aud in spatiul public, in scoli de exemplu, povestile crestine, voi considerati ca vreau sa va cenzurez. Intrebarea mea este de ce vreti voi sa ma cenzurati pe mine, de ce eu nu am voie sa nu cred in zeul vostru? Aveti voie sa credeti in ce vreti, sa mergeti la biserica, sa scrieti pe internet dar de ce insistati sa incalcati drepturile mele? Uite cum le incalcati: scoala este obligatorie pentru copii in Romania deci copii vor merge la scoala si acolo sunt invatati dogma crestina, uneori impotriva vointei parintilor lor sau chiar a lor. Acesti copii nu pot sa scape de acolo la fel de usor cum pot evita sa intre intr-o biserica, deoarece cum am spus, scoala e obligatorie. Deci ortodocsii romani imi pun mie pumnul in gura, ma obliga sa le cred povestile si imi spun ca ratiunea si logica sunt rele. Am vazut eu cum sunt concetatenii mei, inchisi la minte, violenti dar daca ii intrebi, toti sunt credinciosi si sunt pregatiti sa te ucida pentru ca esti ateu.
    In alta ordine de idei, asa cum spui ca lumea va avea razboaie pana ce nu vor fi toti crestini (sau cum vrei tu sa spui, cu primirea lui Hristos) tot asa spun si musulmanii. Eu spun ca lumea nu va avea liniste pana nu vom scapa de aceste primitivisme, tribalisme care sunt religiile, credintele in zei tocmai deoarece fiecare considera ca a lui este aia buna si este dispus sa distruga pe altii in numele ei. Asta se intampla deoarece credinciosii in general resping stiinta, intelegerea biologiei umane, a functionarii creierului, cum am fost formati evolutiv, resping ratiunea si logica si considera ca toleranta si intelegerea = "mi se pune pumnul in gura". Daca Isus a spus sa va iubiti intre voi si pe dusmani, adica pe toata lumea si voi veniti cu textele cu care veniti, incalcati cuvantul lui Isus. Sau poate practicati un fel de iubire cu forta, prin care intelegeti ca trebuie sa fiti iubiti si inapoi, sa va impuneti iubirea asupra altora si daca ei nu va iubesc sunt demoni? Habar nu aveti cat pierdeti batandu-va capul cu carti insalubre de acum 2000 de ani, incercand sa gasiti sensuri acolo unde nu exista sens. Imi pare rau ca avand acelasi creier, aceleasi capacitati biologice, majoritatea semenilor mei aleg sa fie tribali, inculti, irationali si violenti.

  36. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    saturnine02,
    Iti raspund:
    1."Nu pune nimeni pumnul in gura dar am observat ca pentru credinciosi daca li se cere sa nu puna ei pumnul in gura altora considera ca li se pune pumnul in gura lor. Cu alte cuvinte daca eu vreau sa nu va aud in spatiul public, in scoli de exemplu, povestile crestine, voi considerati ca vreau sa va cenzurez. Intrebarea mea este de ce vreti voi sa ma cenzurati pe mine, de ce eu nu am voie sa nu cred in zeul vostru? Aveti voie sa credeti in ce vreti, sa mergeti la biserica, sa scrieti pe internet dar de ce insistati sa incalcati drepturile mele? Uite cum le incalcati: scoala este obligatorie pentru copii in Romania deci copii vor merge la scoala si acolo sunt invatati dogma crestina, uneori impotriva vointei parintilor lor sau chiar a lor. Acesti copii nu pot sa scape de acolo la fel de usor cum pot evita sa intre intr-o biserica, deoarece cum am spus, scoala e obligatorie. "Raspuns:
    Exista deja un sistem legal de influenta iudaica,care este contrar invataturii crestine si a "facut bresa" in "crestinismul " apusean.Acest sistem combina cele 7 legi noahide(pe aceste legi se bazeaza anumite societati oculte) cu legislatia internationala , amestecand inadmisibil sacrul cu profanul.Ce au reusit acesti promotori antihristici,care detin puterea globala ?Au reusit implementarea unor legi anticrestine: scoaterea simbolurilor crestine din spatiul public(icoane ,cruci, simbolurile Nasterii Domnului)legalizarea drogurilor (in schimb , de Craciun , in sua, in pietele publice troneaza menorele);nepedepsirea avorturilor, eliminarea orelor de religie crestina din scoala si inlocuirea lor cu "istoria " religiilor,sau implementarea unor legi referitoare la "hate speech " (vorbirea inraita), prin care este atacat orice om care ar indrazni sa-si exprime o parere negativa la adresa acestor grupuri de influenta (din care , constient sau nu, faci si tu parte);deci ,eu ,crestina invechita si primitiva, lipsita de cultura si fara cunostinte stiintifice si de logica, nu mai am voie sa spun ca nu sunt de acord cu poponarii,care ies pe strada sa manifeste, pentru ca "incit la ura".Aha, deci adaptam niste precepte religioase (alea necrestine) la legislatia internationala si...hopa: suntem politic corecti, toleranti si democrati!Aplauze! Suntem in randul lumii!Acest sistem "legislativ " amesteca sacrul cu profanul,recurgand la "colaborationismul demonic",care reduce Biserica la o institutie lumeasca, remodeland constiintele dupa regulile noii ordini mondiale.Se cauta persoane usor de manipulat, care patrund in spatiul public si fac tot soiul de afirmatii socante.Bineinteles, acestea nu il au in suflet pe Hristos.
    Voi care va credeti persecutati ca vedeti o icoana ,VOI nu-mi ingraditi mie dreptul de a ma exprima si comporta conform invataturilor Hristice!
    Veti ajunge la aberatia sa considerati ilegala denuntarea minciunii , a crimei ,a inselarii,a debusolarii tineretului,si ne veti obliga sa vorbim noul limbaj de lemn ,cel antihristic.
    2."In alta ordine de idei, asa cum spui ca lumea va avea razboaie pana ce nu vor fi toti crestini (sau cum vrei tu sa spui, cu primirea lui Hristos) tot asa spun si musulmanii. "
    Oare evreii nu spun la fel ? Sau budistii?
    Bineinteles ca ei sustin ca fac parte din "adevarata " biserica
    , dar , hai sa analizam:ce repere avem ?
    a) Sfanta Scriptura ? Da .
    b)Sfintii Parinti ?Da.
    c) Sfanta Traditie ? Da.
    Daca ai face un efort sa incerci sa intelegi ce insemna succesiune apostolica... sau iti cer PREA MULT?Apostolii au fost martori oculari la evenimentele acelor timpuri! Desigur, tu nu crezi!!!!!
    3."Eu spun ca lumea nu va avea liniste pana nu vom scapa de aceste primitivisme, tribalisme care sunt religiile, credintele in zei tocmai deoarece fiecare considera ca a lui este aia buna si este dispus sa distruga pe altii in numele ei. Asta se intampla deoarece credinciosii in general resping stiinta, intelegerea biologiei umane, a functionarii creierului, cum am fost formati evolutiv, resping ratiunea si logica si considera ca toleranta si intelegerea = “mi se pune pumnul in gura”."
    Cine are limbaj violent si lipsit de respect ?("primitivisme, tribalisme, etc"....),sau " Imi pare rau ca avand acelasi creier, aceleasi capacitati biologice, majoritatea semenilor mei aleg sa fie tribali, inculti, irationali si violenti."...
    Ia compara atitudinea noastra , mult prea rezervata,cu aceea a ta, a sectantului Moise, de la Buzau, care a avut atata influenta , incat si- a transmis prin mass media ineptiile demonice!
    Sau ce spui de pletosul "Alba ca zapada", care nu a fost in stare sa -si termine niste amarate de studii, dar este politruc si anticrestin ?Nu cumva VOI vreti sa fortati lucrurile?
    4. Iisus, NU Isus!
    5."../nu aveti cat pierdeti batandu-va capul cu carti insalubre de acum 2000 de ani, incercand sa gasiti sensuri acolo unde nu exista sens."
    "Carti insalubre"....cata "igiena"!
    6." Deci ortodocsii romani imi pun mie pumnul in gura, ma obliga sa le cred povestile si imi spun ca ratiunea si logica sunt rele. "... si:"deoarece credinciosii in general resping stiinta, intelegerea biologiei umane, a functionarii creierului, cum am fost formati evolutiv, resping ratiunea si logica si considera ca toleranta si intelegerea = “mi se pune pumnul in gura”.
    Ia spune-mi, de cate ori ratiunea, stiinta,logica umana nu s-au inselat?Cate teorii stiintifice au fost abandonate?
    Ce vrei o mai mare personalitate ca Profesorul Paulescu, care, dupa o viata de cercetare si de descoperiri (vezi insulina) a ajuns la concluzia ca exista Dumnezeu?
    De multe ori , oamenii de stiinta folosesc cai incorecte si-si pun cunostintele in slujba unor scopuri malefice (vezi vaccinari, tehnologie, cipuri,razboiul geofizic.,etc,etc...)
    Apropos de "primitivismul "crestinilor: daca societatea "evolueaza " spre vremurile antihristice,oare nu este mai bine sa ramanem "primitivi?Principiile " primitivilor " vor fi:
    Nu:reducerii criminale a populatiei prin :vaccsinuri, avorturi, alimentatie toxica,razboaie si "crize " monetare!(absolut toate de sorginte demonica!)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Marele sfant al Bisericii, Atanasie cel Mare(ala cu carti "insalubre", in opinia ta), a spus faptul ca:"unul din semnele venirii lui Antihrist

  37. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Continuare:
    Marele sfant al Bisericii, Atanasie cel Mare(acela cu carti “insalubre”, in opinia ta), a spus faptul ca:”unul din semnele venirii lui antihrist ete trecerea "carmuirii " bisericii din mainile arhipastorilor in cele ale conducatorilor lumesti".
    Vedem acest lucru clar: iar cei ca tine, constient sau inconstient, "pun umarul "la distrugerea Adevarului universal al lui Hristos .
    Otrava minciunii patrunde prin asa-zisele "religii " in constiinta unora, demonizandu-i ;lucrurile se fac extrem de pervers si aproape inobservabil pentru multi dintre oameni.Pe fondul saraciei si al "crizei" vin ajutoarele la sectanti,se acutizeaza razboaiele interentnice si intre conationali.Si voi nu vedeti ! Ce val este pe ochii vostri, ca , pana la urma ,sunteti ROMANI, si poate si botezati ortodocsi!Ortodoxia a fost liantu;l acestui popor , si aici s-a "lucrat " la greu , de la cuza masonul incoace!Austro-ungarii au mai asimilat ceva ardeleni cu greco catolicismul, si uite asa, pas cu pas....spre antihrist!
    Nu se va reusi; dar va fi mucenicie, nu gluma!
    Tu crezi ca Dumnezeu lucreaza printr-un sistem economic rapace si devastator si printr-un set de legi murdare anticrestine, de control demonic al populatiei prin "evangheliile monetare"facute de "mai marii " lumii???????????
    NU! NU! NU!
    Carturarii evrei s-au opintit sa inoculeze ideea ca moartea lui Iisus aduce o rasumparare nenecesara, nefiind nevoie de rascumpararea pacatului originar.
    Iti pui speranta in progresul tehnologic, ignorand ereditatea" pacatului stramosesc, care a afectat si afecteaza natura umana.
    Cineva spunea ca ,moartea, consecinta directa a pacatului stramosesc,nu poate fi "vindecata " de nici o stiinta, filozofie, sau gandire ratiobnala.
    Tu , ca si omul "iluminat", ai facut si faci compromisuri cu constiinta ta,schimband "parametrii " Hristici cu cei lumesti,alimentandu-ti simturile cu stimulente care-ti plac tie, nu lui HRISTOS>Tu vrei ca Hristos sa fie pe placul tau, nu tu pe placul LUI.
    De aceea ai preluat tot soiul de idei confortabile, care sa-ti dea libertatea sa incalci lucrurile sfinte, si telegi cu ciuda de amanunte nesemnificative,dar nu te macina gandul ca, in numele "democratiei", al "tolerantei", al "libertatii", mor tineri din cauza drogurilor, si sunt incurajati sa ia droguri, se arunca copii din pantecele mamei,se distorsioneaza constiinte si capacitatea de cunoastere prin intemediul mass mediei , al industriei de filme,al SCOLII secularizate si atee, din care voi incercati sa scoateti ultimele simboluri reprezentative pentru acest popor ortodox, greu incercat!
    Iisis, Mesia ,nu este doar o figura legendara, simbolica,ci Dumnezeu Cuvantul ,coborat printre oameni pentri a-i rascumpara din iad.
    DOAMNE AJUTA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  38. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Ce treaba am eu in razbloiul tau cu evreii su alte religii? Eu nu consider ca doar o religie este sau poate fi adevarata, eu consider ca toate sunt false. De aceea am spus carte insalubra deoarece daca ii afli istoria nu o mai poti vedea cu aceeasi ochi.
    Ce problema ai cu "primitiv si tribal"?
    PRIMITÍV ~ă (~i, ~e) 1) Care ține de stadiile cele mai timpurii ale societății umane; de la începutul omenirii. Om ~. 2) (despre oameni) Care a rămas mult în urmă în privința nivelului de dezvoltare; necivilizat; sălbatic. citeste-ti cartea, erau niste salbatici.
    TRIBÁL, -Ă, tribali, -e, adj. De trib; (despre o populație) care trăiește în triburi.
    Tot nu vrei sa intelegi ce spun. Religia crestina in scoala este o incalcare a neutralitatii statului. Nu putem avea democratie si libertate daca statul impune care religie sa fie impusa, aceea este teocratie. Eu inteleg ca tu asta doresti, o teocratie ortodoxa dar eu nu imi doresc asta. Sunteti liberi sa va infruntati in dezbateri cu toate cultele, sectele si ce o mai fi dar nu vad de ce noi care nu avem nici o treaba in toata afacerea, care nu va credem povestile nici unora sa fim obligati sa aderam la una sau la alta. Vezi de ce spun tribalisme si primitivisme? Tribu tau contra tribu celalalt. Ca in vremurile "bune" in care se faceau sacrificii umane (vezi Iisus).
    Stiinta si logica se mai inseala dar are marele avantaj ca se corecteaza. Dogmele nu se corecteaza, acelea trebuie sa ramana cum au fost date. Ce ar fi sa respecti biblia ad literam si sa renunti la aceast instrument diavolesc care este internetul si ca femeie sa stai in tacere? Brusc nu mai respectam cartea sfanta?
    Hai ca nu ma mai lungesc, am vrut sa scriu si eu aici ca sa nu stai in cuibul vostru cald, depanand conspiratii si decimari de populatii. Afla ca suntem tot mai multi pe pamant si acei oameni de stiinta "satanisti" lucreaza de zor sa inventeze plante care sa dea recolta mai mare sa nu mai moara unii de foame.
    Afla ca ateii nu sunt ce crezi tu ca sunt, sunt oameni normali, de multe ori foarte morali, mai morali decat multi credinciosi, tocmai pentru ca isi asuma faptele lor si nu cred ca "o comit" si apoi Iisus ii iarta sau dumnezeu ii iarta pentru ca si-a sacrificat fiul care era el insusi dar apoi a inviat deci nu a fost prea mare sacrificiul oricum (nu cred ca a inviat, citam doar povestea).
    E o boala conspirationismul asta care vede in neutralitate, in care sa am si eu loc si tu loc semne malefice. Eu pot suporta ca tu tii post sau te rogi in genunchi. Tu poti suporta ca eu sa n-o fac? Poti suporta ca altii sa creada in altceva sau in nici una din variante? Si asta fara sa ii suspectezi pe toti care sunt altfel decat tine ca ar conspira sa te distruga?

  39. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Eu nu cred ca esti viclean,tu esti doar un mesager al preceptelor anticrestine(nu atee, pentru ca ai atacat exclusiv crestinismul ); esti liber sa faci ce vrei..."liberul arbitru".......DAR ;atat timp cat tu faci referiri la faptul ca religia crestina ataca neutralitatea statului,nu pot sa stau deoparte si sa te las sa-ti expui teoria fara sa reactionez..Romania nu a fost neutra nici in razboaie! Ce stat neutru ?Stat neutru nu poate exista decat la demagogi si politruci ;statul este format din o populatie, nascuta intr-un anumit context si cu o anumita ereditate, traditie. Chiar poti sa ignori faptul ca 85 % din aceasta populatie este crestin ortodoxa? Pai cum nu te intereseaza "razboiul " meu cu alte religii (care nu exista,eu doar subliniez diferentele!),cand tu ai ca reper si folosesti (constient sau nu ) tocmai aceste concepte anticrestine pe care fortele anticrestine le-au inoculat in mod perfid in creierul multora?
    Incerci sa reduci importanta unor realitati, pe care le denumesti "conspiratii".
    Ai loc destul, ateule, dar tu provoci si vrei sa te faci vizibil din sfera ta de superioritate,de dragul discutiei.
    DOAMNE AJUTA!

  40. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    PS: dogmele crestine raman neschimbate, si asa si trebuie, pentru ca unicul ADEVAR a fost pronuntat de Hristos, o data, pentru totdeauna, catre oameni, acum 2000 de ani

  41. Bogdan Andrei

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Dragi prieteni, am gasit un banc in limba engleza care exemplifica perfect tema dezbaterii noastre.
    Va garantez ca veti rade cu lacrimi, e un banc superb, fara blasfemii, fara batjocura. Poate fi savurat de credinciosii din orice religie, dar si de agnostici sau atei.

    I was walking across a bridge one day, and I saw a man standing on the edge, about to jump. I ran over and said: "Stop. Don't do it."

    "Why shouldn't I?" he asked.

    "Well, there's so much to live for!"

    "Like what?"

    "Are you religious?"

    He said, "Yes."

    I said, "Me too. Are you Christian or Buddhist?"

    "Christian."

    "Me too. Are you Catholic or Protestant?"

    "Protestant."

    "Me too. Are you Episcopalian or Baptist?"

    "Baptist."

    "Wow. Me too. Are you Baptist Church of God or Baptist Church of the Lord?"

    "Baptist Church of God."

    "Me too. Are you original Baptist Church of God, or are you Reformed Baptist Church of God?"

    "Reformed Baptist Church of God."

    "Me too. Are you Reformed Baptist Church of God, Reformation of 1879, or Reformed Baptist Church of God, Reformation of 1915?"

    He said: "Reformed Baptist Church of God, Reformation of 1915."

    I said: "Die, Godless heretic !!!!" and pushed him off.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*