Clarificare – Horia Sima despre Constantin Papanace

Horia Sima:

Primele mele relatii la Viena, dupa revenirea de la Budapesta, apartineau corpului ofiteresc din SS… Mai e o chestiune pe care vreau sa o precizez. Nimeni nu-i silea sa intre in armata nationala sau sa mearga la scolile speciale. Toata operatia de recrutare la aceste entitati se baza pe voluntariat. Le stateau deschise alte activitati ale guvernului de la Viena.
Ruperea frontului din Romania si chemarea mea la Cartierul General al lui Hitler a fost o amara deceptie pentru Papanace. Planul lui de a ma elimina de la conducere, prin campania de dezbinare din lagar, nu numai ca n-a reusit in interiorul grupului, prin darza rezistenta a marii majoritati a legionarilor, dar eu ma ridicasem sus de tot din celula de la Oranienburg, in timp ce el zacea neputincios la pamant, sub povara propriilor lui defaimari. Nu tradasem pe Germani si nici testamentul Capitanului, cum sustinea el, de vreme ce eram chemat de inaltele capetenii hitleriste la Rastenburg, pentru a-mi incredinta misiunea sa organizez rezistenta din Romania. A fost teribil momentul pentru Papanace cand a ascultat la Radio cuvantarea mea catre tara, in timp ce el se afla inca inchis la Dachau.

Faptul ca unul de factura lui Constantin Papanace – care pretindea sefia Miscarii inca in Germania fiind in lagar, in detrimentul lui Horia Sima – a dat dovada de o totala lipsa de viziune cand a propus colaborarea cu Hitler si subordonarea ML catre SS-ul german, spune foarte multe asupra legitimitatii succesiunii in Legiune si a pastrarii liniei Capitanului. In fata divagatiilor periculoase ale lui Papanace, Horia Sima s-a simtit obligat sa ia atitudine pentru a pune lucrurile la punct. Iar aceasta atitudine s-a dovedit a fi la inaltimea responsabilitatii ce i-a fost incredintata de suflarea legionara in momentul investirii sale.
Papanace mai sustinea si existenta unui „comunism national”, un comunism cu fata umana adus de regimul lui Ceausescu si chiar un sincer patriotism cu citate nationaliste ale dictatorului si deci… o apropiere intre doctrina ateo-comunista si cea crestin-legionara.

H. Sima clarifica lucrurile:
„Pe ce se bazeaza dl. Papanace cand vorbeste de existenta unui comunism national in Romania? Noi i-am atras atentia ca propriile lui premise sunt atat de precare, atat de inconsistente, atat de fugitive, incat nu ingaduiesc o concluzie atat de categorica. Dl. Papanace afirma fara rezerve ca regimul din tara a luat un caracter national. Ce-o fi intelegand dl. Papanace prin “national” nu stim. Pentru noi un regim e “national” cand se ingrijeste de natiune. Dar cum poate fi considerat “national” un regim care distruge natiunea?
Ce-i incanta pe bietii romani ca sunt jupuiti de kisinevi sau de ceausesti? Dimpotriva, in toate timpurile si la toate popoarele, consangenii care s-au pus in slujba opresorilor straini sunt mai detestati decat opresorii insisi. Numai dl. Papanace vrea sa ne forteze sa judecam altfel, sa le acordam circumstante atenuante lui Gheorghiu-Dej sau lui Ceausescu, numai pentru ca sunt romani. (…)
Cum isi inchipuie dl. Papanace ca un regim cat de cat national nu ar avea alta preocupare mai inalta decat sa ucida vitorul natiunii? Sa nu ne trimita dl. Papanace la procentajul cadrelor comuniste de etnie romana, ci sa examineze atitudinea regimului fata de popor. Nici iesirilor “nationaliste” ale liderilor comunisti din Romania nu le putem atribui decat o importanta diversionista. (…)
Atata vreme cat aceste stari dureaza, noi nu avem dreptul sa ne modificam linia de lupta contra comunismului, inaugurata de Capitan in 1919. Dl. Papanace poate sa o faca, lasandu-se atras de mirajul unui “comunism national”, pentru ca nu reprezinta continuitatea destinului legionar. Dar aceia care si-au asumat raspunderile acestui destin, nu pot proceda cu aceeasi usurinta. Caci se poate lichida intr-o secunda o glorioasa mostenire de 45 de ani de lupte.

(Divagatiile d-lui Papanace, Tara si Exilul, Anul II. 1965-1966)

Mai aducem aminte ca dl Papanace – profund caracter orgolios – in cartea lui despre istoria macedoromanilor insereaza o scena intre el si Capitan unde vrea cu tot dinadinsul sa-i dea lectii Capitanului intr-o anumita disputa. El scrie cu satisfactie cum a reusit sa-l puna pe ganduri pe Capitan, deci sa iasa „victorios” in disputa cu el…
Un asemenea caracter orgolios e sustinut si azi de denigratorii Comandantului pt a tine deschis artificialul conflict cu succesiunea conducerii ML. A se vedea relatarile lui Ion Constantin, Sebastian Mocanu, V. Corbut;iu, Verca ori Halmaghi despre modul oribil in care s-a comportat Papanace in Germania.

https://horiasima.ro

9 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    urîte relatări despre succesorii conducerii ML. Cred că mai bine ar fi fost dacă aţi fi lămurit ce s-a întîmplat cu ML din exil şi cum s-a împărţit decît să scoateţi direct "gunoiul din casă" şi să-l turnaţi deasupra unuia din pretendenţii la conducere. Nu e creştineşte să-ţi murdăreşti în public aproapele, mai ales cel care ţi-a fost mereu alături. Pentru ce aţi scos mizeria asta de declaraţii denigratoare la adresa lui Papanace, cînd ştim că ML din exil a stagnat la fel sub conducerea lui Papanace cît şi sub ramura condusă de Sima. Cu ce ne ajută pe noi informaţia asta? Cu ce ne lămureşte? Aduce mai multe nelămuriri şi mai multe păreri de rău pentru încă o dovadă de lipsă de unitate între fraţii de o credinţă şi de un neam. Cărţile lui Papanace, "Destinul unei generaţii" şi "Mihai Eminescu un mare precursor al legionarismului românesc" demonstrează un spirit uman total opus a celor scrise în articol. Cum puteţi demonstra "adevărul" declaraţiilor de mai sus? Cred că cei care au rămas în Germania şi Franţa cu Papanace au afirmat cu totul altceva despre el.

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @Dorin
      Vreti nu vreti acestea sunt cuvintele Comandantului Horia Sima. Ele ar trebui sa va clarifice anumite lucruri despre Papanace. Este clar ca nu aveti cum sa fiti in unitate cu amandoi, dar asa e normal cand avem in fata adevarul si minciuna; ele nu pot fi impacate.

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Nu polemizati fratilor,si in mod special voi fratilor de la Apologeticum,va rog sa nu polemizati cu ....nimeni !
    Am bucuria sa vin aici la voi si sa ma bucur,sa invat, ,sa plang si sa rad in interiorul meu atunci cand voi si pe alta parte fratele Saccsiv postati mereu spre stiinta noastra istoria adevarata a Neamului!
    Voi sunteti ptr. noi solia de pace si indurare pe care prin voia SA,BUNUL DUMNEZEU ne-o arata mereu !
    Voi sunteti Apologetii Neamului Romanesc,voi sunteti acei frati si surori ce ne tineti mereu in trezvie !
    Si hai sa fim impreuna ptr. ca nu doar Capitanul si Legionarii au fost Martirii Neamului desi ei sunt EROII Neamului si au suferit cat pentru 100 de generatii,ci impreuna si Sfintii inchisorilor si atati alti Marturisitori ai Sfant Ortodoxiei noastre incepand cu Sfintii Brancoveni !
    Eu nu sunt " cumatru" si nici var cu acei "venerabili" care ne vand mereu cu voia BUNULUI DUMNEZEU !!!!
    Eu sunt neam cu voi,incepand de la Decebal si ajungand la contemporanii Daci liberi din orasul Brad al muntilor Apuseni !
    Eu sunt ruda cu voi care tot mereu va zbateti sa urcati Adevarul ORTODOXIEI la suprafata si ruda cu aceia care au fost in temnitele bolsevice spre a-L marturisi pe HRISTOS! Eu sunt aici, si voi fi langa voi spre a marturisi oriunde si mereu doar atat :
    ORTODOXIE sau Moarte !

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @Stefan
      Nici ca se putea flatare mai mare. Insa nu polemizam, ci discutam, incat sa iasa adevarul la iveala.

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @Dorin
    Noi suntem lamuriti ce s-a intamplat cu ML din exil, poate altii nu-s lamuriti... Daca tot e vorba de polemici, "urite relatari" si "gunoiul din casa", amintiti-va - daca tot va dati mari stiutori ai istoriei exilului legionar - de "gunoiaele" aruncate de Papanace in exil contra Comandantului; de gunoaiele aruncate de Sfintescu contra aceluiasi; de gunoaiele aruncate de Milcoveanu si alti pretinsi crestini, cu numele...
    De cata ura s-a invrednicit Horia Sima cred ca putini oameni au avut parte. Si voi, detractorii lui, continuati cu aceeasi ura la adresa lui dar vorbiti de "dragoste crestina"?!?..

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    probabil ca inca vreo 60 de ani de acum inainte vom discuta despre ce s-a discutat acum 60 de ani, sincer avem probleme mai mari decat analiza problemelor interpersonale, acuma exista sisteme de management, teste de personalitate, inteligenta, gen fpi, raven, care pot elimina cu usurinta mincinosii si fatarnicii in structurile de conducere, nu stiu daca stiti dar germanii au introdus stiinta caracterologiei si a grafologiei, ar trebui sa implementam si noi sisteme de filtrare a rebuturilor ca am mers prea mult pe incredere si ne-am ales cu cativa "national-comunisti" care comenteaza intr-una fara sa inceteze

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    “O fi hula curata, dar am o teorie a mea, dupa care Hristos nu ne apare din Evanghelii numai ca bland, bun, drept, iara de pacat, indurator, puternic s.a.m.d. Din relatarile Evangheliilor – fara exceptie – ne apare si inzestrat cu toate insusirile minunate ale unui gentleman si cavaler.
    Mai intii ca sta la usa si bate; e discret. Apoi ca are incredere in oameni, nu-i banuitor. Si increderea e prima calitate a boierului si cavalerului, banuiala fiind, dimpotriva, trasatura fundamentala a smecherului. Gentlemanul e cel care – pana la daramanta proba contrara – are incredere in oricine si nici nu se grabeste, avid, sa dea crezare defaimarilor strecurate pe seama unui prieten al sau. La smecheri si la jigodii reactia numarul unu e intotdeauna banuiala, iar neasemuita satisfactie – putinta de a sti ca semenul lor e tot atat de intinat ca si ei" Nicolae Steinheardt

    Legionarii reprezinta si au reprezentat nobilimea Romaniei. Despre teste de personalitate sau inteligenta este exagerat sa discutam. Este necesar sa intelegem faptul ca marea majoritate (covarsitoare as spune) a legionarilor au strans randurile in jurul Comandantului. Unii s-au departat de acesta si de linia legionara si au cazut. Securitatea a mizat pe aceaste verigi slabe si a incercat sa deschida o prapastie intre legionari. Nu a reusit. Cei ce stau alaturi de tradatori si de cazuti, nu mai sunt legionari. Au intrat in tabara dusmanilor de neam, facandu-le voia acestora. Cei ce nu au stat in UNITATE au iesit de buna voie afara din Legiune si din randuiala neamului.

    "Nu exista biruinta fara unitate. Si nu exista unitate fara disciplina. De acea neamul nostru va trebui sa condamne si sa considere ca actiune vrajmasa orice abatere de la scoala disciplinei, ca pe ceva care-i pericliteaza biruintele si viata." Corneliu Zelea Codreanu

    "Camaraderia, încrederea în sefi si disciplina se completeaza prin aceea ca cele doua dintâi vin de jos în sus, cea de a treia, disciplina, vine de sus în jos, asa ca unitatea este asigurata, chiar atunci când elementele de jos ar putea sa aiba si alte pareri sau chiar pareri contrare. De aceea, educatia disciplinei ramâne ca o mare supapa de siguranta pentru asigurarea unitatii si deci a victoriei, atunci când celelalte mijloace s-au epuizat." Corneliu Zelea Codreanu

    "UNDE sunteti numai trei legionari, traiti ca fratii între voi: unire, unire si iar unire.
    Sacrifica tot, calca-te pe tine în picioare cu toate poftele si cu tot egoismul din tine pentru aceasta unire. Ea, UNITATEA, ne va da biruinta.
    Cine este contra unitatii, este contra biruintei legionare." Corneliu Zelea Codreanu

    In rest, pot sa urle lupii cat ii tin bojocii si pot sa cante placa securitatii cat vor. Adevarul nu il poate schimba nimeni.

    Doamne ajuta!

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @Fratii mei de la Apologeticum,niciodata pe voi nu va voi flata sau maguli ptr. ca voi si fratele Saccsiv,spuneti Adevarul spre deosebire de acei "falsi pastori"care ne trag spre ecumenism!
    Si mai mult,descrieti istoria adevarata a Neamului Romanesc,spuneti si indemnati pe toti care se considera Romani Crestinati in Sfanta Ortodoxie sa recunoasca martiriul fratilor nostri de prin puscariile groazei,frati deveniti Sfintii si Martirii Neamului ! Deci nu va flatez,va spun ceea ce simt eu si probabil alte sute,mii sau milioane de Romani care acum tac sau sunt prea "amortiti"de manipulatorii nwo
    .La fel ca si voi ,pana la ultima suflare eu voi fi sclav la mine in tara insa al Lui Hristos Domnul,si imi voi apara neamurile fie ca sunt vii sau plecate la Domnul,fie ca au fost Daci,Brancoveni sau Legionari !

    @Ciprian,frate ai multa dreptate in cele afirmate de tine !
    Va iubesc pe toti cei care ne aparati cu cerbicie Sfanta Ortodoxie si pamantul Dacilor liberi care nu va apartine decat celor de o fijnta si credinta cu noi ! Nimeni nu ia nimic din aceasta lume, deci noi nu trebuie sa aparam decat memoria Neamului si Eroii acestuia !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*