Ioan Vladuca despre arta traditionala romaneasca – medicament contra ritmului de viata alert

Profesorul Ion Vladuca ne încânta cu câteva referiri exceptionale la arta româneasca traditionala, la legatura dintre arta româneasca inspirata de trairea curata a Sfintelor Scripturi si a traditiei Bisericii Ortodoxe si sanatatea noastra mintala si, pâna la urma, chiar fizica.
Arta traditionala ca medicament pentru acest ritm demonic de viata în care traim inutil, fara nici un orizont spiritual, tetrapilectomand pe tema unui nimic existential care ne inunda si ne ucide sufletul zi de zi.
Cincizeci de minute de meditatie la faptul ca acest paradis a fost viu si a fost al nostru nu mai departe de doua generatii în urma. Între timp noi l-am distrus si l-am vândut la bucata, asa cum ne-am vândut si tara, si sufletul, si onoarea, si rusinea…
Nu mesterii care sa faca aceste splendori lipsesc, ci românii care sa le cumpere si sa-si înfrumuseteze casele cu ele, ne spune Ion Vladuca.
Întrebându-l pe un artist din Maramures ce înseamna coloana infinitului, acela i-a raspuns invitatului meu ca fiecare segment de acolo este un sicriu al celor ce s-au jertfit în fiecare generatie pentru ca verticalitatea acestui popor sa fie pastrata. Ultimul segment îsi asteapta jertfa sa. Va veni?
Si înca ceva. Tablourile acelea frumoase care împodobesc studioul pot fi achizitionate si pot împodobi casele fiecaruia/fiecareia dintre dumneavoastra. Vizionare placuta.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=KDTox4OE9w8]

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=RtfzjjL2I2w]

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=wTSa0OoepFg]

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=ozQdHuTi8R4]

 

2 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    am vazut in alte postari ca dl ion vladuca este numit profesor universitar la Universitatea din Bucuresti, nu l-am gasit la teologie, unde preda?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*