Bucura-te, treime de arhierei mult-laudata! Predica la Sfintii Trei Ierarhi: Vasile, Grigorie si Ioan

SFINTII TREI IERARHI – MODEL DE LUPTATORI

Biserica noastra Ortodoxa este ca o gradina. In ea se gasesc flori cu buna-mireasma nemuritoare. Flori duhovnicesti sunt si cei Trei Ierarhi, pe care ii sarbatorim astazi – Sfintii Vasile, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur.

Astazi ii vom privi pe acesti sfinti ca luptatori. Pentru ca viata aceasta este o lupta si un razboi. Cei Trei Ierarhi au fost modele de luptatori.

Si epoca lor a fost marcata de defecte, rautati, patimi, crime, scandaluri, rataciri, erezii…, dar ei n-au fost atrasi. S-au impotrivit. S-au razboit. In felul acesta au devenit modele ale luptatorilor taberei crestine.

Marele Vasilie s-a nascut in Cezareea Capadociei. A fost foarte bine pregatit intelectual. Douazeci de ani a studiat la Atena. Acolo l-a intalnit pe prietenul sau nepretuit Grigorie, iar prietenia aceasta i-a ocrotit de stricaciunea cetatii. In Atena erau adunati toti copiii bogati; parintii le trimiteau bani, iar ei ii cheltuiau. Acolo existau si femei stricate. Dar cei doi prieteni au ramas ca niste crini in mijlocul spinilor.

Din Atena, Vasilie s-a intors in Cezareea. Atunci domina arianismul. Imparatul l-a trimis pe

Modest sa-i constranga pe episcopi sa semneze. Toti au semnat declaratia ca sunt arieni. A ajuns si in Cezareea. – Ce vrei?, il intreaba Marele Vasilie. – O semnatura. – Nu se poate. Imparatul meu imi interzice sa semnez asa ceva. – Nu te temi de imparat? – Ce-o sa-mi faca? – Iti va confisca averea sau te va trimite in exil sau la moarte! Marele Vasilie a raspuns: – Si altceva mai rau mai ai? Confiscarea averii? Nu am decat o rasa si cateva carti. Exil? „Al Domnului e pamantul si plinirea lui” (Psalmul 23, 1); oriunde as merge, exilat sunt. Moarte? Pentru mine moartea este o binefacere. Nu cedez… A auzit Modest si s-a mirat. Impotrivire in Atena ca student, impotrivire si in Cezareea ca episcop in fata lui Modest si a imparatului.

Grigorie Teologul. Si duhul impotrivirii acestuia il vedem in Atena. Nu l-a influentat mediul rau. Coleg l-a avut pe Iulian Paravatul, imparatul idolatru de mai tarziu. Nu a fost amagit de el. S-a razboit impotriva ideilor lui Iulian.

Apoi, s-a dus in satul sau, in Arianz, unde a devenit cleric si apoi episcop. L-au chemat la Constantinopol cand domina arianismul. Arienii ocupasera toate bisericile in

afara de una foarte mica – Sfanta Anastasia. Acolo, Sfantul Grigorie a rostit faimoasele lui Cuvinte teologice despre Sfanta Treime si de acolo a primit numele de Teologul. La inceput nu-i dadeau importanta, dar apoi a inceput sa zguduie intreaga cetate prin predicile lui. Arienii turbau impotriva lui. Si in ziua de Pasti au intrat cu ciomege si pietre si au inceput sa loveasca cu pietre pe cei din biserica. A fost ranit si Grigorie. Aproape pe jumatate mort a scapat din acea drama pentru credinta ortodoxa.

S-a luptat impotriva lui Iulian, s-a luptat impotriva arienilor, s-a luptat impotriva ereziilor timpului sau.

Dar sa venim la Ioan Gura de Aur.

Ioan Gura de Aur. Intreaga lui viata este o lupta. In scrierile si in omiliile lui foloseste cuvintele lupta, razboi, arme, nevointa, intrecere. Zice undeva: Vin din lupta! Si cand il aude cineva crede ca este in razboi. Da, in razboi duhovnicesc impotriva ereticilor, s–a luptat Gura de Aur. S-a luptat impotriva celebrarilor si distractiilor idolatre, a teatrelor, a hipodromurilor, a dansurilor desfranate, a bogatilor nemilostivi si a luxului. S-a luptat impotriva lui Eutropiu. Cine era Eutropiu? Era favoritul imparatesei Eudoxia. Doar ce ajunsese prim-ministru, ca si incepu jafurile. Nu ocolea nici casuta vaduvei si a orfanului. Striga la el Gura de Aur. Drumul pe care ai apucat este dezastruos!… El nu lua in seama nimic. O sfanta legiuire de la Marele Constantin definea azilul bisericilor: adica celui care era urmarit, dar apuca sa intre intr-o biserica, nu se putea sa-i mai faci vreun rau. Eutropiu avea dusmani si ii urmarea, dar acestia fugeau in biserica. S-a dus atunci la Ioan Gura de Aur si ii zice: – Vei desfiinta azilul bisericilor (pentru a avea dreptul sa intre inauntru si ca un uliu sa rapeasca gainile. – Asta nu se poate, raspunde Ioan. – Te voi exila. – Fa ce vrei; azilul nu se desfiinteaza… Intr-o zi deci, pe cand Gura de Aur propovaduia, a auzit un mare zgomot de multime. La un moment dat cineva, transpirat si ticalosit, intra alergand in biserica si imbratiseaza coloanele. Cine era? Eutropie! Cel care voia sa desfiinteze azilul acum era urmarit, il degradasera din functie si pentru a primi salvare a alergat la biserica. De afara strigau: Sa ni-l predai, ne-a distrus!… Atunci s-a urcat Gura de Aur in amvon si a rostit faimosul cuvant catre Eutropiu, cel in care zice: „Desertaciunea desertaciunilor… (Ecclesiastul 1, 2). Veniti sa vedeti ce era in urma cu o ora si ce este acum…”. Nu li l-a predat.

S-a luptat cu Eutropiu, dar s-a luptat si cu imparateasa Eudoxia. Lumeste se pare ca a invins imparateasa, dar inaintea lui Dumnezeu a invins Gura de Aur. Ce s-a intamplat? Respectabilii domni o linguseau pe imparateasa pentru frumusetea ei. I-au confectionat o statuie, au asezat-o in afara bisericii si au hotarat o zi pentru ceremonie. Gura de Aur s-a rasculat. Cand s-a aflat lucrul acesta la palat, s-a facut mare tulburare si a inceput marea lupta la care unelte au fost si unii episcopi nevrednici. L-au exilat departe in Armenia. In sfarsit, chinuit, epuizat, indurerat, prigonit, si-a facut semnul crucii si a spus: „Slava lui Dumnezeu pentru toate”. Astfel si-a incredintat sfantul sau suflet, in ziua Inaltarii Cinstitei Cruci. A cazut sus la datorie.

***

Nu ne-a adus Dumnezeu aici, pe pamant, ca sa traim cativa ani si sa facem chefurile diavolului, ale trupului si ale dorintelor noastre. Ne-a adus pentru ca sa facem voia Parintelui ceresc. In rugaciunea noastra zicem: „Faca-se voia Ta…” (Matei 6, 10); nu voia lui A, B, C, ci voia lui Dumnezeu. Normal, atunci cand apare situatia in care voia oamenilor este potrivnica voii lui Dumnezeu, noi sa alegem fara discutie voia lui Dumnezeu. Vreti exemple?

Este taina nunta. Femeia trebuie sa se supuna barbatului, dar pana la un punct. Daca barbatul cere lucruri contrare voii evidente a lui Dumnezeu, atunci femeia ce va alege? Va prefera iubirea barbatului? Atunci a incetat sa fie crestina. Va prefera iubirea lui Dumnezeu? Atunci mii de cununi ii impletesc ingerii. Sa spuna barbatului: te-am luat ca sa te am tovaras aici in aceasta viata si in cealalta; nu te-am luat sa ma duci in iad… Iarasi, daca barbatul are femeie cu pretentii cu totul anticrestine, nu trebuie sa cedeze poftelor ei. Trebuie sa se impotriveasca.

Esti copil? Ascultare fata de parinti. Daca insa parintii tai iti impun lucruri contrare legii lui Dumnezeu, atunci sa nu-i asculti. Esti soldat? Ascultare fata de general. A hulit insa inaintea ta cele dumnezeiesti? Sa te impotrivesti. Esti functionar? Ascultare fata de seful tau. Insa te vei impotrivi intaistatatorului tau, daca va cere lucruri contrare legii lui Dumnezeu.

Inchei cu un exemplu. Pestii morti sunt luati de curent, dar cei vii merg contra curentului. Iubitii mei, noi ce suntem? Crestini morti sau vii? Daca suntem morti, ne va tari in abis curentul pacatului. Daca insa suntem vii, atunci vom merge contra tuturor curentelor. Impotrivire la curentele epocii, iar cei Trei Ierarhi, modelele de luptatori, sa ne binecuvanteze in aceasta lupta. Amin.

+ Episcopul Augustin

(Omilia Mitropolitului de Florina in Sala „Trei Ierarhi”, Atena, 31.01.1960)

Sursa: Pelerin ortodox

8 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Atunci a fost inceputul,azi e continuarea la cele spuse cu puritatea si inflacararea celor 3 Sfinti Parinti,daruiti de Bunul Dumnezeu, Crestin Ortodocsilor spre invatatura si pilda ! Sfanta Ortodoxie a fost si atunci trecuta prin incercari grozave care s-au izbit de "zidul" format de cei trei vajnici aparatori ai Ortodoxiei ! Acum e randul nostru,noi avem acum posibilitatea sa aratam ca suntem caramizi din zidul Ortodoxiei si nu cedam amagirilor ecumenismului si nici sarlatanilor antihrisitici ce vor sa ne fie pastori spre iad !Noi am ales Calea,Adevarul si Viata !
    Marturisirea noastra o vom face la fel ca si cei trei Sfinti Parinti care au ales Ortodoxie sau Moarte !

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @Stefan

    "Marturisirea noastra o vom face la fel ca si cei trei Sfinti Parinti care au ales Ortodoxie sau Moarte"!

    Asa este frate Stefan, Îndura-se Domnul de noi toti, cei ce-L iubim pe EL!

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    ACATISTUL SFINTILOR TREI IERARHI
    VASILE, GRIGORIE SI IOAN

    ..........................................................................................

    Icosul al 12-lea:

    Dupa atâtea veacuri trecute gândindu-ne si noi,Sfinte Ioane, la izgonirea ta de pe tronul patriarhal al Constantinopolului si citind cele scrise de tine episcopului Chiriac cel asemenea izgonit, ne miram de mintea ta cea luminata si de cuvintele de mângâiere scrise de tine acelui episcop, care pot sluji tuturor crestinilor la cazuri de necazuri si suparari. Tu, Sfinte Ioane Gura de Aur, ai scris episcopului Chiriac acestea: "Vino sa-ti scot rana mâhnirii si sa-ti risipesc negura cugetului. Furtuna ce a venit asupra Bisericii este amara si grea, iar corabierii, neputând face nimic pentru încetarea furtunii, stau încremeniti, plâng, se tânguiesc, se roaga si asteapta sau pieirea lor în valurile marii, sau încetarea furtunii. Nu te mâhni, frate Chiriac, ca eu când am fost gonit din Constantinopol, nu ma îngrijeam de nimic, ca ziceam întru mine: de este voia împaratesei sa ma izgoneasca, izgoneasca-ma. De va vrea sa ma fierastruiasca, am pilda pe profetul Isaia. De va vrea sa ma arunce în mare, îmi voi aduce aminte de profetul Iona. De îi este voia sa ma bage în groapa, am pe Daniil bagat în groapa leilor. De va vrea sa ma ucida cu pietre, am pe Stefan întâiul mucenic, ce a patimit aceasta. De va vrea sa-mi ia capul, am pe Ioan Botezatorul. De va vrea sa-mi ia averea, de o am, s-o ia, caci gol am iesit din pântecele mamei mele, gol ma voi si duce din viata. De as fi placut oamenilor, nu as fi sluga lui Hristos; iar proorocul David ma înarmeaza: "Grait-am marturiile Tale, înaintea împaratilor si nu m-am rusinat".

    Iar noi citind aceste cuvinte ne minunam si-ti aducem aceste laude:
    Bucura-te, minte înalta de Dumnezeu insuflata;
    Bucura-te, organ de aur ce ai cuvântat mai frumos decât toti înteleptii lumii;
    Bucura-te, ca în timpul surghiunului tau multe suferinte si amaruri ai avut;
    Bucura-te, ca de la Comane, unde ai fost îngropat, dupa 33 de ani, moastele tale au fost aduse la Constantinopol;
    Bucura-te, ca nu ai voit a te lasa ridicat pâna când împaratul Teodosie nu ti-a trimis epistola sa;
    Bucura-te, ca aducându-ti-se moastele tale la Constantinopol au fost întâmpinate de împaratul si de toti sfetnicii cei mai însemnati ai împaratiei;
    Bucura-te ca moastele tale au fost duse în Biserica Sfântului Apostol Toma;
    Bucura-te, ca de acolo au fost asezate în Biserica Sfintei Irina unde au fost puse pe tronul patriarhal;
    Bucura-te, ca de la Biserica Sfintei Irina moastele tale fiind puse cu racla într-o careta împarateasca, au fost duse la Biserica Sfintilor Apostoli;
    Bucura-te, ca în acea Biserica patriarhala moastele tale au fost îngropate în Sfântul Altar;
    Bucura-te, ca un bolnav suferind de neputinta încheieturilor, atingându-se de racla moastelor tale s-a izbavit cu totul de boala;
    Bucura-te, mare Ierarhe Ioane Gura de Aur!

    Condacul al 13-lea:

    Viata voastra cea sfânta, slujbele cele împodobite, cuvântarile voastre cele mai alese si mai scumpe decât toate avutiile lumii, scrierile voastre, ce sunt ca niste tezaure de cel mai mare pret, v-au facut sa fiti pentru toata lumea crestina cei mai vrednici de toata cinstirea si venerarea noastra, fiind luati de cei mai vrednici pastori ai Bisericii ca pilde de viata curata si sfânta, de mari si neîntrecuti luminatori si aparatori ai dreptei credinte, ai vietii celei nemateriale, ai suferintelor si asupririlor la care ati fost supusi de oameni cu cugete rele ce nu va puteau privi bine din cauza pornirii inimilor lor celor lacome si invidioase; dar voi, sfintilor, pe toate le-ati suferit cu credinta în Dumnezeu, cu întelepciune, cu rabdare, cu postul, cu rugaciunile si cu viata voastra cea nemateriala, pentru care noi, minunându-ne de taria sufletelor voastre, îndraznim a va aduce laude, cântând cu voi lui Dumnezeu: Aliluia!

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Doamne ajuta frate Ioane ! Am postat acest comentariu inainte de a pleca la slujba dar dupa ce am ascultat predica parintelui care facea referire la viata acestor Sfinti,mai mult ca oricand imi doresc sa ii am spre exemplu dogmatic de marturisire ! Ei atunci nu au precupetit nimic iar atunci cand Sfantul Ioan a fost urgisit a raspuns cu o simplitate ce a spulberat pe cei care se chinuiau sa il prigoneasca dar nu aveau cum pentru ca acest Sfant la fel ca si ceilalti Sfinti Parinti,renuntasera demult la ceea ce se numeste desertaciunea desertaciunilor,goana dupa starea materiala care dispare de fapt ca un fum cand omul pleaca dincolo.La fel trebuie sa renuntam si noi la acestea pentru ca numai asa vom fi intangibili ! Nici pasarile cerului si nici animalele salbatice(?) nu cer de mancare nimanui si traiesc prin voia Domnului si la fel o vom face si noi de va fi sa fie ! Dumnezeu sa binecuvanteze pe tot poporul sau !

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @Frate Stefan,

    Dumnezeu si Maica Domnului sa va binecuvânteze pe toti cei care veti manifesta împotriva cardului de "sanatate"! Acest card de "sanatate", biometric-satanic, eu l-as baga pe gât ( la propriu), cu forta, celor care guverneaza România........ asa cum încearca "ei" s-o faca cu noi........

    Lupta voastra împotriva Fiarei face parte din Marea Lupta începuta de Sfintia Sa Justin Pârvu si continuata de Ierarhii, Preotii, Diaconii si mirenii care ÎL IUBESC PE HRISTOS.

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    VASILE,GRIGORE, SI IOAN CEI TREI CORIFEI AI ORTODOXIEI.

  7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Mos Ioan !

    Spui : ..."...Acest card de “sanatate”, biometric-satanic, eu l-as baga pe gât ( la propriu), cu forta, celor care guverneaza România……"...

    Mai...putina furie...daca chiar nu poti s-o inlaturi de loc...

    Iarta-ma...dar...eu...ca si crestin ortodox...sunt impotriva extremismului..violentei...

    Una e sa te impotrivesti... !~ sa nu fii de acord !...si altceva e... furia ~patima...care..de regula...genereaza si instaureaza ura...violenta...

    Spui : "Marturisirea noastra o vom face la fel ca si cei trei Sfinti Parinti care au ales Ortodoxie sau Moarte”!

    Dar...acesti Trei Sfinti Ierarhi....au legatura cu...ceea ce gandesti...si...spui ca..."ai face tu"...? mmmm...

    Iarta-ma...dar eu inteleg altfel....

    Uite...mi-a venit acum in minte...o analogie....

    Am urmarit recent un documentar...in care , prin anii '60...Ku-Klux-Klanul au organizat un mare protest impotriva venirii Beatles-ilor in SUA..., ofensati pentru...declaratiile si afirmatiile lor cert blasfemitore aduse Mantuitorului - Iisus Hristos...si...crestinismului ...in general...
    Adica..."ei" - "vajnici aparatori ai moralei crestine"...!

    Ma gandeam....cum se face ca si legionarii...si...Ku-Klus-Klan...si...altii - in numele lui allah...si...etc.......repet : "vajnici aparatori ai valorilor morale religioase ( ~ crestine !)...au incitat si inoculat...atata ura...violenta...si au savarsit atatea crime...?
    Au..."toate acestea"...legatura...cu...valorile...cultul....tarirea religioasa...Crestina...~ Ortodoxa ???

    Va rog : iertati-ma !

    Doamne ! iti multumim ! iarta-ne...si...ajuta-ne....

    Sa avem inima buna si...Dreapta Credinta !

  8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    !

    "... ” Daca se poate, pe cat sta in puterea voastra, traiti in buna pace cu toti oamenii.” ( Romani 12, 18). ! ...

    Iertati-ma !

    DOAMNE ! iti multumim ! iarta-ne...si...ajuta-ne...

    Sa avem inima buna ! si...Dreapta Credinta !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*