Sa promovam arta bizantina, cumparand icoane pictate canonic

Vedem cu totii ca arta bizantina este data la o parte, promovandu-se kitch-ul cu influente total straine Ortodoxiei. De la medalioanele lucioase la bratarile multicolore, toate facute din materiale de proasta calitate, gasim in pangarele bisericilor noastre cu putin peste 50% obiecte ortodoxe. Mai grav este in cazul icoanelor de influenta papistasa sau a celor necanonice, fabricate pe banda rulanta undeva prin China, de o adevarata industrie ce umple buzunarele paganilor. De aceea, pe cat se poate, sa cumparam icoane pictate in stil bizantin sau macar reproduceri prin litografie a unor icoane deja consacrate de-a lungul timpului. Sa nu ne uitam la sclipiciul icoanelor de provenienta rusa, despre care am auzit ca sunt preferatele oamenilor, ci sa vedem frumusetea unor icoane precum Sfanta Treime a Sfantului Andrei Rubliov, Mantuitorul din Sinai, Maica Domnului de la Neamt, Vladimirskaia etc. icoane pictate de sfinti, care ne ajuta la rugaciune sa constientizam ca avem in fata noastra insasi persoana reprezentata.

Mai jos aveti informatii despre o tanara pictorita de icoane bizantine (icoana de mai sus este realizata de ea). Puteti sa faceti comenzi de icoane prin telefon.

ANTONELA ILIE – Pictor de Icoane Bizantine

Tel: 0766 432 724, 0756 100 596

27 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Aveti perfecta dreptate. Am vazut si in pangare obiecte ciudate, care cu greu pot fi asociate cu ortodoxia. Dar mai si varianta icoanelor populare.

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Am vazut intr-un magazin de haine si incaltaminte chinezesti detinut de patroni chinezi...am vazut bratari cu sfinti de vanzare...am ramas surprinsa si intrebandu-l pe patron care era la vanzare de unde le are a spus ca sunt produse in China...in China comunista si cam atee.

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    E bine ca a fost semnalata aceasta problema. As mai adauga faptul ca icoana trebuie pur si simplu studiata inainte de a fi cumparata. Am vazut sfinti pictati in icoane de la pangare si in bisericile noastre romanesti care au mana dreapta pictata in stil masonic. Adica degetul mic si degetul aratator sunt intinse! Nu este canonic asa ceva.

    Daca degetul aratator si degetul mic sunt intinse, iar degetul inelar si degetul mijlociu de la mana dreapta sunt indoite se imita semnul masonic care semnifica faptul ca ne inchinam zeului de vrajitorie Pann sau Cernunnos. ,,Ceornai" in limba rusa insemna ceva negru!

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Consider laudabila aceasta initiativa...... Oferta din pangare privind icoana, e cea mai buna modalitate de a face educatie in acest sens credinciosilor. Intr-adevar, litografia dupa o icoana canonica, bizantina, este o solutie, dar parca si cu asta nu trebuie exagerat...Cel putin pe mine ma apuca jalea cand, pe oriunde ma duc, vad pangarele ticsite cu litografii. Si ma gandesc ca inadins Dumnezeu ni se descopera atat de putin, oferindu-ni-se prin aceste imagini sterse despre el... Nu poate, ci atata cred ca meritam...

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Nu cred ca icoanele litografiate sunt o problema, atat timp cat ele sunt copii ale unor icoane bizantine. Mai degraba icoanele in care chipurile Maicii Domnului sau a sfintilor sunt zugravite necanonic, cu buzele parca ar fi rujate iar sprancenele smulse, cu trasaturi ascutite si cu un fundal roz, de parca autorul a surprins personaje de la un salon de infrumusetare. In zugravirea icoanelor pe langa talentul daruit de Dumnezeu, trebuie trairea ortodoxa a zugravului.
    Doamne ajuta.

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @ osoramaimica
    Eu am plans cu adevarat cand am vazut intr-o biserica icoana unui sfant pictata intr-un mod necanonic, imitand semnul maonic despre care am amintit mai sus. Degetul mic si degetul mare formau in mod obraznic niste coarne! Mana dreapta era ridicata in sus, adica nici urma de smerenie nu transmitea. Apoi culorile erau de-a dreptul tipatoare.

    Am mers acasa si am verificat semnele masonice si mi s-a facut parul maciuca dupa ce am vazut semnificatia. Am mers apoi la cateva biserici din Bucuresti repictate de curand. M-a cuprins jalea cand am vazut ca in locul icoanelor in care Iisus fusese pictat ca imparat astazi o mana ce reprezinta semnul masonic se ofera sa fie sarutata de crestini!

    Cateva zile n-am fost buna de nimic. Am venit acasa si mi-am verificat icoanele. Da, si eu aveam cumparate icoane pictate necanonic. Ma intrebam de ce la un anumit sfant nu pot avea evlavie. Cand m-am uitat mai bine, am vazut ca mana sfantului idica semnul masonic! Bineinteles ca am alergat prin oras si am cautat una pictata canonic.

    Bine e sa avem icoane de calitate din punct de vedere duhovnicesc, in primul rand. Iar pictorii de icoane trebuie sa stie ca icoana nu e un tablou care sa impresioneze prin colorit!

  7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Rectific: Degetul mic si degetul aratator formau in mod obraznic niste coarne. Erau chiar dispuse putin oblic!

  8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Ceva chiar interesant despre Corneliu Zelea Codreanu.
    http://www.realitatea.net/o-emisiune-a-eugeniei-voda-se-lasa-cu-scandal-la-tvr_778740.html

  9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Nu inteleg ce este cu Metanoia.
    Ii promovati sau sunt pe post de "aşa, NU?
    Ce legatura au cu ortodoxia tinerii aceia in extaz care işi falfaie braţele, ca altfel nu ii remarca Mantuitorul?
    Altarul nu l-am observat dar orga electronica sare'n ochi!!!

  10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Poate cineva sa-mi raspunda daca sunt canonice aceste icoane: http://icoanebizantineortodoxe.wordpress.com/25/ ? Multumesc!Doamne ajuta!

  11. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @d'a lu'preda,ce vrei sa spui?Ce Metanoia?Care Metanoia?Unde ai vazut asa ceva?!?

  12. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    n-are legatura cu subiectul articolului, dar trebuie stiut:

    http://theologhia.wordpress.com/2010/12/03/romanii-vor-avea-buletine-cu-cip-si-amprenta-digitala-din-iulie-2011/

  13. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Mare parte din vină o poartă magazinele bisericeşti sau cele din mănăstiri care vând asemenea produse doar de dragul de a scoate profit. Un rol important în educarea oamenilor îl au preoţii şi magazinele care vând aşa ceva, lumea cumpără de multe ori ceea ce îi este oferit.
    Doamne ajută.

  14. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @antidemocratie,
    Dacă vrei să afli cu adevarat cine a fost Corneliu Zelea Codreanu, citeşte cartea "Un an lângă Căpitan" scrisă de Ilie Tudor, tatăl cântăreţului Tudor Gheorghe.

    Condamnat, în anii 1950, de regimul comunist, la 22 de ani de muncă silnică – din care a executat 6, până la amnistia generală din 1964 – Ilie Tudor a fost unul din cei 70 de copii săraci luaţi din satele Olteniei si crescuţi, la iniţiativa lui Corneliu Zelea Codreanu, la sediul legionar din strada Gutenberg, din Bucureşti, cu scopul de a studia Comerţul, în perspectiva mai lungă a realizării unor structuri economice cu ajutorul cărora, legionarii doreau să elimine dominanţa elementelor alogene din acest sector, nu prin violenţă, ci prin concurenţă.

    http://www.miscarea.net/nita-un-an-langa-capitan.htm

  15. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @Gabi M.

    La icoanele Sfintilor Vasile, Nicolae, Andrei si Ioan Botezatorul se vede bine semnul masonic. La icoana Mantuitorului este putin mai discret. Da cautare ,,Semne masonice" si vezi ca in aceste icoane se imita semnul masonic pentru mana dreapta care inseamna ,,Urecheata Dumnezeu. Zeul de vrajitorie Pan sau Cernunnos.''

    Am trecut azi pe la o manastire. Avea la pangar numai icoane pictate. Icoana Sfantului Vasile arata cam la fel ca in imaginea postata de tine. Probabil exista niste sabloane.

  16. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    o intrebare totusi ramane....cati isi permit sa-si cumpere o icoana pictata... o alternativa (mult mai ieftina) ar fi copii lipite pe lemn

  17. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Mi-e tare draga icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului de la Manastirea Neamt. Mi-am cumparat mai multe copii ale acestei icoane. Cred, insa, ca imbracamintea metalica a fost facuta de un evreu.

    Elementul decorativ de baza de pe imbracamintea Pruncului Mantuitor este steaua cu sase colturi! Iar pe imbracamintea Preasfintei Nascatoare exista trei stele mari bineinteles cu sase colturi! Adica trei de sase! Cred ca ar fi bine ca aceasta imbracaminte metalica sa fie refacuta.

  18. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Stiti cumva adresa de email a doamnei pictorite Antoanela Ilie. As vrea sa o contactez pe mail daca se poate. Va multumesc.

  19. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    http://www.nictulban.blogspot.com/

    Fratilor , ooo dragi frati buni ! Subiectul e imens . Citind aici asa de-o schioapa titlul m-am cutremurat. Si doar 18 comentarii? Icoana asta smerita si muta trece neobservata in toate spatiile prin care ne perindam. Si dati-mi voie sa constat ca e la fel de batjocorita ca in veacul iconoclast .
    Vinovati?! Toti suntem. Reconcilierea intre noi tot icoana o face. Voi reveni pe subiect !

    ps:pictor iconar

  20. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Draga Antonia,
    referitor la problema semnalata de tine, in acest sens iti recomand sa te uiti in cartea "Erminia Picturii Bizantine" la pagina 348, modul de schitare al degetelor in pictura bizantina. Daca ceea ce ai vazut la pangare imita cele ce vei observa cu atentie in Erminie, atunci nu este nici o problema in cazul acelor picturi. Intr-adevar o icoana bizantina trebuie pictata intr-un climat duhovnicesc, cu post, rugaciune, infranare, smerenie. Spre acestea trebuie sa tinda un pictor bisericesc.
    Doamne ajuta!

  21. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Pentru Dl Constantin, administratorul site-ului. Daca sunteti de acord, putem sa le lasam adresa de e-mail celor interesati. Aceasta este: [email protected]
    Multumiri fratelui Ioan. Toate cele buna! Doamne ajuta!

  22. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Pentru Dl Sorin,
    Dorim ca aceste icoane bizantine sa ajunga in casele cat mai multor romani, de aceea pretul lor nu este ridicat. pentru detalii va rugam apelati nr de tel. : 0766.432.724. Multumim inca odata Apologeticum.
    Doamne ajuta!
    Antonela Ilie

  23. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @Antonela
    Eu vreau sa atrag atentia asupra faptului ca undeva, in vreo sursa de informare cineva a ,,strecurat'' o greseala. Caci nu cred ca pictorii au creat de capul lor icoane in care degetul mic si aratatorul sunt intinse, iar mijlociul si si inelarul sunt indoite aproape ca in semnul masonic. Denumirea de ,,icoane bizantine'' nu cred ca ar trebui sa implice si includerea unor semne masonice.

    Pana la aparitia internetului prea putini stiau semnele masonice. Eu te rog sa dai cautare ,,semne masonice'' si urmareste semnul masonic pentru mana dreapta, apoi, picteaza cum iti dicteaza constiinta.

    In fata unei icoane pictate in care degetul mare, degetul mic si inelarul sunt unite, iar degetul aratator si mijlociul sunt incrucisate simt evlavie. In timp ce icoana in care fata sfantului este respingatoare, iar mana dreapta are semnul masonic ma indeamna s-o ocololesc! Nu ma inchin la astfel de icoane.

  24. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Ehe,daca oamenii ar vedea si dincolo de spoiala....sunt iconar si,din pacate,stiu ce inseamna sa ti se ceara imitatii de doi bani.Si ma refer la acele kitch-uri rusesti,sau cu influente foarte occidentale.Imi place icoana Antonelei.Icoanele mele pot fi vazute pe ionicaicoane.blogspot.com sau pe adresa mea de faceboock ' turtusan ionica'

  25. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Un mesaj pentru Haiduc.
    In manastiri se pot picta icoane autentice daca are cine sa se priceapa la asa ceva, ca nu in toate manastirile au in obste pictori iscusiti.Cat despre profit nu cred ca asta se intentioneaza , calugarii isi castiga existenta din lucrul mainilor lor fie facand litografii, fie picatnad icoane, problema este ca la munca pe care o depun nu e normal si nici etic sa puna un pret de nimic, si apoi oamenii se uita de obicei la ce-i mai ieftin si putini sunt cei care-si permit sa cumpere o icoana picatata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*