Proorociile din Vechiul Testament despre Nasterea Domnului

“Si tu, Betleeme Efrata, desi esti mic intre miile lui Iuda, din tine va iesi Stapanitor peste Israel, iar obarsia lui este dintru inceput, din zilele vesniciei” (Miheia 5,1).

Vechiul Testament este plin de profetii despre Domnul nostru Iisus Hristos. Toate aceste profetii s-au implinit dupa cum au fost scrise, in persoana lui Iisus Hristos. Este desigur imposibil sa redam aici profetiile tuturor profetilor Vechiului Testament, care s-au implinit in persoana Lui. Vom relata acele profetii de la care orice simplu cititor poate conclude ca Iisus Hristos nu S-a facut om intamplator, ci s-a proorocit ca se va face om, ca se va naste din Fecioara Maria, ca va fi rastignit, ca va invia si ca va veni la noi iarasi la a doua venire ca sa judece vii si mortii.

Asadar toate amanuntele vietii lui Iisus Hristos care sunt indispensabile pentru mantuirea noastra au fost profetite cu multa vreme inainte ca Hristos sa se nasca. Astfel Isaia, care a trait cu 700 de ani inainte de nasterea lui Hristos, a profetit nasterea Acestuia din Fecioara Maria.

Iata, Fecioara va avea in pantece si va naste Fiu si vor chema numele Lui Emanuel, care se talcuieste: Cu noi este Dumnezeu” (Isaia 7,14). Profetia lui Isaia s-a adeverit cand Arhanghelul Gavriil a fost trimis de la Dumnezeu in Nazaret la Fecioara Maria careia i-a zis: “Bucura-te ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei … Si iata vei lua in ptntece si vei naste fiu si vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare si Fiul Celui Preainalt Se va chema …” (Lc. 1,28-32).

Alta profetie care adevereste despre persoana lui Iisus este profetia lui Ieremia, care a trait cu 600 de ani inainte de Hristos.

Glas din Rama s-a auzit, plangere si tanguire multa, Rahila isi plange copiii si nu voieste sa fie mangaiata, pentru ca nu sunt” (Ier. 31, 15).

Profetia s-a implinit cand regele Irod, vazand ca magii nu l-au mai instiintat despre Hristos, precum promisesera, a trimis si a ucis 14.000 de prunci, cu speranta ca intre acestia va fi gasit si Hristos. Este cunoscut ca Iuda vazand ca Iisus invata despre moartea Sa, L-a vandut arhiereilor pe 30 de arginti si “a mers si s-a spanzurat“, dupa cum spune Sf.Evanghelie.

Ca Hristos va fi tradat pe 30 de arginti aflam de la profetul Ieremia si Zaharia, cu multe sute de ani inainte. Iata profetiile respective: “Si a primit 30 de arginti cat m-au cinstit fii lui Israel” (Ieremia) “si Mi-au cantarit simbria Mea 30 de arginti” (Zaharia).

Dar oare Iacob, unul dintre cei trei patriarhi ai lui Israel, nu a profetit si el venirea lui Hristos, ca va veni din neamul lui Iuda ? Iacob, de asemenea, cand si-a chemat fiii pentru a le spune cele viitoare, a profetit si despre venirea lui Antihrist, ca va veni din neamul lui Dan. Cum a vazut Iacob cu mii de ani inainte ca se va naste Hristos si, mai mult, ca va fi din neamul lui Iuda ? Asa cum s-a implinit profetia despre venirea lui Hristos asa se va implini si cea care vorbeste despre venirea lui Antihrist.

Vom aminti si o alta profetie care vorbeste cu precizie despre intrarea lui Iisus in Ierusalim inaintea sarbatorii Pastelui, ziua Floriilor, unde oamenii l-au intampinat cu ramuri de palmier si de maslin, in timp ce Iisus venea pe manzul asinei. Si aceasta intamplare a fost facuta cunoscuta de profetul Zaharia cu sute de ani inainte. Respectiva profetie suna in felul urmator: “Bucura-te foarte, fiica Sionului … iata Imparatul tau vine la tine drept si biruitor; smerit si calare pe asin, pe manzul asinei” (Zaharia 9, 9).

Ajunge cate am amintit din profetii mici, pentru a convinge pe cititorul binecredincios ca sa nu aiba indoieli ca profetiile s-au implinit in persoana lui Hristos.

Intreg Vechiul Testament este plin de astfel de profetii care vorbesc despre evenimente din viata lui Hristos.

Si cu toate acestea, exista inca oameni care au indoieli ca Hristos este Mesia, Fiul lui Dumnezeu, adica evreii si nefericitii care-l asteapta pe Antihrist pentru ca sa se proclame Dumnezeu, dupa cum vom arata mai jos.


“Eu am venit in numele Tatalui Meu, si voi nu ma primiti; daca va veni altul in numele sau, pe acela il veti primi” (In. 5,43).

8 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Nasterea Domnului nostru Iisus Hristos cu pace,sanatate si cu binecuvantari pentru fratii mai mari si mai mici de la Sfanta Manastire Petru Voda in frunte cu mult iubitul nostru Parinte Justin Parvu! Asemenea fratelui admin! Doamne ajuta!

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Buna seara.

    Scriu cu o rugaminte de lamurire.Poate cineva sa-mi spuna de ce Iosif (stanga jos) este reprezentat in icoana de mai sus cu aureola in jurul capului?Cunostintele mele de iconografie sunt aproape inexistente dar credeam ca doar sfintii si ingerii au aureole,iar Iosif,din cate stiu,este considerat sfant doar de catre papistasi nu si de catre ortodocsi.Ma insel in vre-o privinta?Nu cred ca icoana in discutie este eretica.

    Daca poate cineva sa-mi clarifice nedumerirea,il rog sa o faca si ii multumesc anticipat.

    O seara placuta si Doamne ajuta.

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @Bmihai
      Biserica il cinsteste ca pe Dreptul Iosif. Papistasii nu sunt de luat in seama cu nimic...

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @admin
    Am inteles.
    Multumesc mult pentru raspuns.

  1. Pingback: STIRILE ZILEI (24.12.2010) « Saccsiv's Weblog

  2. Pingback: STIRILE ZILEI (24.12.2010) « Saccsiv's Weblog

  3. Pingback: STIRILE ZILEI (24.12.2010) « Saccsiv's Weblog

  4. Pingback: STIRILE ZILEI (24.12.2010) « Saccsiv's Weblog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*