Grecia se vinde. De la protestele de strada la deznationalizarea companiilor de interes strategic

Grecia a anuntat joi accelerarea planului de privatizare pe trei ani prin care spera sa obtina 7 miliarde de euro vanzand si valorificand companiile de stat si alte active, transmite Reuters.

Consultanti financiari si juridici vor fi angajati imediat pentru a conduce negocierile privind extinderea drepturilor pentru operarea Aeroportului International din Atena, pentru gasirea unui investitor strategic al producatorului de armament EAS, Posta Elena si sistemul loteriei de stat, dar si pentru valorificarea participatiilor detinute de statul grec la operatorii de gaze naturale DEPA si DESFA.

Drepturile de concesiune de la Aeroportul International din Atena, unde statul detine o participatie de 55%, au fost deja acordate grupului german Hochtief pentru 30 de ani, in 2001,potrivit realitatea.

Grecia cauta sa concesioneze aproximativ 850 de porturi de iahting si cateva aeroporturi regionale, inclusiv doua din insula Creta – o populara destinatie turistica.

Reamintim ca zeci de mii de angajati de la stat si din sectorul privat au protestat in Grecia, fata de masurile de austeritate anuntate de Guvernul elen.
Protestele sunt unele violente si au loc in capitala Greciei, Atena. Oamenii au vandalizat mai multe cladiri si magazine si au aruncat cu pietre si cocktailuri Molotov in fortele de ordine. In plus, mai multe masini au fost incendiate, iar doua hoteluri au fost atacate.

poza 1

In fata Parlamentului, manifestantii l-au agresat si ranit pe fostul ministru conservator al Transporturilor, Kostis Hatzidakis, noteaza Reuters. Demnitarul a fost atacat de protestatari furiosi care strigau “Hotilor sa va fie rusine!”. Fostul ministru a fost lovit cu pietre si bate, dar a reusit sa intre in cladirea Parlamentului. Martorii spun ca fata acestuia era acoperita de sange.

poza 2

Potrivit Politiei, in strada sunt aproximativ 15.000 de oameni, nemultumiti de reducerile salariale anuntate de autoritati, scrie Le Figaro.

De altfel, scaderea lefurilor este principalul motiv al acestei miscari.

“Istoria se scrie in strada: FMI-UE, veti vedea!” se poate citi pe unul dintre bannere, in timp ce pe un altul scrie: “Jos cu junta”, facand referire la dictatura militara prin care a trecut Grecia. Printre sloganuri puteau fi remarcate mai ales atacurile la adresa Uniunii Europene si a Fondului Monetar International, care au cerut noi masuri de austeritate pentru bugetul pe 2011, pentru a continua asanarea bugetara a tarii, care in primavara se afla intr-o situatie de cvasifaliment.

Autoritatile elene au luat masuri speciale de securitate la Atena, pentru a evita violente de amploare.

poza 3

Pe langa aceste proteste Grecia este paralizata, miercuri, de o greva generala. Toate zborurile spre sau dinspre Grecia sunt anulate pentru cel putin 24 de ore. De asemenea traficul feroviar, serviciile maritime sunt blocate din cauza acestei grevei, noteaza AFP. Scolile, spitalele si serviciile sectorul public sunt afecatate de greva generala.

Greva este a saptea de acest gen care are loc in Grecia si vine dupa ce, marti, parlamentul elen a adoptat o lege care prevede o noua runda de reduceri salariale si relaxarea legilor muncii. In domeniul privat noile reglementari vizeaza ca angajatorii au dreptul sa isi concedieze angajatii fara preaviz.

In plus, saptamana viitoare, parlamentul elen va vota si bugetul pentru 2011, care prevede noi taieri in vederea reducerii deficitului bugetar la 7,4% din Produsul Intern Brut, de la aproximativ 9,4% din PIB in 2010.

Intre timp, compania Tarom a anuntat ca si-a anulat mai multe curse spre si dinspre Grecia ca urmare a grevei controlorilor de trafic aerian eleni. De asemenea , alte 26 de zboruri din si spre Cipru au fost anulate, circa 4.500 de pasageri fiind afectati.

Ministerul roman de Externe ii sfatuieste pe cetatenii din tara noastra sa evite calatoriile in Grecia, iar cei care trebuie sa ajunga neaparat in aceasta sunt sfatuiti sa contacteze, in prealabil, compania aeriana/feroviara/navala pentru reconfirmarea orarului.

sursa: ziare.com

4 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Tot omul se vinde, nu numai Grecia.
    Chiar si intre apostoli s-a infltrat necredinta, dar printre niste oameni atat de moderni si sofisticati.

    In vremurile cele din urma, amagirea va fi atat de mare incat si cei prea-alesi vor fi inselati.

    Ca pietrele safirului. Atat de rari vor fi cei care nu-si vor pleca genunchii lui Baal (compromisului)

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Poza din articolul asta, se refera la Grecia, dar este foarte tare si se aplica la fiecare stat ocupat miseleste, prin tratate strategice semnate cu fiecare conducere tradatoare de tara in parte, de catre Imperiul Uniunea Europeana...

    Conducatorii fiecarui stat ocupat de UE ling servili talpile birocratilor "europeni" de la Bruxelles in timp ce strang fara mila cureaua propriilor cetateni.

    Geniala poza!

  1. Pingback: STIRILE ZILEI (18.12.2010) « Saccsiv's Weblog

  2. Pingback: CARICATURA ZILEI (20.12.2010): „Conducatorii” statelor sunt slugoi cu stapanii lor si nemilosi cu cetatenii … « Saccsiv's Weblog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*