Aviz negativ pentru cartile electronice de identitate a minorilor sub 14 ani: "utilizarea datelor biometrice prezinta riscuri speciale, constituind date sensibile"

Conform Ordonantei de urgenta 97/2005 era prevazut pentru copiii cu varsta incepand de la 6 ani, sa poata detine carte de identitate electronica, in vederea calatoriei in strainatate. Acesta era un mod de a se renunta la pasapoarte, unde se obtinuse o alternativa, fara cip. Si probabil, fiind cu mult mai ieftina, multi parinti ar fi preferat  pentru copiii lor varianta cartii electronice de identitate in locul pasaportului.

Dar iata ca ni se serveste altceva, pentru a ne amagi ca ni se respecta niste drepturi; si anume faptul ca s-a renuntat la cartea electronica de identitate pentru minori sub 14 ani. Chiar nu e nimic imbucurator, caci problema a ramas la fel de grava. Pai daca se recunoaste chiar de catre ei ca, citam: “utilizarea datelor biometrice prezinta riscuri speciale, constituind date sensibile”, atunci de ce nu ar fi valabila aceasta problema si pentru persoanele cu varsta peste 14 ani? Pe baza acestei declaratii trebuie sa se dea aviz negativ total cartilor electronice de identitate, ce contin date biometrice: imaginea faciala si amprenta a doua degete. Mai ales daca aceasta este ceruta de catre persoana in cauza, ce nu este de acord cu colectarea datelor sale biometrice, ca si cum ar fi un infractor. Legile CEDO cu privire la dreptul la viata privata sunt astfel incalcate. Aceste carti de identitate electronice constituie un pericol pentru toate categoriile varsta, iar daca din motive de constiinta religioasa, o persoana nu accepta acest nou tip de act, trebuie sa i se respecte alegerea.

Un alt detaliu trecut cu vederea este acela ca noile carti electronice de identitate vor contine semnatura electronica, conform ART. I, 11, alineatul (4) din OUG 97/2005:

Cartea electronică de identitate permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale Ministerului Administraţiei şi Internelor sau terţe şi identificarea pe bază de semnătură electronică, în condiţiile Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică şi ale prezentei ordonanţe de urgenţă.

Sa nu ne amagim ca pe oficiali chiar ii intereseaza drepturile noastre la viata privata, la intimitate sau mai ales cele de constiinta religioasa, cum ar fi libertatea de alegere cu care ne-a lasat Dumnezeu. Gasca ce este acum la conducere accelereaza parca mai frenetic pe introducerea acestor catuse electronice, de inrobire a oamenilor in sistemul lor totalitar, neonazist. E drept ca nu-i putem cere presedintelui Basescu sa devina mucenic, caci asta l-ar asteapta daca ar avea demnitatea organizarii unui referendum, in care poporul roman sa decida in problema actelor cu cip.

Mai jos redam hotararea Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal:

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal şi-a exprimat avizul negativ faţă de proiectul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români şi pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 102/2005 privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European.Prin modificările aduse acestor acte normative se intenţionează eliberarea opţională a cărţii de identitate electronice pentru copii de la vârsta de 6 ani şi a cărţii electronice de rezidenţă pentru copii de la vârsta de 12 ani, ceea ce aduce atingere dreptului la viaţă privată al minorilor lipsiţi de capacitate de exerciţiu raportat la colectarea şi stocarea datelor biometrice ale acestora (imaginea şi amprenta a două degete)

Autoritatea naţională de supraveghere a cerut ca vârsta minimă să fie de 14 ani, deoarece de la această vârstă minorul are capacitate de exerciţiu restrânsă şi în acelaşi sens sunt şi reglementările sistemului Eurodac (ce conţine datele solicitanţilor de azil şi ale străinilor reţinuţi la trecerea ilegală a unei frontiere externe).

Vârsta minimă de 14 ani este recomandată şi de Autoritatea Europeană pentru Protecţia Datelor, pentru că utilizarea datelor biometrice prezintă riscuri speciale, constituind date sensibile.

De asemenea, recomandările de la nivelul grupurilor de lucru ale Comisiei Europene au precizat că folosirea datelor biometrice trebuie restricţionată pentru minori la vârsta utilizată în bazele de date biometrice de la nivel comunitar, cum este Eurodac (minim 14 ani).

Autoritatea naţională de supraveghere a cerut stabilirea vârstei minime  de 14 ani şi pentru emiterea cărţii electronice de rezidenţă, în cazul străinilor.

No comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Ce-am vazut pe TVR1 la stirile orei 20, mi s-a parut ca e bine; am vazut un ieromonah cunoscut celor care va citim siteul, si m-am bucurat, de asemenea a fost aratat si cel care a vorbit de pericolul inaintarii spre pecetluire, si a mai vorbit o persoana foarte frumos, care a spus ca sunt ilegale aceste incalcari ale drepturilor omului.
    Si, cu toate ca la sfarsit au strecurat ideea ca in cele din urma va trebui toti sa avem astfel de acte, totusi eu gandesc ca "cele din urma" le stie numai Domnul cand vor fi.
    Oricum populatia a fost sensibilizata ca sunt periculoase, si cred ca asta e bine.
    Dar poate ca mai vine vreun comm de la macar unul care a participat, ca sa aflam mai multe.
    Doamne ajuta-ne ! Amin.

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Harul Sfantului Duh,dobandit de fiecare din noi la Sfantul Botez,trebuie sa ramana la fel cum l-am primit.Si asa il ne patam grav prin pacatele noastre,dar cum sa ne lepadam de Hristos prin scarbavnica pecete continuta de cipul satanic?
    ORTODOXIE sau Moarte!

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Am fost acolo si pot sa va spun cum a fost.
    Am fost o mana de oameni, din pacate.
    In afara de cie de la ONG-uri si de o grmada de reporterite plictisite sau unele chiar rau intentionate si tendentioase cum era ce de la PRO TV (lucru care nu cred ca mira pe numeni din cei care urmaresc acest blog), am fost vreo 5-6 "civili".
    Eu am fost cu familia, inclusiv cu fiul meu care are 15 ani si este mai matur decat multi altii mai mari si chiar carunti.
    Discutiile au durat vreo 2 ore si jumatate, au fost prezentate puncte de vedere pertinente ale ONG-urilor si avocatilor prezenti si ale parintelui Ioan de la Petru Voda, dar stirea de la TVR este vaga, tendentiosa si manipulatorie.
    A fost la un moment dat prezentat un domn agitat, care era nu stiu ce mare specilalist in domeniul informaticii si care ne-a vorbit despre "lumea minunata" a informatiei digitale in care urmeaza sa traim noi toti, a fost singura persoana care a ridicat vocea destul de tare, a fost agitat, era practic ca un indracit (spunea ca nu crede in nr lui antihrist si chiar are la nr de tel 666).
    Reprezentatii MAI au fost de cateva ori incurcati de anumite intrebari dar au fost inflexibili, adevarari militieni.
    In concluzei, pacat ca multa lume e pe bloguri toata ziaua, dar cand e ceva concret de facut este ocupata cu altele.
    NU vreau sa judec pe nimeni, dar am avut un gust amar cand am vazut ca suntem o mana de oameni, maxim 50 de oameni (in afara de presa).
    Cam asta a fost...

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Am recitit ceea ce am scris mai sus.
    Nu m-am contrazis, am fost 50 de oameni, dintre care 5-6 civili si restul ONG-uri.

  5. un fir de praf

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    daca nu fac CI or sa aiba grija sa scoata carduri de sanatate si sa nu te mai primeasca laDR fara ele pt ca vrasmasul e Viclean si -va insela de va fi cu putinta si pe cei alesi- pt ca la noi in ardeal pr nusunt inpotriva actelor ,singurii sunt calugarii din Neamt PETRU VODA,SIHASTRIA,BISTRITA etc,si daca oameni au duhovnici care sunt pt sistem ce sa faca,sunt si ei deacord.Am si eu un prieten si coleg de munca care este in tema dar a acceptat permisul pt ca pe cel vechi il pierduse si tot timpul e pe net dar daca pr. nu zic nimic, poate chiar si de frica ierarhului . In TG Mures un singur pr am auzit ca afost in ATHOS si un pr de acolo9 ia zis ca -tu si copii tai veti trai Sfarsitul si mai e un pr care ne mai viziteaza orasul de cateva ori pe an pt ca locuieste in Grecia pe dansul l-am auzit in predici ca vorbea oamenilor de Sfintenia pr Iustin si de patimirea SFINTILOR INCHISORILOR ,si cam atat cu marturisirea in TG M ,daca oameni nu citesc o carte sau sa foloseasca net in scopuri bune de unde sa stie . IERTETI .DOAMNE AJUTA-NE

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Gabi,esti un om trist ptr. ca ati fost putini...e adevarat,asa pe net suntem milioane dar fata in fata cu autoritatile sau protestand pentru drepturile noastre,suntem extrem de putini.
    Sa-ti spun ceva,crezi ca daca s-ar face apel de catre parintii nostri duhovnici sa iesim in strada si in frunte cu ei sa ne cerem drepturile noastre de Crestini,nu am fi milioane pe strazi? Dar cum sa mai fie asa ceva cand lor le este spaima nu de Dumnezeu ci de faptul ca vor fi caterisiti daca misca in front?Tocmai in aceasta perioada pe postul trinitas in mod clar s-a transmis un semnal tuturor celor din BOR,indiferent de treapta pe care se afla,despre cum se face ascultare incepand cu diaconii fata de cine si cum se face ascultare,ptr. ca acel profesor ne 'explica' noua mirenilor cam cum sta treaba cu ascultarea insa in mod expres se reitera mesajul de ascultare trimis de al mai inalt mason din varful BOR,asa ca ori noi intr-adevar suntem singuri si parasiti de pastorii nostri ori mai avem ceva sanse de la Bunul Dumnezeu pe acest pamant.Si inca ceva Gabi,daca maine plecam din aceasta lume pentru crezul nostru,apoi tu esti fericit pentru ca ai lasat pe cineva sa mai lupte pentru acest crez in continuare."Fericiti cei izgoniti pentru dreptate,ca a acelora va fi imparatia cerurilor..."Nimic nu se intampla fara voia Lui Dumnezeu.
    ORTODOXIE sau Moarte!

  7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Am uitat esentialul,eu sunt gata oricand sa particip la orice actiune pentru a imi(ne) apara credinta,dar nu in conditiile in care un anunt se face azi la ora 18 iar maine la 12 trebuie sa participam la nu stiu ce intalnire!

  8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Vad ca mai sunt si altii care sa stie ca al mai inalt din biserica e mason.Credeam ca numai eu am aceasta impresie.
    Suntem cam parasiti de cei care ar trebui sa ne apere dar nu trebuie sa deznadajduim pana la urma Dumnezeu ne va trimite un conducator cu frica de Dumnezeu.

  1. Pingback: Sa invatam de la tigani! Despre actele de identitate biometrice (electronice). VIDEO / DOCS | Victor Roncea Blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*