AUDIO: Dezbaterea publica de la MAI pe tema cartilor electronice de identitate

Descarca MP3

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=axveL7Ho4wE]

Mai jos puteti citi documentul inmanat reprezentatilor MAI de catre Asociatia Nationalǎ a Cadrelor Militare in Rezervǎ si Retragere Filiala Jud. Vrancea  “Stefan Cel Mare”

CATRE,
MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR
DIRECTIA LEGISLATIE

Prin prezenta ne exprimam ingrijorarea fata de prevederile Ordonantei pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani si pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.102/2005 privind libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European.

Documentul in cauza  ridica o serie de probleme atat din punct de vedere juridic de drept intern si international, cat si economice, dar mai ales probleme de morala si de siguranta nationala.

Vom face o succinta analiza a criticilor pe care le supunem atentiei dumneavoastra.

1.  „ART. I – Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani,…, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 290/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza, dupa cum urmeaza:

8. Articolul 10 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

,,(1) Furnizarea sau verificarea unor date cu caracter personal din R.N.E.P. se face la cererea persoanelor fizice sau juridice, in conditiile legii si ale prezentei ordonante de urgenta.

(2) Furnizarea sau verificarea unor date cu caracter personal din R.N.E.P., in cadrul unor actiuni de interes public sau in vederea indeplinirii unor obligatii legale se realizeaza, cu plata corespunzatoare a taxelor prevazute de lege, in baza unui contract incheiat intre Ministerul Administratiei si Internelor, prin Directie, si beneficiar.

  • Intrebare : in ce conditii si la ce date(care sunt ele) cu caracter personal din R.N.E.P. care apartin altor persoane,   concret, pot avea acces persoanele fizice sau juridice ? Aceste precizari  ale legiutorului trebuie facute.

Dupa opinia noastra, accesul la aceasta enorma baza de date vizeaza direct siguranta nationala mai ales in actualele conditii internationale.

2. Art I pct. 8 alin.(3) Prin derogare de la prevederile alin.(2), furnizarea sau verificarea unor date cu caracter personal din R.N.E.P. se realizeaza gratuit, daca legea nu dispune altfel, in baza unui protocol incheiat intre Ministerul Administratiei si Internelor, prin Directie, si:

a) institutiile publice cu atributii in domeniul apararii, ordinii publice, securitatii nationale si justitiei;

b) institutiile publice cu atributii in domeniul realizarii creantelor bugetare prin modalitatile de

executare silita prevazute de lege;

c) casele de asigurari de sanatate judetene si a municipiului Bucuresti, Casa de Asigurari de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti si Casa Asigurarilor de Sanatate a Ministerului Transporturilor si Infrastructurii;

d) Ministerul Sanatatii, autoritatile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti si spitalele judetene, municipale, orasenesti si comunale;

e) Ministerul Finantelor Publice si structurile subordonate acestuia, in scopul urmaririi impozitului pe venit datorat de persoanele fizice;

f) institutiile cu atributii in domeniul protectiei drepturilor copilului si al asistentei si ocrotirii sociale a batranilor;

g) politia comunitara/ politia locala;

f) alte persoane juridice, in conditiile legii.

  • Pornind de la institutiile enumerate mai sus cum este posibil ca un agent al politiei comunitare sau angajat al primariei sa aiba acces la datele mele personale cum ar fi, copiii pe care ii am « din flori »,  sau cate neveste  am  avut  sau ,la amprentele mele sau la amprentele irisului ?
  • Casele de sanatate au baze proprii de date si emit documente specifice asa cum prevad legile in vigoare, deci, nu au nevoie de acces  la RENEP ; ele ,eventual pot adresa cereri punctuale .
  • Intrebare : care sunt  alte persoane juridice aratate de aliniatul f),care au acces la aceasta baza de date ? Lipsa de reglementare prin neprecizarea stricta a lor este foarte periculoasa .

3. Art I pct. 8 alin (4) Contractul prevazut la alin. (2) si protocolul incheiat in conditiile alin.(3) trebuie sa contina in mod obligatoriu destinatia datelor, volumul si structura acestora, suportul pe care se livreaza si masurile de protectie si securitate a datelor prevazute de lege.

  • Intrebare; deoarece ordonanta nu prevede, care este actuala legea in conformitate cu legislatia Europeana care prevede destinatia datelor, volumul si structura acestora, suportul pe care se livreaza si masurile de protectie si securitate a datelor prevazute de lege?

4. Art I pct. 9. Alineatele (1), (2) si (3) ale articolului 11 se modifica …:

(2) In sensul prezentei ordonante de urgenta, prin act de identitate se intelege cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, precum si buletinul de identitate, aflate in termen de valabilitate.

10. Dupa alineatul (21) al articolului 11 se introduce un nou alineat, alin. (22), cu urmatorul cuprins:

„(22) Cartea electronica de identitate si cartea de identitate se elibereaza cetatenilor romani domiciliati in Romania si constituie documente de calatorie, in conditiile Legii nr.248/2005 privind libera circulatie a cetatenilor romani in strainatate, cu modificarile si completarile ulterioare.”

  • Intrebare : In sensul alin (21) rezulta ca Cartea electronica de identitate nu este act de identitate si deci nu prezinta nici o relevanta juridica. Daca se doreste un alt act facultativ de calatorie trebuie sa il numiti altfel fara a folosi termeni de Carte sau Buletin . In continuarea observatiei rezulta din ordonanta ca nu exista nici prevederea ca acest act este facultativ si nici prevederea ca este obligatoriu.
  • Intrebare : de ce se prevede introducerea in Romania a Cartii Electronice de identitate daca nu exista o hotarare la nivel de lege europeana care sa oblige la acest lucru statul ?

5. Art I pct.11. Dupa articolul 11 se introduce un nou articol, art. 111, cu urmatorul cuprins:

Art. 111 – (1) Cartea electronica de identitate este de tip smart card si contine date cu caracter  personal, inclusiv date biometrice ale titularului, in format tiparit si/sau in format electronic, precum si elemente de particularizare si de siguranta.

(2) Datele biometrice incluse in cartea electronica de identitate sunt imaginea faciala si imaginile impresiunilor papilare a doua degete.

  • Intrebare : care este scopul introducerii de cipuri in cartile de identitate deoarece acesta sistem  scade  securitatea  posesorilor, care sunt orcand expusi furtului de  date,  furtului de identitate, sau armelor cu sisteme de interogare amic inamic ?
  • Intrebare : care este actul normativ european care prevede obligativitatea Romaniei de a introduce acest sistem de cipuri in Cartilor electronice de identitate ? De ce nu este trecut concret in ordonanta ?
  • Intrebare : unde se prevede in ce modalitate posesorul poate verifica datele pe care le are inscrise in totalitatea lor si daca ele sunt inregistrate cu buna credinta ?

6. Art I pct.11. alin (3) Continutul de date al cartii electronice de identitate se supune avizarii de catre Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.

  • Obs :

a)     a mai fost o autoritate de supraveghere a fondurilor de investitii si s-a ales praful de banii nostri . Probabil nu se doreste acelasi lucru si cu datele noastre biometrice ;

b)     unde se precizeaza care sunt datele care urmeaza a fi inscrise in Cartea electronica de identitate ;

c)      in ordonanta nu se face distinctie intre normele privind semnatura electronica si date biometrice inscrise in cipuri.

IN CONCLUZIE

Cartea de identitate este documentul emis de Statul Roman pentru cetateni sai pe banii contribuabililor  in conditiile in care institutiile si legile  proprii trebuie sa ii apere.

Uniunea Europeana nu a emis norme obligatorii de implementare a cipurilor electronice specializate in actele de identitate interne.

De asemenea, nu se sustine nici teza, ca acest document este recunoscut si valabil peste tot  in Uniunea Europeana, deoarece sunt state ale uniunii care permit accesul cetatenilor Romani doar cu pasaportul.

Modificarile care trebuie facute atat in infrastructura informationala cat si emiterea  fizica a Cartilor electronice de Identitate, in care sunt introduse cipuri specializate si securizate, necesita acordarea de importante resurse financiare pentru construirea in 2010 a unei platforme pilot destinata testelor asupra noului act de identitate si a sistemului tehnic si informatic, in scopul verificarii, generalizarii si operationalizarii sistemului din Ianuarie 2011.

Ori in actuala criza economica, prin care trece o natiune intreaga, a propune un asemenea act normativ care implica costuri foarte mari, reprezinta asa cum arata Primul Ministru atac la securitatea economica a statului.

Introducerea cipurilor in documentul de identitate duce la scadere securitatii personale a posesorilor care vor fi identificati automat ca sunt Romani la intrarea in magazine sau institutii si de aici poate apare un comportament discriminatoriu, ostil sau chiar provocator din partea personalului.

La fel si in cazul unor conflicte majore, in teritoriul vremelnic ocupat securitatea personala scade daca ai asupra ta o Carte Electronica de Identitate.

Un alt motiv serios de ingrijorare o constituie eruptiile solare , care se vor intensifica in urmatoarea perioada . Peste un anumit nivel a radiatiilor ele distrug memoriile de tip smartcard deci toata baza de date dispare iar Cartea electronica devine inoperanta.

Disparitia prenumelor parintilor si introducerea in locul lor a cetateniei, care s-a dispus prin HG 516/2009 da sentimentul ca parinti naturali in Romania nu mai exista, iar noi am fost creati artificial.   Modalitatea de introducere a cetateniei este incorecta deoarece prin o impartire corespunzatoare a spatiului exista posibilitatea inscrierii tuturor elementelor in spatiul destinat inscrisurilor.

Consideram ca aceasta problema  poate fi rezolvata de prezenta ordonanta .

In acelasi sens va solicitam scoaterea Art. I pct 11 de modificare a art 11 aliniatul (1), (2) si (3) si interzicerea in totalitate a folosirii cipurilor in documentele de identitate.

Consideram total abuziva si folosirea datelor biometrice in cartile de identitate.

Cu deosebita consideratie,

Cpt. C.dor (r)

Ing. Chirica Aurelian

Upload another video

or   Record from webcam

Videos can be…

  • High Definition
  • Up to 2 GB in size.
  • Up to 15 minutes in length.
  • A wide variety of formats

AutoShare

17 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    DRAGII MEI,

    TREBUIE SPUS LA INTREG POPORUL CA ACESTE CARTI DE IDENTITATE CU CIP SUNT LUCRAREA DIAVOLULUI ! ELITELE CARE SLUJESC DIAVOLULUI, LUCREAZA PRIN UNIUNEA EUROPEANA SI URMARESC PIERDEREA SUFLETELOR !!! MARE VICLENIE !!!

    ACCEPTAREA DOCUMENTERLOR DE IDENTITATE CU CIP RFID INSEAMNA LEPADAREA DE CREDINTA, LEPADAREA DE DUMNEZEU ! TREBUIE RESPINSE CU ORICE PRET !!! CLAR !

    DACA TREBUIE SA LUPTAM CU FIARA, O VOM FACE ! HRISTOS ESTE DUMNEZEU SI EL VA FI CU NOI ! SLUJITORII SATANEI AU AJUNS CA SA FACA LEGEA SI VOR PIERDEREA SUFLETELOR ! IMI E GROAZA SA MA GINDESC CE-I ASTEAPTA DACA RAMIN CU SATANA !

    DOAMNE AJUTA !!!

    Mircea

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Sa dea Dumnezeu sa existe macar posibilitatea sa alegem CI-urile actuale, ca alternativa. Desi scopul este sa ne cip-uiasca pe toti. Om trai si om vedea.

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Aceasta initiativa nu poate fi decat o mare porcarie .Inca de acum un an canalul Discovery a facut un reportaj pe aceasta tema prin care realizatorii au demonstrat ca in cazul documentelor electronice furtul de identitate este mult mai facil decat in cazul documentelor clasice.Riscurile la adresa securitatii unei tari cresc nu scad cu astfel de mijloace.Si apoi trebuie sa ne intrebam de ce americanii (de exemplu) care sunt promotorii tehnologiilor de varf si care se confrunta cu riscuri de securitate mult mai mari decat noi nu au apelat la astfel de mijloace.In alta ordine de idei nu am nici cea mai mica incredere in capacitatea politiei romane in a asigura confidentialitatea datelor, asta dupa ce cu ani in urma mergand sa alimentez la o benzinarie am avut neplacuta surpriza ca vanzatoarea sa-mi spuna pe nume dupa ce a bagat numarul masinii in calculator iar alta data mergand in vizita la un prieten acesta mi-a scos din calculator CNP-ul si adresa fara ca eu sa i-le fi dat .Daca vor reusi sa dea legea asta nu voi mai purta niciodat cu mine actele.

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Un alt motiv serios de ingrijorare o constituie eruptiile solare , care se vor intensifica in urmatoarea perioada . Peste un anumit nivel a radiatiilor ele distrug memoriile de tip smartcard deci toata baza de date dispare iar Cartea electronica devine inoperanta.

    Ce mai e si asta?

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    N-a prea avut argumente reprezentantul MAI, dar a avut un sustinator nervos in acela care a zbierat; a ridicat tonul pt ca nici el nu avea argumente; ei sa-si faca acte cu smartcard incorporat.
    Vor sa ne transforme intro tara de analfabeti, la mana hakerilor, deci a infractorilor, a teroristilor.
    Dar ar fi chiar absurd sa primim aceste acte.
    Eu am ales: nu mai am nevoie de asigurare de sanatate, si totusi am o varsta, si nici de tratamente de la dispensar, si nici de internari in spitale, daca asta ma impinge incet incet in bratele lui Antihrist.
    Am farmacia Domnului langa mine; culeg plante vindecatoare din ea, dar o fac cu Domnul.
    Ma dau singur in grija lui Dumnezeu, si sunt sigur ca nu ma va lasa.
    Va multumim pentru materialul audio postat, si pentru toate !
    Doamne ajuta !

  6. un fir de praf

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    ori ce sa-r intampla , noi cerem zilnic de cateva ori in rugaciunea Tatal Nostru -Faca-se voia TA - asa cred ca nu prea o sa rezolvam nimic cu astfel de cereri pt ca daca luam in considerare cati Sfinti ai inchisorilor au fost inchisi degeaba dar au suferit pana la capat .Masonii au stiut sa-si acapareze oameni cu functii de conducere de partea lor si oricine cere p0arerea B.O.R.se stie raspunsul asa ca dupa parerea mea cred ca trebuie sa ne inarmam cu CREDINTA si cu RABDARE. NU VEDETI CA PANA SI INTRAREA IN BLOCURI SE FACE PE BAZA CARDURI,CARTELE etc eu cre ca Sistemul e destul de avansat..ca sa mai putem face ceva atat doar sa nu ACCEPTAM ACTELEsi sa nu facem nici un compromis.DOAMNE AJUTA-NE

  7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Din cate am vazut eu in filmul atasat acestui articol , zicatoarea potrivit carora " caini latra caravana trece " e mai actuala ca oricand.

    Celor din sistem putin le pasa de ce crede poporul, ei vor amprente si cip si cu asta basta.....
    In situatia asta doar rugaciunea ne mai ramane, si sa ne facem bagajul de fugit in padure.....

  8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    O mare porcarie cu aceste carti de identitate

  9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    totusi, daca nu e impus de ue acest buletin cu cip, de ce ne grabim noi sa-l adoptam? inseamna ca sunt tari din ue in care nu exista acte biometrice. de ce sa nu luotam si noi pt a obtine o alternativa la ele? eu cred ca daca ne-am organiza mai bine sau am sustine mai mult sa primim acest drept, am avea o sansa sa ne asculte si pe noi cineva.

  10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Dupa cum au marturisit cei care au fost la dezbtere-au fost foarte putini cei care au participat,desi pe net ne dam mari curajosi.Fapte nu vorbe,oameni buni.Haideti sa ne organizam si protestam.Sa le aratam ca noi i-am pus la putere si noi o sa-i dam jos pe tradatori.

  11. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Atunci nu le mai ramane decat sa ne "inregistreze " precum oile si vitele,nu?
    Ma gandesc f serios cum sa renunt de tot la buletin...
    Sa ne organizam, sa protestam ,sa mergem pana la capat.

  12. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Da, am mai spus-o si pe alt blog. Au fost foarte putini participanti la aceasta dezbatere. M-a durut sa vad sala mai mult goala. CE FEL DE MARTURISITORI SUNTEM ?

  13. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @ Aurora

    " M-a durut sa vad sala mai mult goala. " la ce te asteptai?

    Pe bloguri se manifesta toti, dar cand trebe iesit in strada sau la dezbateri suntem mai mult lipsa.
    Acum circa doi ani la mine la Brasov trebuia organizata o manifestatie anti pasaport biometric.
    Eu si cu inca un prieten de indata ce am scapat de la munca ne-am indreptat spre prefectura acolo unde trebuia sa aibe loc mitingul.
    Cand am ajuns mai erau inca trei oameni din cadrul celor ce au organizat acel miting si ne-au spus ca nu se mai tine caci nu obtinusera toate aprobarile ptr a manifesta acolo SI CA ORICUM IN AFARA DE NOI MAI VENISERA INCA 5 ...deci concluzia s-o trageti voi....

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*