Apel catre Patriarh si Sinodul Sfintei Biserici Ortodoxe Romane. Credinciosii de la Poiana Marului sar in apararea Manastirii si a Parintelui Macarie

Monitorul de Vrancea a publicat azi, cand au inceput la Bucuresti lucrarile Sfantului Sinod, o stire privind situatia de la Poiana Marului:

“Credinciosi din sase comune vrancene si din alte sapte din judetul Buzau, alaturi de primarii lor, au trimis o scrisoare Patriarhului Romaniei prin care-i solicita acestuia sprijinul pentru ca Macarie Besliu (foto) sa nu fie mutat de la Manastirea Poiana Marului. „Preafericite Parinte, va rugam din suflet sa cititi cu atentie aceasta scrisoare si sa veniti la Manastirea Poiana Marului din comuna Bisoca, judetul Buzau, sa verificati care sunt motivele destituirii prea bunului Parinte Macarie si a mutarii sale fara niciun temei, fapt care duce la incalcarea grava a Testamentului Cuviosului Vasile, cu mari riscuri de a zadarnici increderea credinciosilor in Biserica oficiala“, se arata in scrisoarea trimisa Patriarhiei.
In scrisoare, oamenii au povestit mai marilor bisericii romane despre toate faptele mari realizate de Parintele Macarie, care dupa parerea lor ar trebui sa ramana la locul sau, motivat si de faptul ca ar fi avut o activitate ctitoriceasca nu numai in manastire, ci si in imprejurimi. Astfel, Macarie a ajutat la renovarea Bisericii din comuna Jitia si a construit din temelii Biserica din satul Dealul Sarii, din aceeasi comuna. De asemenea, a  cumparat teren in comuna Vintileasca, in punctul Monteoru, in munti, unde  a pus temelia unui schit de calugari. Acum insa, Episcopia Buzaului ar dori sa transforme Manastirea Poiana Marului din manastire de calugari in manastire de maici pe motiv „ca acesti vietuitori nu au prea multe flori prin curte“. Oamenii cred si spun si in scrisoarea inaintata Patriarhiei, ca Episcopia doreste „niste maicute pe post de cameriste in acest colt de rai, pe care ar vrea sa-l transforme in casa de protocol a Episcopiei“. Cum cre-dinciosii nu mai doresc niciun fel de violenta, asa cum s-a intamplat in luna iulie a anului trecut, apeleaza cu o ultima speranta la Patriarh.”, scrie Mioara Robu in Monitorul de Vrancea.

Interesandu-ma la primarii solidari cu Parintele Macarie si credinciosii de la Poiana Marului am aflat ca scrisoarea a fost remisa Patriarhului si fiecarui membru al Sfantului Sinod, in speranta ca ruga acestora va fi ascultata si nu vor urma tulburari si proteste violente, cum s-au inregistrat anul trecut. Totodata am obtinut Apelul catre PF Daniel, pe care il public, integral, mai jos:

Scrisoare a credinciosilor de la Poiana Marului in apararea Parintelui Macarie si a lucrarii sale

Prea Fericirii Sale, Daniel,

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si presedintele Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane

Prea Fericite Parinte Patriarh,

Cu fiasca supunere, noi, fii ai Bisericii stramosesti, cetatenii din comunele Jitia, Chiojdeni, Dumitresti, Nereju, Andreiasu, Reghin – Judetul Valcea si  comunele Manzalesti, Lopotari, Vintila – Voda, Valea Salciei, Cernatesti, Beceni, Bisoca – Judetul Buzau, impreuna cu primarii nostri, va aducem la cunostinta, ca am aflat cu ingrijorare de hotararea luata in Sfantul Sinod, la propunerea Episcopiei Buzaului, de a schimba Manastirea de la Poiana Marului, din manastire de calugari in manastire de maici.

In urma cu un an, o decizie similara, ramase nepusa in aplicare, a starnit violente la adresa oficialilor Episcopiei si, pentru ca dorim sa preintampinam ca starea de tensiune sa creasca in randul credinciosilor, va solicitam sa va aplecati asupra rugamintilor si lamuririlor noastre.

Prea Fericite Parinte, va rugam din suflet sa cititi cu atentie aceasta scrisoare si sa veniti la Manastirea Poiana Marului din comuna Bisoca, judetul Buzau, sa verificati care sunt motivele destituirii prea bunului Parinte Macariei si a mutarii sale fara niciun temei, fapt care duce la incalcarea grava a Testamentului Cuviosului Vasile, cu mari riscuri de a zadarnici increderea credinciosilor in Biserica oficiala. Caci cine poate incalca pe fata cuvantul unui Sfant? Noi, cei de aici, stim care este adevarul si va invitam sa-l gasiti si Prea Fericirea voastra, alaturi de noi. Mai stim sa ne aparam si dreptatea cu dragoste si credinta in exemplul Mantuitorului si al inaintasilor nostri, aparatori ai Ortodoxiei si nevoilor neamului romanesc, drept pentru care va informam:

Aceasta manastire, leagan al spiritualitatii si culturii romanesti, a fost infiintata si dezvoltata de Cuviosul Vasile de la Poiana Marului, pentru a carei sfintita vietuire Biserica Ortodoxa Romana a hotarat sa il canonizeze. In testamentul sfintiei sale a hotarat ca aceasta manastire sa fie pana la sfarsit numai de calugari, dorinta ce i-a fost indeplinita pana in zilele de astazi, de aproape 300 de ani, cu exceptia unei mici perioade din timpul regimului communist. Prea Fericirea Voastra, noi, fii Bisericii neamului, nu intelegem de ce tocmai Sfantul Sinod doreste sa-i incalce ultimul cuavnt si sa o transforme in manastire de maici si ne temem ca aceasta decizie pripita a fost luata fara cunostinta asupra testamentului Cuviosului Vasile. Cum este posibil ca un intaistatator al unei Biserici Ortodoxe sa nu autentifice, poate din greseala sau din graba, sfintenia unui cuvios canonizat in propria-i Biserica? Pentru ca, sa ne iertati, din moment ce i se incalca hotararile si testamentul, atunci inseamna ca Prea Fericirea Voastra si Sfantul Sinod risca sa nu il mai considere sfant. Oare ce ar zice celelalte Biserici surori Ortodoxe de o astfel de fapta de necinste a propriilor sfinti?

Aici, dupa cum poate stiti, nu a fost manastire de maici decat in perioada comunista, cand erau trei maicute varstnice, care se ocupau doar de administrarea manastirii, nefacand slujbe. Din anul 1990, aceasta manastire si-a reluat activitatea ca manastire de calugari, prin numirea ca Staret si preot duhovnic a preacuviosului protosinghel Macarie Besliu, un fiu al acestor meleaguri, cu multa dragoste de Dumnezeu, care a reusit sa continue activitatea duhovniceasca inceputa de Sfantul Vasile de la Poiana Marului, si sa faca din Manastirea Poiana Marului un mic si sfant “Athos al Romaniei ortodoxe”.

Sfintia sa la inceput a fost singur, dar apoi i-au urmat mai multi ucenici in manastire, pe care i-a educat si le-a transmis dragostea in Dumnezeu. De 20 de ani este staret demn si duhovnic intelept al acestei manastiri, si a reusit prin truda sa si a celor care l-au ajutat, sa dezvolte aceasta manastire, prin construirea unei noi biserici, cu hramul Sf. Ilie, pe langa cele vechi de 250 de ani, care sunt clasificate drept monumente istorice grupa A. A construit la Poiana Marului o trapeza pentru calugari si o casa cu etaj, cu 7 camere si grupuri sanitare, pentru oaspeti, a modernizat vechiul pavilion, a facut grupuri sanitare, instalatii electrice in acestea, a terminat un gard de piatra, inalt de doi metri pe o lungime de 200 de metri.

Aceasta sfanta Manastire, Poiana Marului, a primit in octombrie 1998 vizita Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist si a Prea Fericitului Patriarh Ignatie al IV-lea al Antiohiei, care au ramas pe deplin multumiti de ordinea si de disciplina, precum si de buna gospodarire a acestei Manastiri.

Si de aceea, cu multa mirare am constatat ca Prea Sfintitul Epifanie Norocel vrea sa o transforme in manastire de maici, pe motiv ca acesti vietuitori “nu au prea multe flori” prin curtea Manastirii, desi aceasta este plina de flori naturale crescute la tot pasul. Tare ne temem ca PS Epifanie isi doreste niste maicute pe post de cameriste in acest colt de rai pe care ar vrea sa-l transforme in “casa de protocol” a Episcopiei. Romanii nu sunt prosti. Motivele nu sunt floricelele, iar noi nu suntem dispusi sa inghitim prea usor pretextele unui Episcop, care a mai avut si relatii pacatoase cu Securitatea, pe care nu i le judecam noi si il iertam, dar nici nu stim daca le-a spalat de atunci si pana azi.

Pentru ca ne temem ca nu sunteti pe deplin informat, vrem sa va mai spunem ca Parintele Macarie a avut o activitate deosebita ctitoriceasca si misionara, nu doar in manastire ci si in imprejurimi. A ajutat la renovarea Bisericii din comuna Jitia, judetul Vrancea; a construit din temelii Biserica din satul Dealul Sarii, comuna Jitia din judetul Vrancea, Manastire ce se afla in stadiul de pictura; de asemeni in acest ansamblu monahal a construit si un pavilion si locuinte pentru viitorii monahi si monahii. In satul Sindrila, comuna Bisoca din judetul Buzau, a ajutat la construirea unei biserici de la temelii. In satul Sarile, comuna Bisoca din judetul Buzau, a renovat complet Biserica si a construit o casa parohiala cu 5 camere. Nu in ultimul rand, va aducem la cunostinta ca in comuna Vintileasca din judetul Vrancea, in punctul Monteoru, departe, intre munti, a cumparat teren si a pus temelia unui schit de calugari. Acest schit este in munti, la o distanta de 8 km in padure. Aici, destoinicul parinte Macarie, a construit doua biserici, un pavilion si case pentru calugari si de asemeni a construit un gard care imprejmuieste schitul si un lac cu pesti, in varful muntilor.

Acestea sunt lucruri incredibile realizate de un singur om, care a avut timp si de rugaciune si de munca. Pentru toate acestea a fost elogiat de Preasfintitul Episcop cu toate ocaziile si inaltat la rangul de Protosinghel.

Pentru daruirea sa fata de popor si Biserica, Parintele Macarie a ajuns cunoscut atat in zonele noastre din Buzau si Vrancea, cat si in toata tara, de unde vin anual zeci de mii de oameni la spovedanie si rugaciune. Parintele este un om blajin, carunt, cu fata si mainile ridate de atata munca, nevointa si rugaciune.

Acum insa iata ca s-a abatut o astfel de ispita asupra sfintiei sale si este obligat de Episcopia Buzaului sa paraseasca Manastirea Poiana Marului si sa se mute, la ordinul Episcopului, ca egumen tocmai la Monteoru, lasand in urma nemultumirile noastre de a pierde un asemenea om, care ne-a format duhovniceste si ne-a alinat suferintele si necazurile.

Prea Fericite Parinte, nu credem ca ar fi rau sa veniti sa vedeti daca ce scriem si stim noi, sute de mii de oameni ai locului si din intreaga tara, sunt adevaruri si inca alte fapte minunate ale acestui parinte, stiute sau nestiute de noi, care nu au incaput aici.

Rautate exista in lumea aceasta si a existat, dar ca acum poate niciodata. Ca sa muti un om de asa valoare morala si duhovniceasca si sa negi toata munca si nevointa lui, pare nu o nedreptate ci un mare pacat.

Nu se gandesc cei de la Episcopia Buzaului, in frunte cu Preasfintitul Epifanie, ca Manastirea Dealul Sarii care nu este inca terminata, va ajunge o ruina fara staretul Macarie si chiar si Manastirea Poiana Marului, unde este un loc de pelerinaj a sute de mii de oameni?

Marea noastra temere a fost dintotdeauna ca pe staretul Macarie de la Poiana Marului il vor lua si promova intr-o functie de conducere la Episcopia Buzaului, dar nicidecum ca il vor detrona si muta dintr-un loc intr-altul ca pe un detinut politic. Se conformeaza Biserica stramoseasca cu noua societate in care traiam, in care adevaratele valori, umane si nationale, sunt aruncate in mlastina disperarii si scufundate pana peste cap in noroi, in timp ce tradatorii neamului sunt pusi sa ne dea lectii de moralitate?

Prea Fericite Parinte, va rugam din suflet sa cititi cu atentie aceasta scrisoare si sa veniti la Manastirea Poiana Marului din comuna Bisoca, judetul Buzau, sa verificati care sunt motivele acestei destituiri si mutari fara niciun temei, si apoi sa luati o decizie pe care noi o vom analiza cu toata buna cuvinta.

Stim ca nu avem dreptul sa ne amestecam in treburile Bisericii, dar fara noi, simpli credinciosi, ce ar face Biserica pe care noi o iubim si o sustinem? Oare Biserica Ortodoxa inseamna Partidul Comunist, astfel incat sa excluda orice comunicare intre Conducatori si cetateni? Oare Hristos nu a venit sa ne vesteasca legea iubirii? Oare nu asculta El pasurile oamenilor si comunica cu dragoste cu ucenicii Sai? Oare Hristos era nemilostiv si cu principii dictatoriale? Noi avem datoria sa fim smeriti ascultatori, in masura in care si Preacuviosiile Voastre va supuneti canoanelor si Traditiei Bisericesti. Dar ce ascultare sa dam noi unor ierarhi care necinstesc vietile, predaniile si hotararile Parintilor nostri, in loc ca sa se teama de blestemele ce se abat asupra calcatorilor de testamente ale Sfintilor nostri Parinti?

Va rugam sa tineti cont si de dorintele noastre, ca unii ce am contrbuit atat sufleteste cat si trupeste la consolidarea acestei manastiri si sa va schimbati decizia cu privire la mutarea Parintelui Macarie si sa va aplecati asupra hotararii Sfantului Cuvios Vasile de la Poiana Marului, care a pecetluit ca acest schit sa ramana de calugari.

Nici unul dintre noi nu doreste sa se mai ajunga la violentele si la protestele din luna iulie a anului trecut, cand, unul din consilierii episcopali a fost, regretabil, agresat fizic de multimea de sute de credinciosi, care baricadasera Manastirea gata de a o apara cu pretul vietii chiar si in fata jandarmilor adusi de Episcopie. Ca primari ce suntem am intretinut un dialog constant cu Jandarmeria Romana si stim ca este alaturi de dreptatea noastra, “caci cu noi este Dumnezeu, Dumnezeu mare stapanitor, Domn al pacii”.

Asteptam cu maxima urgenta raspunsul si masurile luate, pentru ca situatia sa nu se inrautateasca si sa asistam la violente si mai mari la Poiana Marului sau la Episcopia Buzaului, si a pentru a nu aduce o noua atingere Bisericii Ortodoxe, deoarece si in zonele noastre s-au dezvoltat mult bisericile pe stil vechi si abia asteapta sa-si atraga credinciosii nemultumiti de la noi. Speram ca nu acesta este planul lui PS Epifanie sau, Doamne fereste!, al vreunui drac varat in Biserica! Presa care ne contacteaza zilnic doreste sa le oferim informatii cat mai proaspete si ne-am bucura sa o informam ca Prea Fericirea Voastra a ascultat si de vocea poporului ortodox din acest colt de rai al pamantului romanesc.

Cu nadejde in Bunul Dumnezeu si cu increderea ca ne veti ajuta, va sarutam dreapta si va cerem binecuvantarea, noi, smeritii crestini ortodocsi.

Pentru contactare va dam doua adrese:

* Primarul comunei Jitia, judetul Vrancea – Noaptes Gheorghe – 0761649228
* Primarul comunei Bisoca, judetul Buzau – Besliu Gheorghe – 0762690405

Va anexam urmatoarele:

1. Memoriul nostru trimis de primarii din comunele sus mentionate;
2. Adresele Episcopiei Buzaului si Vrancei, adresate Primarie Bisoca;
3. Adresa Primariei Bisoca trimisa Episcopiei Buzaului si Vrancei, pe care va rugam sa le studiati cu atentie si sa ne comunicati si noua hotararea luata. Sutem dispusi sa uzam de toate drepturile pe care statul roman ni le da;
4. Fotografii si imagini cu obiectivele infaptuite de preacuviosul parinte Macarie de la Poiana Marului;
5. Lista cu semnaturi la aceasta scrisoare.

3 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    in aceste vremuri de apostazie nu ne mai mira nimic.daca si din interiorul Sfintei Biserici ne lupta dusmanii ORTODOXIEI si ai Neamului atunci intr"adevar traim ultimile vremuri ale APOCALIPSEI ! sa ne rugam bunului DUMNEZEU sa ne ajute. scaparea o avem numai!!! in credinta

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Norocel vrea sa-si faca fief, un alt popa - s-a dat la stiri -a fost prins facand contrabanda cu tigari ! Rusine sa le fie acestor slujitori nevrednici !

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Feriti-va de astfel de preoti si biserici!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*